Cât costă un test Papanicolau în 2017

Cât costă un test Papanicolau în 2017

Redactor Alexa Galgau

Testul Papanicolau este una dintre cele mai importante investigații medicale pe care femeile trebuie să le facă odată ce și-au început viața sexuală. Prețul unei astfel de analize este cuprins între 50 și 120 de RON la clinicile din România, însă dacă ai asigurare medicală nu vei plăti nimic. 

Acest test reprezintă singura metodă de a descoperi din timp cancerul de col uterin, prin detectarea celulelor care au suferit anomalii din cauza virusului HPV, iar de când a fost introdus, el a redus cu peste 70% rata deceselor cauzate de această boală.

Este foarte important să îl faci, pentru că prevenția este cel mai bun tratament, așa cum se întâmplă cel mai des în sănătate. Citește tot ce trebuie să știi despre acest test și află cât costă un test Papanicolau în 2017!

ginecolog

Cât costă testul Papanicolau

Dacă ai asigurare medicală, testul Papanicolau se poate face gratuit, însă va trebui să te programezi din timp în anumite cazuri. Clinicile particulare din Capitală au următoarele prețuri pentru testul Papanicolau:

Medlife: 50 lei (testul standard), 75 lei (testul în mediu lichid)

Medsana: 80 lei (testul standard), 120 lei (testul în mediu lichid)

Medicover: 95 lei (testul în mediu lichid)

Sanador: 100 lei (testul standard), 120 lei (testul în mediu lichid)

Centrul IMAMED: 50 lei (testul standard), 75 lei (testul în mediu lichid)

Cum se face testul Papanicolau

Există două tipuri de test Papanicolau - unul convențional și unul în mediu lichid, acesta din urmă fiind cel mai eficient în detectarea anomaliilor celulare care ar putea indica prezența cancerului de col uterin. În plus, acest test poate să verifice și existența tipurilor de HPV care ar putea să provoace cancer la un moment dat.

Pentru a face testul Papanicolau, medicul va recolta o probă vaginală. Senzația poate să fie neplăcută, însă nu este dureroasă. După test, este posibil să ai niște sângerări minore, care dispar după o zi sau două. Este important să te relaxezi în timpul testului, pentru ca mușchii vaginali să nu se contracte.

Cum te pregătești pentru test

În primul rând, trebuie să știi că nu e recomandat să faci testul Papanicolau când ești la menstruație. Deși nu există o perioadă anume în timpul ciclului menstrual care să influențeze rezultatele testului, unii medici sunt de părere că este cel mai bine să îl faci în ziua a 12-a a ciclului menstrual. Dacă faci programarea între zilele 10 și 14 ale ciclului menstrual este perfect.

Înainte cu 48 de ore de test, nu ai voie să faci spălături vaginale sau să folosești tampoane interne ori ovule. De asemenea, nu este recomandat să ai contact sexual înainte cu 48 de ore. Orice acțiune care ar afecta mediul vaginului și al cervixului poate să reducă din eficiența testului.

HPV

De ce e important testul Papanicolau și cât de des trebuie făcut

Testul Papanicolau ar trebui să fie făcut o dată pe an, în cazul femeilor care sunt sănătoase. El trebuie făcut prima oară la un an de la începerea vieții sexuale. Medicul este cel care decide cât de des trebuie să faci testul, în funcție de starea ta de sănătate - uneori poate fi nevoie să îl faci mai des, alteori poate fi nevoie să îl faci mai rar. Problemele apar atunci când apar anomalii, caz în care trebuie să faci alte investigații. Apoi, testul este repetat după jumătate de an, în mod normal, pentru a vedea evoluția celulelor respective. Anomaliile nu sunt întotdeauna un motiv de îngrijorare, însă testul Papanicolau este cea mai eficientă metodă de a descoperi din timp un cancer în stadiu incipient, ceea ce îți poate salva viața.

De obicei, cancerul de col uterin nu se prezintă cu simptome clare, cel puțin în primele faze ale bolii. Atunci când apar simptome și dureri, cancerul este deja avansat, ceea ce înseamnă că ai șanse mai mici de vindecare. Principala cauză a apariției acestui tip de cancer este infectarea cu HPV, un virus care nu dă simptome. Prin testul Papanicolau sunt identificate modificările pe care acest virus le provoacă celulelor din cervix.

Chiar și femeile care au fost vaccinate pentru HPV trebuie să știe că, deși au risc mult mai mic de a face cancer de col uterin, posibilitatea încă există, având în vedere câte tulpici de HPV există. Totodată, femeile care au ajuns la menopauză tot trebuie să își facă anual testul Papanicolau, însă după 65 de ani trebuie să discuți cu medicul tău dacă mai este nevoie să faci testul.

Testul Papanicolau îti poate salva viața, așa că este o investiție care merită din plin!

Află care sunt bolile cu transmitere sexuală care se iau chiar dacă folosești prezervativ.

Articolul urmator
Hribi otrăvitori: ce trebuie să știi, ca să îi eviți
Hribi otrăvitori: ce trebuie să știi, ca să îi eviți
Test de cultura generala: cat de multe stii?
Incepe quiz
Test de cultura generala: cat de multe stii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.