Care este legătura dintre anticoncepţionale şi greutate

Care este legătura dintre anticoncepţionale şi greutate

Redactor Andreea Baluteanu

Medicul tău ţi-a prescris anticoncepţionale, iar un monstru tăcut şi întunecat şi-a făcut apariţia între voi: teama că vei ajunge să te îngraşi. Ştii că e o măsură necesară şi nu eşti încă pregătită să ai un copil, dar nici perspectiva de a-ţi pierde silueta nu te încântă prea tare.

Încă de la început, între tine şi anticoncepţionale se va instala un climat de neîncredere şi fiecare kilogram în plus va fi pus pe seama pastilelor. Află din rândurile de mai jos ce spune ştiinţa şi dacă există într-adevăr o legătură între anticoncepţionale şi greutate!

Anticoncepţionalele îngraşă: mit sau realitate?

Anticoncepţionalele sunt pastile pe bază de hormoni (estrogen şi progesteron), produşi în mod natural şi în organismul nostru. Atunci când sunt administraţi în mod extern, ei au rolul de a împiedica producţia de hormoni sexuali şi de a împiedica astfel ovulaţia.

anticonceptionae

Aşa cum te aşteptai, pilulele contraceptive nu sunt lipsite de efecte secundare, altele decât evitarea unei sarcini nedorite. În timp ce există „consecinţe” pozitive, cum ar fi normalizarea ciclului, dispariţia acneei, diminuarea crampelor menstruale, noi, femeile, suntem mai degrabă preocupate de partea întunecată a anticoncepţionalelor: schimbări bruşte de dispoziţie, greaţă, dureri de cap şi acumularea kilogramelor, „elefantul ascuns din cameră”.

Cu toate acestea, studiile înclină să contrazică acest ultim factor, considerând, în vasta lor majoritate, că nu e vorba decât de un mit. Publicată în Cochrane Database of Systematic Reviews, o cercetare din 2014 şi-a asumat misiunea de a analiza 49 de studii realizate până în prezent, ce corelau anticoncepţionalele şi greutatea, iar concluziile la care a ajuns nu sunt favorabile femeilor care preferă să pună kilogramele în plus pe seama pastilelor contraceptive: niciunul dintre aceste studii nu a identificat date care să demonstreze că anticoncepţionalele îngraşă. Dimpotrivă, rezultatele au indicat că nu există o asemenea legătură.

Desigur, la mijloc există un sâmbure de adevăr, dar se pare că este mai degrabă valabil pentru perioada trecută. Primele anticoncepţionale au apărut în anii '60 şi conţineau într-adevăr cantităţi uriaşe de hormoni (10 000 mg de progesteron şi 150 mg de estrogen; pentru comparaţie, pastilele din ziua de azi conţin circa 50-150 mg de progesteron şi 20-50 mg de estrogen), care puteau provoca, în unele cazuri, îngrăşarea, dar această problemă a fost eradicată în prezent.

Doctorii lasă însă o (foarte) mică portiţă deschisă spre interpretare: deşi pastilele contraceptive nu te îngraşă în mod direct, pot avea efecte secundare care să determine acumularea de kilograme. E vorba, în primul rând, de retenţia de apă pe care o cauzează, ceea ce poate conduce la balonare şi îţi poate da impresia că nu mai eşti la fel de subţire ca înainte. Efectul dispare însă în maximum 3 luni, ne asigură medicii, şi, din nou, nu e vorba de acumulare de grăsime, ci de lichide.

Există şi opinii care atrag atenţia asupra estrogenului, care poate creşte pofta de mâncare. Neţinut sub control, apetitul poate declanşa, într-adevăr, o modificare a direcţiei acului cântarului, dar, din nou, e vorba doar de o consecinţă secundară.

Ce poţi face dacă te-ai îngrăşat de la anticoncepţionale

Eşti convinsă că te-ai îngrăşat din cauza anticoncepţionalelor, în ciuda a ceea ce afirmă studiile? Măsurile de mai jos îţi pot fi de folos!

femeie ingrijorata

Discută cu medicul tău. Din fericire, nu există o formulă unică de anticoncepţionale, ci o ofertă diversificată, în care vei regăsi cu siguranţă ceva care să te satisfacă. Medicul poate decide să modifice cantitatea de progesteron sau de estrogen, iar împreună veţi ajunge la o variantă care să te scape de griji.

Mulţi doctori atrag atenţia că, de fapt, creşterea numărului de kilograme este mai degrabă un efect al unei relaţii stabile, nu al administrării de hormoni. Ţine cont de faptul că, atunci când îți găsești perechea, ai tendinţa să ieşi mai puţin şi să petreci mai mult timp în casă, tolănită pe canapea sau îmbrăţişându-ți iubitul în pat, renunţând de multe ori la sală, pentru că nu te poţi dezlipi de el. În plus, nu te poţi abţine să îţi celebrezi iubirea cu porţii generoase de mâncare, aşa cum îi plac lui.

În cazul în care începi să bănuieşti năucită că de fapt aceasta este sursa kilogramelor tale, iată ce poţi face!

Fă loc sportului în viaţa ta! O sesiune de antrenament în doi, în intimitatea căminului, e extrem de hot, iar joggingul în parc sau plimbările în aer liber pot deveni definiţia romantismului.

Mănâncă echilibrat. Nu spunem că ar trebui să respingi vehement orice propunere de a urmări serialul său preferat în compania unei pizza delicioase, dar nu o transforma într-o obişnuinţă. În schimb, fă-i şi lui cunoştinţă cu salatele tale savuroase.

O viaţă echilibrată. Nu renunţa la yoga şi meditaţie, înlocuieşte chipsurile cu morcovi proaspeţi, bea apă suficientă şi nu sări peste micul dejun!

Studiile au demonstrat că nu există nicio legătură viabilă între anticoncepţionale şi creşterea în greutate. Poate fi vorba doar despre un efect secundar, pe care ar trebui să îl discuţi cu medicul tău de familie!

Articolul urmator
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Ce fantomă celebră încearcă să ia legătura cu tine?
Incepe quiz
Ce fantomă celebră încearcă să ia legătura cu tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.