Cât zahăr ai voie să mănânci pe zi

Cât zahăr ai voie să mănânci pe zi

Redactor Andreea Baluteanu

Ce poate fi nociv într-o brioşă apetisantă sau în doza de suc salvator de după prânz, care te ajută să faci faţă cu brio tuturor provocărilor zilei de muncă? Nimic, ar putea spune papilele noastre gustative, înnebunite după răsfăţul pe care li-l oferim. Foarte multe, sunt însă de părere specialiştii!

Zahărul îţi dăruieşte calorii, dar fără niciun nutrient util corpului, îţi schimbă în timp metabolismul şi creşte riscul de afecţiuni cardiace, de diabet şi, în cele din urmă, de moarte prematură. Descoperă, în rândurile de mai jos, cât zahăr ai voie să consumi în fiecare zi, dar şi care sunt tentaţiile dulci la care ar trebui să fii atentă!

Cât zahăr adăugat ai voie să consumi în fiecare zi

Atunci când vine vorba să recomande o cantitate de zahăr ideală, pe care am avea voie să o consumăm în fiecare zi, specialiştii oferă răspunsuri variate. Viaţa e complexă, iar nevoile şi, implicit, stilul nostru de viaţă sunt extrem de diferite. Cu toate acestea, The American Heart Association a întocmit un ghid general, conform căruia femeile nu ar trebui să mănânce mai mult de 25 de grame de zahăr adăugat pe zi, echivalentul a 6 linguriţe şi a 100 de calorii.

ccuburi de zahar

De partea cealaltă, bărbaţii „au permisiunea” de a-şi extinde opţiunile, bifând un maximum de 37,5 grame pe zi, corespondentul a 150 de calorii sau 9 linguriţe.

Descoperă mai jos un tabel care exprimă aceste valori, raportându-se la vârstă!

tabel

Însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii este chiar mai dură de-atât, considerând că limita ar trebui să se situeze undeva în dreptul a 5-6 linguriţe de zahăr adăugat pe zi, echivalând cu un maximum de 20-24 de grame!

Desigur, trebuie să iei în calcul că aceste valori sunt calculate ca o medie, fără a fi luată în considerare activitatea ta fizică, cu rol în a metamorfoza caloriile în energie. Cu alte cuvinte, dacă te poţi lăuda că practici cel puţin 30 de minute de sport zilnic, te poţi raporta cu succes la recomandările mai tolerante ale asociaţiei americane, pentru că vei „topi” excesul de zahăr adăugat.

Situaţia se schimbă însă în momentul în care ai probleme cu greutatea. Specialiştii au subliniat cât se poate de clar să persoanele obeze sau supraponderale ar trebui să limiteze pe cât posibil consumul de zahăr adăugat, care le poate agrava şi mai tare condiţia. Indicat este să nu mănânci deloc zahăr sau, dacă o faci, să îi cazi pradă doar o dată sau de două ori pe săptămână. Din nou, vorbim despre zahăr adăugat, nu despre cel prezent în mod natural în fructe, de exemplu.

Iar veştile sunt şi mai negre pentru dependenţii de zahăr, cărora nutriţioniştii le recomandă să renunţe pentru totdeauna la zahărul adăugat!

Care sunt sursele de zahăr de care ar trebui să te fereşti

Aşa cum am spus mai sus, există o distincţie între zahărul prezent în mod natural în fructe sau legume (chiar şi lămâile îl conţin, deşi gustul dulce este mascat de aciditatea fructului). Aceste alegeri dulci sunt permise şi chiar recomandate, deoarece conţin, pe lângă gustosul zahăr, şi fibre, apă şi nutrienţi.

Problematic este zahărul adăugat! Cum recunoşti acest pericol ascuns? Citind lista de ingrediente a produsului pe care abia aştepţi să îl savurezi! Vei regăsi pe ea, pe lângă denumirea clasică, cu intenţiile la vedere, de zahăr, şi alte nume mai pompoase: fructoză, sucroză, suc de trestie de zahăr deshidratat, glucoză, dextroză etc. Unele sunt mai puţin procesate decât altele, dar zahărul este prezent în fiecare.

dulciuri

Acum, că am deconspirat aceşti inamici ascunşi, iată care sunt alimentele pe care ar trebui să le eviţi: băuturile acidulate, sucurile de fructe (cu excepţia celor naturale, cele mai multe conţin la fel de mult zahăr precum infamele carbogazoase), dulciurile, produsele de patiserie, fructele la conservă, compoturile, alimentele low fat (înlocuiesc grăsimile cu zahăr) şi fructele uscate. Renunţă la ele complet sau limitează-le consumul!

Sfaturile nutriţioniştilor nu sunt întotdeauna pe placul nostru, iar o persoană fără probleme de sănătate nu va privi cu prea multă plăcere îndemnul de a renunţa complet la zahăr. Dacă nici prin cap nu îţi trece să spui adio croasantului pufos sau brioşei care te-a ajutat să treci prin multe necazuri, ţine măcar cont de sfaturile de mai jos:

- dacă un aliment conţine zahăr în primele trei ingrediente, evită-l;

- dacă un aliment conţine mai mult de trei tipuri de zahăr (a se vedea mai sus), nu îi ceda.

Încearcă să înlocuieşte doza de suc salvatoare cu apă proaspătă, rece, cu sucuri preparate chiar de tine, cu ceaiuri şi cafea neîndulcită. Dacă adori să pregăteşti prăjituri pentru cei dragi, pune preţ pe creativitate: poţi înlocui zahărul cu scorţişoară, nucşoară, extracte de vanilie sau de migdale. Ceaiurile vor fi savuroase cu un pic de ajutor din partea ghimbirului sau a lămâii şi vei vedea că, după o perioadă de distanţare de zahăr, nici nu vei mai resimţi dorul de el.

Nu uita de ştevie, un înlocuitor natural al zahărului, fără calorii!

Orice drum ai alege, al renunţării complete la zahăr sau al diminuării sale, trebuie să fii conştientă de faptul că zahărul, mai ales cel adăugat, este extrem de periculos. Unele forme de cancer, diabetul, bolile cardiovasculare, obezitatea, afecţiunile ficatului şi cariile sunt numai câteva dintre problemele pe care prietenoasa ta bezea le poate cauza!

Surse foto: pixabay

Articolul urmator
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.