Cauze ale scurgerilor anale. Cum le previi și cum le tratezi

Cauze ale scurgerilor anale. Cum le previi și cum le tratezi

Paula Rotaru

Termenul de scurgeri anale se referă la materiile fluide sau solide eliminate prin rect, cu excepția scaunului și flatulenței (gazele intestinale). Astfel de scurgeri anale sunt reprezentate de mucus, puroi sau sânge, care pot apărea pe fondul multor afecțiuni, unele dintre ele foarte grave.

Hemoroizii, fisurile anale, bolile cu transmitere sexuală și anumite afecțiuni cronice inflamatorii sunt posibile cauze ale scurgerilor anale.

În unele situații, scurgerile anale pot fi însoțite de alte simptome, care nu trebuie ignorate, cum ar fi constipația, febra, durerile abdominale severe sau diareea cronică, deoarece pot ascunde o afecțiune care necesită tratament medical de urgență, cum este boala Crohn sau colita ulcerativă.

femeie pe toaleta

Deși este o problemă despre care evităm să discutăm, scurgerile anale afectează o mare parte din populație, în principal din cauza alegerilor alimentare nu tocmai sănătoase, care sunt terenul propice pentru dezvoltarea multor probleme ale tractului gastrointestinal.

Află cu ce simptome te mai poți confrunta când ai scurgeri anale, care sunt posibilele cauze ale acestora și cum le poți preveni.

Tipuri de scurgeri anale

Scurgerile anale pot consta în eliminare de:

Mucus – este o secreție cu textură lipicioasă cauzată de acțiunea celulelor care căptușesc stomacul și a glandelor gastrice. În mod normal, acesta este eliminat odată cu materiile fecale, dar dacă apare în afara defecției, mucusul în exces poate semnala prezența hemoroizilor sau boli inflamatorii intestinale.

Sânge – este un semn că s-a produs o ruptură a unui vas de sânge care traversează intestinul. Scurgerile anale cu sânge pot fi cauzate de hemoroizi, dar și de gastroenterită.

Puroi – colecțiile cu puroi eliminate în afara procesului de defecație sunt rezultatul unei infecții intestinale. Este un simptom specific fistulei anale, o leziune infectată dezvoltată între piele și anus, care trebuie să te trimită de urgență la medic!

Pe lângă aceste tipuri de scurgeri anale, mai există o categorie, cea a materiilor fecale foarte lichide, eliminate involuntar, cauzate de impactarea fecală (o masă de fecale întărite prezente la nivelul rectului, cauzată de constipația cronică) sau de incontinența fecală.

Mucusul sau sângele eliminat în afara defecației nu provine neapărat din apropierea rectului, ci uneori își poate avea „rădăcina” mai sus, în tractul digestiv, uneori chiar din esofag.

Ce simptome pot însoți scurgerile anale

Scurgerile anale sunt adesea acompaniate de alte manifestări.

detaliu cu burta unei femei

Potrivit healthgrades.com, pot apărea simptome precum:

- dureri sau crampe abdominale;

- umflarea abdomenului (balonare);

- materii fecale cu sânge sau de culoare închisă;

- senzație de arsură la nivelul rectului;

- constipație;

- diaree;

- incontinență fecală (eliminarea involuntară de gaze, lichide sau materii fecale);

- flatulență excesivă;

- durere lombară (în partea de jos a spatelui) sau pelvină (la nivelul abdomeniului sau sub ombilic);

- nevoia urgentă de a defeca;

- episoade frecvente de diaree apoasă;

- febră;

- dureri articulare;

- eczeme;

- iritabilitate.

Mergi de urgență la medic dacă scurgerile anale sunt însoțite de: scaune cu sânge, tari sau de culoare foarte închisă, aproape negre, puroi, febră peste 38 de grade Celsius, diaree cronică, scăderea tensiunii arteriale, pierderea controlului vezicii urinare sau a sfincterului anal.

Care sunt cauzele scurgerilor anale

Scurgerile anale pot apărea din cauza multor afecțiuni, dintre care cele mai frecvente sunt fisurile anale, hemoroizii, abcesul anal sau bolile cronice, scrie healthhype.com.

femeie cu mainile pe posterior

Iată câteva dintre posibilele cauze ale scurgerilor anale:

Fisurile anale – sunt rupturi ale mucoasei anusului, cauzate de diaree sau constipație, care pot duce la infecții, boli inflamatorii intestinale sau chiar cancer anal. Durerea, mâncărimile, senzația de arsură și scurgerile anale cu sânge sunt simptome specifice ale fisurilor anale.

Intoleranța alimentară – este o afecțiune care constă în incapacitatea organismului de a procesa anumite alimente, ca urmare a lipsei anumitor enzime care descompun substanțele nutritive din alimentație. Intoleranța la lactoză este o astfel de afecțiune și poate duce la diaree și scurgeri anale cu mucus.

Gastroenterita (bacteriană sau virală) – este o afecțiune cauzată de regulă de infecții cu virusuri sau bacterii și se manifestă prin episoade de diaree acută, însoțite de scurgeri anale cu mucus sau sânge.

Hemoroizii – reprezintă cea mai frecventă cauză a scurgerilor anale cu mucus sau sânge. Inflamațiile venelor de la nivelul rectului pot da o senzație puternică de arsură în timpul defecării sau după acest proces fiziologic. Diareea și constipația pot înrăutăți simptomele.

Anumite medicamente – în special pastilele destinate scăderii în greutate au drept consecință apariția scurgerilor anale. Cele care conțin substanța activă orlistat acționează la nivelul sistemului digestiv prin blocarea absorbției de grăsimi din alimente, dar pot da reacții negative precum eliminări uleioase rectale, gaze intestinale frecvente, nevoia urgentă de a defeca sau scaune moi, apoase.

Boli inflamatorii intestinale – boala Crohn, colita ulcerativă și sindromul colonului iritabil sunt exemple de astfel de afecțiuni inflamatorii intestinale, care se pot manifesta prin sângerări rectale sau scurgeri anale cu mucus, pe lângă simptomele clasice (diaree, dureri abdominale, scădere în greutate, inflamații în jurul anusului, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate etc.).

Leziuni ale nervilor – scurgerile anale involuntare, care pot conține materii fecale, mucus, sânge sau puroi, pot fi cauzate și de lezarea anumitor terminații nervoase, astfel încât nu mai poate fi controlată activitatea sfinterului anal. Nașterea, constipația cronică, diabetul, scleroza multiplă, accidentul vascular cerebral și boala Alzheimer sunt câteva cauze ale deteriorării nervilor responsabili de actul defecației.

Abces perirectal și perianal – reprezintă colecții de puroi care se formează la nivelul glandelor anusului sau rectului și care se pot extinde, generând infecții sistemice. Durerea constantă, starea de rău generală, febra și scurgerile anale purulente sunt simptome specifice ale abcesului perirectal sau perianal. Abcesul anal este o urgență medicală și necesită tratament de specialitate cât mai curând cu putință!

Proctita sau rectita – este o inflamație a mucoasei rectale, cauzată de bacteria Neisseria gonorrhoeae (gonococ – care se poate transmite inclusiv pe cale sexuală), paraziți, supozitoare sau radiații, ce poate da simptome precum dureri rectale, scurgeri anale cu sânge sau puroi, diaree, febră sau falsa nevoie de a defeca.

Incontinența fecală – constă în eliminarea involuntară de lichide, materii fecale și gaze și este mai des întâlnită la femei și persoanele vârstnice. Cauzele principale ale incontinenței fecale sunt constipația cronică urmată de diaree, malformațiile congenitale anatomice, rănile survenite în timpul nașterii naturale, traumele sau intervențiile chirurgicale ale sfincterului anal sau lezarea nervilor din această zonă sensibilă.

Cum se stabilește diagnosticul dacă suferi de scurgeri anale

Pentru descoperirea cauzei care a dus la apariția scurgerilor anale, medicul îți va adresa, inițial, câteva întrebări, precum:

- „Când ai observat că ai scurgeri anale?”

- „Ce obiceiuri alimentare ai?”

- „Ai și alte simptome care te deranjează?”

- „Urmezi vreun tratament cu medicamente?”

Tratamentul scurgerilor anale

Opțiunile de tratament pentru scurgeri anale depind de cauza descoperită în urma examenului clinic și a analizelor ulterioare recomandate de medic. Pentru că eliminările anale de mucus și sânge în exces pot fi semne ale unor boli severe, este important să te prezinți la medic cât mai curând. În caz contrar, pot apărea complicații grave, cum ar fi infecțiile generalizate.

Pe lângă tratamentul medical indicat de medic, este esențial să faci anumite schimbări în regimul alimentar.

detaliu cu abdomenul unei femei

Iată câteva sfaturi pentru a preveni și trata scurgerile anale:

  • Dacă suferi de constipație, mănâncă alimente bogate în fibre (cereale integrale, orez brun, paste integrale, nuci, fasole, popcorn, fructe de pădure etc.), iar dacă te confrunți cu diaree, limitează consumul acestora și introdu în dietă alimente precum mazăre, banane, morcovi, mere, ovăz.
  • Bea cel puțin 8 pahare cu apă în fiecare zi.
  • Bea ceai de ghimbir sau de mușețel pentru a calma crampele abdominale.
  • Consumă alimente care conțin probiotice (varză murată, iaurt, măsline, ciocolată neagră, lapte de soia).
  • Evită cafeaua, îndulcitorii, alcoolul, laptele, alimentele grase, picante, prăjite și pe cele care balonează.
  • exerciții Kegel (întăresc planșeul pelvin și ajută la controlul defecației).

Dacă te confrunți cu scurgeri anale, nu lăsa jena să te împiedice să ajungi la un control medical. Astfel de simptome pot ascunde afecțiuni grave, dar care pot fi vindecate prin tratamente puse în aplicare în timp util.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Stii sa previi caderea masiva a parului?
Incepe quiz
Stii sa previi caderea masiva a parului?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (76)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.