Cât de gravă este scarlatina la adulţi. Iată semnele care trebuie să te trimită la medic

Cât de gravă este scarlatina la adulţi. Iată semnele care trebuie să te trimită la medic

Redactor Andreea Baluteanu

Scarlatina a fost mult timp privită drept o boală a copilăriei, deși infecția este prezentă și la adulți. Cauzată de difuzarea în organism a unor toxine ce provin de la streptococul grup A, scarlatina nu este o afecțiune periculoasă, dar poate deveni astfel, dacă îi ignori simptomele.

Află cât de gravă este scarlatina la adulți, care sunt simptomele și riscurile sale, dar și când trebuie neapărat să consulți un doctor. Acestea sunt informațiile care îți pot salva viața!

Cauzele scarlatinei la adulți

O boală de natură infecto-contagioasă, scarlatina este provocată de streptococul de grup A, aceeași bacterie care cauzează și faringita streptococică.

scarlatina semne

În general, boala este transmisă pe calea aerului, prin saliva eliberată în urma tusei sau strănutului unei persoane care a fost deja infectată. Dar scarlatina la adulți poate fi provocată și prin contactul direct cu suprafețe atinse de streptococ, așa cum sunt obiectele sau alimentele contaminate.

Deși scarlatina la adulți a reprezentat un focar de infecție mortal în secolele trecute, boala cunoaște un reviriment în perioada actuală. Specialiștii nu sunt siguri în legătură cu cauzele acestui fenomen, fiind vehiculată fie ipoteza apariției unui virus mai puternic, fie pur și simplu un ciclu natural de propagare a bolii.

Simptomele scarlatinei la adulți

În general, scarlatina debutează cu dureri sau usturime în gât, urmate de febră înaltă, ce poate ajunge până la 39 de grade Celsius. Primele semne ale bolii apar după o perioadă de incubație de 4-6 zile.

Simptomele sunt completate de:

  • dureri de cap;
  • stare de vomă;
  • dureri musculare;
  • frisoane.

La aproximativ două zile după declanșarea acestor prime simptome apar și erupțiile cutanate. Acestea se pot manifesta prin puncte roz sau de culoare roșie și prin piele uscată, ca pergamentul. Mulți pacienți descriu aceste semne ca pe o senzație de „piele de găină sub o arsură solară”, medicii confirmând la rândul lor această constatare.

De asemenea, scarlatina la adulți se poate manifesta și pe limbă, prin apariția unei depuneri de culoare alb-cenușie ce devine stacojie, fenomen numit și „limba zmeurată”. De asemenea, suprafața limbii se poate descuama.

După ce febra dispare și erupțiile cutanate se liniștesc și ele, pacienții pot experimenta descojirea pielii pe trunchi, pe palme sau pe laba piciorului.

Factori de risc pentru scarlatina la adulți

Dacă este lăsată netratată, scarlatina la adulți poate degenera la nivelul altor părți ale corpului, putând cauza septicemie, pneumonie sau alte complicații severe. Alte riscuri ce pot fi asociate scarlatinei sunt reumatismul articular acut, nefrita, afecțiuni ale sistemului nervos sau ale inimii.

Când trebuie să te adresezi de urgență medicului

Scarlatina la adulți nu este periculoasă, dar poate deveni. Ținând cont de faptul că primele simptome seamănă cu ale unei simple răceli, mulți pacienți întârzie consultul la medic. Iată care sunt semnele ce trebuie să te trimită la doctor:

  • febră ridicată;
  • durere în gât care se agravează;
  • senzație de amorțeală în zona cefei;
  • erupții cutanate de culoare purpurie;
  • sânge în urină;
  • dureri articulare.

femeie cu febra

Sună la 112 dacă experimentezi următoarele:

  • dureri acute în gât, însoțite de umflarea gâtului, imposibilitatea de a înghiți sau incapacitatea de a deschide gura;
  • dificultăți de respirație;
  • senzație de confuzie sau de amețeală.

Tratamentul scarlatinei la adulți

Tratamentul scarlatinei presupune administrare de antibiotice, dar numai la recomandarea medicului. De asemenea, este obligatoriu repausul la domiciliu pentru a evita răspândirea bacteriei.

Iată care sunt celelalte măsuri ce se cer adoptate:

  • bea multe lichide pentru a compensa pierderile de electroliți generate de febră;
  • administrează antibioticul după prescripția medicului, fără a întrerupe tratamentul nici măcar dacă te simți mai bine;
  • durerile în gât pot fi alinate cu gargară cu sare.

Scarlatina la adulți nu este o boală gravă, dar poate deveni, dacă ignorăm simptomele sale. Ține cont de riscurile asociate și consultă de urgență medicul dacă prezinți semnele indicate de noi.

Vezi cum arată și varicela la copii sau la adulți, precum și care sunt simptomele, tratamentul și diagnosticul rubeolei.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări
Incepe quiz
Câtă latină știi? Doar 40% dintre adulți răspund corect la aceste întrebări

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.