Cât costă să îți pui un aparat dentar în România, în 2020

Cât costă să îți pui un aparat dentar în România, în 2020

Redactor Andreea Baluteanu

Zâmbetul frumos, ce dezvăluie dinți aliniați și strălucitor de albi în spatele buzelor catifelate, e cu siguranță încântător de cuceritor. Tocmai de aceea, popularitatea aparatelor dentare a crescut exponențial în ultimii ani, acestea transformându-se rapid dintr-o sursă de rușine, ce se voia neapărat acoperită, într-un motiv de mândrie.

Vrei să înnebunești cu surâsul tău? Atunci pune accentul pe o sănătate orală bună și, dacă este cazul, pe un aparat dentar. Noi îți spunem când ai nevoie de el și îți răspundem la cea mai fierbinte întrebarea „Cât costă un aparat dentar în 2020?”.

Ai nevoie de aparat dentar?

E adevărat că, la cât de populare au devenit, aparatele dentare pot fi considerate la un moment dat un capriciu. Tocmai de aceea, sfatul nostru este să iei în considerare numai opinia unui specialist desăvârșit atunci când decizi să îți pui aparat dentar. Evită clinicile care nu beneficiază de o reputație bună, deoarece rezultatele pot fi catastrofale.

femeie dinti

Iată care sunt principalele situații în care poți avea nevoie de un aparat dentar:

  • nu ai dinții drepți; fie că sunt strâmbi sau înghesuiți, problema rămâne;
  • nu muști corect: situațiile care se pot prezenta aici sunt legate fie de ocluzia inversă (dinții de jos vin peste cei de sus), ocluzia deschisă (spațiu mare între dinții de sus și dinții de jos) sau ocluzia adâncă (dinții de sus sunt poziționați aproape în totalitate deasupra dinților de jos);
  • suferi de respirație urât mirositoare; la prima vedere, acest factor nu pare a avea legătură cu necesitatea de a-ți pune aparat dentar, dar, în realitate, există o conexiune: dinții, nefiind poziționați așa cum trebuie, rețin resturi de mâncare între ei;
  • ai dureri articulare sau de ureche: acestea pot fi cauzate de poziționarea incorectă a dinților, ce provoacă presiune asupra articulațiilor și, pe cale de consecință, durerea sau disconfortul accentuat.

Cât costă un aparat dentar în 2020?

Răspunsul la întrebarea de mai sus variază în funcție de două criterii esențiale. Pe de o parte, este extrem de importantă calitatea materialelor din care sunt concepute aparatele dentare. Pe de altă parte, contează experiența și pregătirea stomatologului care va realiza manopera, dar și renumele clinicii.

Noi îți vom enumera mai jos prețurile medii ale unui aparat dentar în 2020. Cu siguranță vei găsi pe piață atât aparate dentare la sume mai mici, dar și mai mari. Sfatul nostru este însă să te orientezi în general spre gama de mijloc a prețurilor. Cu alte cuvinte, dacă aparatul dentar e prea ieftin, nu vei beneficia de calitatea necesară, iar dacă e prea scump, este posibil să plătești alți factori, nu pe cei de mai sus (poziționarea clinicii, dotările de confort, celebritatea clienților care calcă pragul cabinetului etc.).

Cât costă un aparat dentar fix

Cea mai vehiculată opțiune de aparat dentar, cel fix se adresează cu precădere adolescenților sau adulților. Aliniind perfect dinții, aparatele dentare fixe sunt concepute din diverse materiale și se fixează pe fața dinților. Prețul lor variază în funcție de materialele din care sunt concepute: metalic (2.000-2.700 de lei), din ceramică (2.700-3.200 de lei), din safir (3.500-5.200 de lei). Reține că prețurile sunt exprimate pentru o singură arcadă. Dacă optezi pentru un aparat dentar invizibil (lingual), poți scoate din buzunar între 7.000 și 15.000 de lei.

Cât costă un aparat dentar mobil

Dacă aparatul dentar fix este recomandat adulților, cel mobil este purtat de copii. Nefiind necesară abordarea sa constantă, de unde îi vine și numele, aparatul dentar mobil va corecta anomaliile numai cât timp este purtat. Principalele sale funcții sunt legate de alinierea dinților, dar și de dezvoltarea armonioasă a oaselor maxilarului și a mandibulei. Conceput din plastic și din metal, aparatul dentar mobil poate costa între 700 și 1.400 de lei.

Cât costă un aparat dentar pentru disjuncție maxilară

Un aparat dentar fix, modelul pentru disjuncție maxilară are drept obiectiv corectarea problemelor ce pot apărea în creșterea sau în alinierea dinților, vizând în principal lărgirea boltei palatine. Tocmai de aceea, nu mai poate fi purtat după vârsta de 20 de ani. Aparatul este dispus cu un șurub special ce trebuie învârtit de purtătorul său de două ori pe zi, pentru circa 2-4 săptămâni la rând. În ceea ce privește prețul acestui aparat dentar în 2020, acesta se încadrează între 1.500 și 1.700 de lei.

Cât costă un aparat dentar de contenție

Principala caracteristică a aparatului dentar de contenție este aceea că se aplică imediat după ce l-ai scos pe cel clasic, fie fix, fie mobil. Prin urmare, acest tip de aparat vizează doar păstrarea rezultatelor obținute sau prevenirea recidivei. Prețul din 2020 al aparatului dentar de contenție este cuprins între 400 și 600 de lei.

Cât costă un aparat dentar extraoral

Spre deosebire de variantele de mai sus, aparatul dentar extraoral nu este destinat corectării alinierii dinților, ci a osului maxilar în ansamblu. Sunt două tipuri de aparate dentare extraorale: masca Delaire (aplicabilă dacă pacientul prezintă mușcătură inversă) sau dispozitivul Headgear (împinge dinții și oprește creșterea oaselor maxilarului). Aparatul dentar extraoral este folosit numai la copii și are prețuri cuprinse între 400 și 500 de lei.

aparat dentar

Care este cel mai eficient tip de aparat dentar

Este greu de precizat care e cel mai eficient tip de aparat, dat fiind faptul că diversele opțiuni oscilează în funcție de necesitățile și problemele tale.

Cu toate acestea, specialiștii sunt de părere că, pentru adulți, cel mai bun aparat este cel fix. Cu cea mai ridicată rată de reușită, cu un raport avantajos între preț și calitate, acest tip de aparat e confortabil de purtat și se poate dovedi cea mai bună alegere pe care ai luat-o.

Bonus: noile tipuri de aparate dentare existente pe piață sunt mai puțin vizibile, dacă te incomodează acest aspect, și pot deveni chiar invizibile. Astfel, poți opta pentru următoarele opțiuni, cu avantaje și dezavantaje:

  • aparate fixe metalice (eficiente, economice, extrem de rezistente și de versatile, dar vizibile și inestetice și necesitând o igienă orală riguroasă);
  • din ceramică (mai puțin vizibile decât aparatele metalice, la fel de eficiente, permit folosirea periuței electrice și își mențin transparența, prezentând dezavantajele prețului mai ridicat și al rezistenței mai scăzute);
  • din safir (aproape invizibil, confortabil, mai rezistent decât cel din ceramică, dar și mai scump);
  • invizibil (lingual): comod și extrem de estetic, nefiind vizibil, dar suferind la capitolul rezistență și preț.

Până la urmă, tu și medicul tău stomatolog veți decide care este cel mai potrivit tip de aparat dentar. Noi ți-am spus cât costă un aparat dentar în 2020, rămâne ca tu să alegi în cunoștință de cauză. 

Află cât de periculoase sunt radiografiile dentare, dar și tot ce trebuie să știi despre implanturile dentare

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Miere pentru balonare: cât de eficientă este să te scape de disconfort?
Miere pentru balonare: cât de eficientă este să te scape de disconfort?
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.