Care este dimensiunea sănătoasă a taliei

Care este dimensiunea sănătoasă a taliei

Eugenia Dinescu, redactor

Iată un motiv cât se poate de serios pentru a începe programul de exerciţii pentru silueta clepsidră: grăsimea viscerală nu reprezintă un motiv de îngrijorare doar din punct de vedere estetic, ci îţi poate pune în pericol și sănătatea pe termen lung.  

Spre deosebire de grăsimea subcutanată, care funcţionează ca un „amortizor” pentru şocuri, grăsimea viscerală se depune mai adânc în organism, umplând cavitățile dintre organele interne. Un nivel excesiv al grăsimii viscerale este corelat cu un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 şi boli cardiovasculare, iar în cazul femeilor, grăsimea din zona abdominală poate indica un risc crescut de a dezvolta cancer la sân şi tulburări de colecist.

Obezitatea este una dintre principalele cauze ale mortalităţii la nivel mondial, însă indicele de masă corporală nu este întotdeauna cel mai precis indicator al stării tale de sănătate. Deşi metodele clasice de măsurare îţi pot oferi date despre procentul de grăsime şi cel al masei musculare din corp, ele se dovedesc ineficiente pentru măsurarea distribuţiei ţesutului adipos. În schimb, raportul talie-şold îţi poate furniza mai multe informaţii despre ţesutul adipos care ameninţă să îţi pună sănătatea în pericol pe termen lung.

Pentru a determina dacă nivelul de grăsime viscerală reprezintă un motiv de îngrijorare, cea mai bună metodă este să compari raportul dintre dimensiunea taliei şi cea a şoldurilor. Cu ajutorul unui centimetru, măsoară circumferinţa taliei, pe linia de mijloc dintre extremitatea de jos a coastelor şi punctul situat deasupra şoldurilor. Notează acest număr. Apoi, măsoară circumferinţa soldurilor în cel mai lat punct, trecând peste zona fesieră. Împarte primul număr obţinut la valoarea obţinută în urma măsurătorii şoldurilor (circumferinţa taliei/circumferinţa şoldurilor).

De exemplu, o femeie cu o talie de 64 cm şi o circumferinţă a soldurilor de 97 cm va avea un raport talie-şolduri de 0.66, ceea ce o situează în limitele considerate normale de specialişti. În schimb, dacă rezultatul raportului tău dintre talie-şolduri este de 1 sau mai mult, în cazul bărbaţilor, sau de 0.85 sau mai mult, în cazul femeilor, trebuie să ai grijă: te afli într-o categorie cu risc crescut.

Dacă raportul talie-şolduri a revelat un nivel îngrijorător de grăsime viscerală, ştii că a venit momentul să acţionezi: un plan de alimentaţie echilibrat, adaptat nevoilor personalizate ale organismului tău, şi un program de exerciţii bine pus la punct reprezintă primii pași!

Articolul urmator
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Cât ești de sănătoasă?
Incepe quiz
Cât ești de sănătoasă?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.