Nu Skin

Torsada varfurilor - cauze, diagnostic, tratament

Chiriac Iulia

Bolile cardiace constituie o problema majora de sanatate, avand in vedere complicatiile frecvente ale acestora:angina pectorala , infarct miocardic, aritmiile cardiace, atriale si ventriculare, uneori chiar decesul.

Ce este torsada varfurilor?

Aritmiile (tulburari de ritm) ventriculare pot sa apara cel mai frecvent la persoane cu afectiuni cardiace preexistente: boli valvulare, insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala. Sunt diagnosticate pe baza efectuarii unei electrocardiograme care va decela modificari ale complexului QRS. Complexul QRS corespunde contractiei ventriculare. 

Torsada varfurilor ("torsade de pointes" sau "twisting of the points") reprezinta o tulburare grava de ritm, caracterizata electrocardiografic prin modificari ale complexului QRR, care pare ca se rasuceste in jurul liniei izoelectrice, se opreste adesea si se reia cu aspect repetitiv, asemenea unui fus (de unde vine si denumirea de torsada a varfurilor).

Se poate reduce spontan sau poate degenera in fibrilatie ventriculara, o aritmie mai grava care constituie o urgenta de tratament.

Cauza aparitiei torsadei varfurilor

Modificari in transmiterea excitatiei la nivelul ventriculilor determina aparitia aritmiilor ventriculare, care uneori apar fara o cauza anume, alteori pot sa apara ca urmare a prezentei unor factori favorizanti:

- unele medicamente anti-aritmice (Chinidina, Procainamida), droguri psihotrope;

- bradicardiile cronice majore (blocul atrio-ventricular  complet, bloc sino-atrial- excitatia de la nivelului nodului sinusal este blocata si nu poate fi transmisa la nivelul atriilor);

- infarctul miocardic acut;

- boli valvulare: prolapsul de valva mitrala;

- hipertiroidia;

- tulburari hidroelectrolitice (hipokaliemia, hipomagnezemia);

- hemoragii subarahnoidiene;

- electrostimularea locala cu pace-maker.

Semnele si simptomele torsadei varfurilor

Aritmiile ventriculare pot fi uneori asimptomatice, mai ales daca au durata scurta de evolutie. Persistenta torsadei varfurilor se poate insoti de:

- palpitatii,

- durere toracica,

- ameteli,

- anxietate;

- spasme musculare;

- alterarea starii generale; 

- scaderea tensiunii arteriale; 

- uneori pierderea constientei.


Diagnosticul de torsada a varfurilor

Alterarea starii generale, insotita de anxietate, durere toracica, ameteli, palpitatii, orienteaza diagnosticul catre o leziune localizata la nivelul inimii. Diagnosticul de de torsada varfurilor se stabileste in urma efectuarii unei electrocardiograme (EKG) care va releva modificarile specifice:

- debut marcat prin aparitia unei extrasistole ventriculare;

- succesiunea de complexe ventriculare cu aspect fusiform constituite dintr-o faza rapida cu varful ascutit si o faza lenta, de sens invers cu varful rotunjit;

- reducerea progresiva a amplitudinii complexelor ventriculare cu inversarea sensului (torsada varfurilor);

- prezenta disociatiei atrio-ventriculare (atriille si ventriculele prezinta propriul ritm);

Tratamentul torsadei varfurilor

Torsada varfurilor se poate reduce spontan, in absenta oricarui tratament. Insa de cele mai multe ori exista tendinta la recidiva, care necesita tratament medicamentos. Se poate administra sulfat de magneziu intravenos sau antiaritmice de tip Lidocaina, beta-blocante.

Prognosticul este conditionat de boala de baza (HTA, valvulopatii) precum si de cauzele care au determinat aparitia torsadei varfurilor .

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (21)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!