Care sunt vitaminele și mineralele necesare pentru un ficat sănătos

Care sunt vitaminele și mineralele necesare pentru un ficat sănătos

Redactor Alexa Galgau

Ficatul este unul dintre cele mai „ocupate” organe din corp, deoarece lucrează constant la filtrarea a sute de toxine care ajung în corp din alimentație și din mediul înconjurător. Totodată, ficatul ajută la descompunerea alimentelor, pentru ca nutrienții din acestea să dea suficientă energie celorlalte organe. Ficatul nu are nevoie de suplimente speciale atunci când este sănătos, ci se poate detoxifia și singur. În schimb, atunci când există o deficiență în organism, el este primul care suferă, iar această problemă trebuie rezolvată prin alimentație în primul rând și abia apoi cu ajutorul suplimentelor, numai la recomandarea medicului.

Află care sunt cele mai bune vitamine și minerale pentru un ficat sănătos!

Ficat sănătos: vitamine și minerale necesare

Cel mai important lucru pe care trebuie să îl reții despre suplimente este că sunt necesare pentru un ficat sănătos, dar pot fi devastatoare pentru el dacă sunt luate în exces. De aceea, nu trebuie niciodată să urmezi un tratament, fie el și naturist, fără a te consulta cu un medic înainte! 

De aceea, foarte puțini oameni au o deficiență de vitamina B12, însă ea poate apărea în cazul vegetarienilor. Deficiența de vitamina B12 afectează ficatul și poate da următoarele simptome: greață, vărsături, dureri de cap, crampe musculare etc. Atunci când ai o asemenea problemă, ai nevoie de suplimente și de o dietă corespunzătoare pentru a avea un ficat sănătos.

Vitamina B12

Ultra Vitamina B Complex tablete-19,62 Lei

Ultra Vitamina B Complex tablete, de la vavianpharma.ro,  este un suport nutrițional de vitamine din complexul B excelent, pentru un ficat sănătos.

Acest produs conține toate cele 8 vitamine B esențiale, inclusiv B12, în doza optimă pentru organismul tău.

 

Vitamina E

Persoanele care au un ficat foarte gras fără să aibă probleme cu alcoolul pot beneficia mult de pe urma acestei vitamine. Într-un studiu publicat în jurnalul Nutrition, s-a descoperit că vitamina E îmbunătățește funcția ficatului, scade inflamația acestuia și balonarea cauzată de afecțiunile hepatice. Totuși este foarte important de notat faptul că, deși această vitamină ajută pacienții cu steatoză hepatică și este necesară pentru buna funcționare a ficatului, ea poate fi foarte dăunătoare dacă este luată în exces și, în special, fără recomandarea medicului. Doza zilnică nu ar trebui să depășească 1200 de unități internaționale.

Vitamina D

Conform unui studiu realizat la Universitatea din Tennessee, peste 90% dintre persoanele care au o boală cronică de ficat au o formă de deficiență de vitamina D, cea mai gravă deficiență fiind asociată cu ciroza. Cea mai bună sursă de vitamina D este soarele. Pentru ca organismul să producă o cantitate necesară de vitamina D, este suficient să stai 10 minute la soare în fiecare zi (fără protecție solară).

Vitamina A și fierul

Fierul și vitamina A sunt într-o strânsă legătură, așa cum este și calciul cu vitamina D. Adesea, deficiența de vitamina A poate să ducă la o scădere a nivelului de fier din sânge și la anemie, iar o deficiență de fier poate să ducă la o scădere a nivelului de vitamina A în ficat. De aceea, aceste două substanțe se iau ca suplimente împreună pentru a trata anemia.

Fierul este important pentru ficat, însă persoanele care suferă de orice boală a ficatului nu ar trebui să ia suplimente cu acest mineral, deoarece poate să le dăuneze în anumite cantități. În schimb, femeile, fiind mai predispuse la o deficiență de fier decât bărbații, ar trebui să își verifice regulat nivelul de fier din sânge. Dacă descoperă o deficiență, ele ar trebui să o trateze, urmând sfaturile medicului cu privire la alimentație și suplimente. O lipsă de fier va afecta puternic ficatul în timp. Printre simptomele acestei deficiențe, amintim de: umflarea limbii, ulcerațiile la nivelul gurii, unghiile fragile, pielea palidă, slăbiciunea fizică, menstruațiile foarte abundente, infecțiile și splina mărită. 

Chiar dacă este atât de necesar ficatului, fierul luat în exces poate fi extrem de toxic, putând să conducă chiar la cicatrizarea țesutului hepatic. Riscul de infecții crește semnificativ și ficatul începe să funcționeze tot mai slab. Acumularea de fier în ficat este cauzată de consumul excesiv de alimente bogate în fier sau suplimente alimentare.

Pentru a avea un ficat sănătos, ai nevoie de aceste vitamine și minerale esențiale, dar nu ai voie să le consumi în exces, pentru ca ele să nu aibă tocmai efectul opus în organism!

Iată cinci semne că ai un ficat obosit!

Articolul urmator
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Cat de sanatos este parul tau?
Incepe quiz
Cat de sanatos este parul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.