Cat costa un test Papanicolau in 2015 si alte informatii utile

Cat costa un test Papanicolau in 2015 si alte informatii utile

Roxana Necula

Testul Papanicolau este una dintre cele mai importante investigatii medicale pe care o femeie ar trebui sa o faca in mod regulat. Aceasta examinare ajuta la depistarea cancerului de col uterin, boala grava, dar care poate fi tratata si vindecata daca este depistata la timp.

Metoda a fost descoperita de Dr. George Papanicolaou in anul 1928 si a fost introdusa in practica medicala curenta in urma cu aproximativ 50 de ani, salvand milioane de vieti. Exista insa o cunoscuta controversa stiintifica legata de originile testului cunoscut la nivel mondial: unele tabere ale lumii medicale atribuie bazele investigatiei medicului roman Aurel Babes. De aceea, veti intalni testul si cu denumirea de Babes-Papanicolau.

Testul Papanicolau conventional si cel in mediu lichid

 

Testul Papanicolau poate detecta celule anormale in mod similar indiferent de varianta pe care o alegem. In mod conventional, analizarea celulelor recoltate se face prin plasarea imediata a acestora pe lama miscroscopului. In cazul testului Papanicolau in mediu lichid, celulele recoltate sunt introduse intr-un flacon care contine un mediu special ce nu permite pierderea sau deterioararea celulelor. Astfel, probele sunt transportate la un laborator permitand testatrea concomitenta, din aceeasi proba, a prezentei tipurilor de HPV (virusul papilloma uman) cu grad ridicat de risc.

Infectia cu HPV este responsabila in majoritatea cazurilor de cancerul de col uterin. Totusi, cele mai multe femei care au acest virus nu fac cancer de col uterin daca au un sistem imunitar puternic care sa indeparteze eficient infectia.

 

Cat costa un test Papanicolau?

 

Testul Papanicolau se poate face atat in clinicile si laboratoarele private din Bucuresti si din tara, cat si in spitalele de stat. In laboratoarele Synevo, testul Papanicolau in mediu lichid costa 95 lei. In reteua de mediciana privata Regina Maria, poti face testul conventional cu 90 lei, iar pe cel in mediu lichid cu 120 lei. Aceleasi preturi le gasesti si in spitalele Sanador, termenul de executie fiind aici de 5 zile. Aceste preturi nu includ si interpretarea rezultatelor. Daca ai o aigurare medicala la una dintre aceste clinici private, este posibil ca testul sa fie inclus in pachet. Intereseaza-te si mergi sa iti faci examinarea cel putin o data pe an.

Indiferent de pretul testul, nu uita ca este o investitie in sanatatea ta.

 

Alte informatii utile despre testul Papanicolau

 

Testul Papanicolau trebuie efectuat de orice femeie care a implinit varsta de 21 ani. Prima testare este insa recomandata la cel mult 3 ani de la inceperea vietii sexuale.

Frecventa testului va fi stabilita de ginecolog in functie de mai multi factori: varsta, starea de sanatate, antecedentele medicale etc.

Cu 48 de ore inainte de investigatie este recomandata evitarea contactului sexual, a dusurilor vaginale sau folosirea tampoanelor intravaginale. Aceste activitati ar putea deteriora celulele la nivelul colului uterin.

Cea mai buna monstra este cea din perioada de mijloc a ciclului menstrual, permitand o interpretare corecta.

Efectuarea cu regularitate a testului Papanicolau permite medicului sa compare rezultatele si astfel vei putea sa previi mai usor cancerul de col uterin.

Chiar daca s-au identificat celule anormale la nivelul colului uterin, asta nu inseamna ca ai cancer. Doar prin netratarea la timp, aceste leziuni pot progresa in mai multi ani spre cancer.

Testul Papanicolau nu doare, dar poate crea o senzatie neplacuta. Insa, nu trebuie sa uiti ca acest test iti poate salva viata.

Daca vrei sa afli mai multe despre testul Papanicolau, citeste aici .

Sursa poza: clientesapc.com

Articolul urmator
Puls în ureche: cauze și remedii
Puls în ureche: cauze și remedii
Cum vad barbatii prietenia ta cu alte femei?
Incepe quiz
Cum vad barbatii prietenia ta cu alte femei?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.