Cauze pentru scaunul negru sau închis la culoare. Când trebuie să mergi la medic

Cauze pentru scaunul negru sau închis la culoare. Când trebuie să mergi la medic

Adina Saleh

Scaunul negru poate apărea atunci când există o afecțiune la nivelul tractului gastro-intestinal, dar poate, de asemenea, să apară și de la anumite alimente sau medicamente. În aceste cazuri, trebuie mers urgent la medic pentru a afla cauza exactă. Iată ce boli se pot ascunde în spatele unui scaun negru sau închis la culoare și ce trebuie făcut în astfel de situații.

 femeie asezată pe toaleta tinând în mânâ o rola de hartie igienica

Simptome pentru scaun negru sau de culoare închisă

Un scaun negru sau de culoare închisă poate indica o hemoragie internă sau anumite răni la nivelul tractului gastro-intestinal. Apariția unui astfel de simptom ar trebui să ne trimită imediat la doctor, mai ales dacă este însoțit și de altele precum:

  • Dureri în capul pieptului;
  • Greață;
  • Vărsături cu sânge;
  • EWE21Amețeli;
  • Transpirații;
  • Scăderea tensiunii arteriale uneori cu senzație de leșin;
  • Uneori tulburare de conștiență, asta apare în caz de ciroză hepatică.

Cauzele scaunului negru: ce afecțiuni îl pot provoca

De obicei, hemoragiile interne produc un scaun negru, iar acestea pot fi cauzate de ulcere sau unele iritații la nivelul esofagului sau al stomacului, conform specialiștilor.  Astfel, scaunul negru se produce atunci când sângele rezultat în urma hemoragiei se amestecă cu lichidul digestiv rezultând melena.

Iată care sunt și celelalte afecțiuni care pot provoca un scaun negru:

  • ulcer (alte semne că suferi de ulcer sunt următoarele: durere stomacală, arsuri stomacale, balonare, greață și stare de vomă);
  • cancer gastric sau esofagian (alte simptome pe care să le iei în considerare: probleme la înghițire, slăbire nejustificată, dureri în piept, indigestie sau arsuri stomacale, tuse - pentru cancerul esofagian; senzație de oboseală, balonare, indigestie, stare de greață și de vomă, dureri stomacale pentru cancerul gastric);
  • Sindromul Mallory Weiss (simptome: vomă de culoare roșie sau cu particule negre asemănătoare boabelor de cafea, senzație de slăbiciune sau stare de amețeală, dificultăți de respirație, paloare, diaree, durere abdominală sau în piept);
  • varice esofagiene (semne de luat în calcul: piele și ochi de culoare galbenă, stomac umflat, vomă cu sânge, abdomen umflat, stare de amețeală și leșin, vânătăi);
  • probleme digestive: ischemie intestinală, malformații digestive, polipi pe colon, boala Crohn, colită ulcerativă, diverticulită.

Care trebuie să fie culoarea normală a scaunului?

În urma digestiei, fecalele sunt eliminate din intestin, constând într-un amestec de materii rezultate prin digestie, ce pot avea diverse culori, în funcție de alimentele care au fost consumate. În general, alimentele ingerate au nevoie între una și trei zile pentru a putea fi digerate în totalitate și eliminate prin scaune. Culoarea maro a excrementelor indică faptul că acestea sunt perfect normale, iar digestia este una corectă.

Problemele de sănătate de la nivelul tractului gastro-intestinal mai sunt trădate de scaunele de culoare roșie. Când observați acest lucru atunci este posibil să aveți o problemă la nivelul colonului, de exemplu hemoroizi, care provoacă hemoragie în colon, iar scaunul devine roșu.

În cazul scaunelor cenușii există posibilitatea să vă confruntați cu probleme la bilă.

În schimb, scaunele galbene pot indica faptul că alimentația dumneavoastră este prea bogată în grăsimi sau aveți o problemă legată de absorbția nutrimentelor din alimente.

Citește și: Hemoragia subarahnoidiana - simptome, diagnostic, tratament

Vă puteți, de asemenea, confrunta cu probleme de sănătate și atunci când aveți scaune de culoare verzuie, acest lucru însemând faptul că alimentele nu sunt bine digerate, ele ajungând repede în intestin. 

Nu doar culoarea scaunelor poate da indicii cu privire la starea de sănătate, ci și textura și consistența acestora. Astfel, un scaun tare este un indiciu clar că trebuie să consumi mai multă apă, dar și fibre și legume. Cele lipicioase sunt un semn al pancreatitei și al faptului că organismul nu asimileaza bine grăsimile din alimente.

În mod obișnuit, un medic și chiar un pacient care a mai avut scaun negru sau de altă culoare decât cea normală poate recunoaște acest fenomen. În caz de dubiu, se poate face o analiză care să arate dacă există sânge în scaun, pentru a se afla cauza.

Consumul de fier provoacă scaun negru

Într-adevăr, cum spuneam și mai sus, consumul medicamentelor care conțin fier sau al suplimentelor alimentare pe bază de fier pot da un scaun negru. În acest caz, scaunul negru nu reprezintă un motiv de alarmă. Așadar, este bine de știut că atunci când aveți deficit de fier, iar medicul v-a prescris un astfel de supliment, este posibil să produceți scaune închise la culoare. 

blister neinceput cu medicamente de culoare roz

Schimbă carbocitul culoarea scaunului?

Carbocitul este un medicament pe bază de cărbune medicinal, fiind un tratament natural, recomandat persoanelor care se confruntă cu tulburări digestive însoțite de balonare sau flatulență. Foarte multă lume are astfel de probleme, iar cauza pornește de la intoleranța la anumite alimente.

Cu rolul de a absorbi gazele intestinale și de a elimina disconfortul abdominal, carbocitul sau cărbunele vegetal pot provoca și scaunul negru. 

Care sunt alimentele care schimbă culoarea scaunului?

Culoarea normală a scaunului este de la maro deschis până la maro închis. Când, însă, observăm o culoare diferită fără a avea vreo afecțiune la nivelul tractului gastro-intestinal, înseamnă că este din cauza coloranților și aditivilor din alimente, care nu sunt digerați.

Astfel, dacă veți consuma următoarele alimente este posibil să observați o culoare neagră a scaunului. Nu vă alarmați decât în cazul apariției altor simptome precum febra, diareea sau scăderea în greutate. În aceste situații, adresați-vă de urgență medicului dvs. 

Iată care sunt alimentele care odată ce au fost consumate pot schimba culoarea scaunului:

  • Sfecla roșie;
  • Spanac;
  • Suc de roșii / sau supă de roșii;
  • Lemn dulce;
  • Legume cu frunze verzi sau sucuri naturale verzi;
  • Morcovi;
  • Cartofi dulci;
  • Caise;
  • Acadele;
  • Gumă sau bomboane care conțin anumiți coloranți alimentari.

sfecla rosie taiata in jumatate si intreaga si suc de sfecla intr-un pahar pe o masa acoperita cu o panza maro

Există tratamente pentru scaunele negre sau închise la culoare?

În situația în care observați că aveți scaun negru sau închis la culoare, e recomandat ca mai întâi să investigați cauza fenomenului. Dacă știți că ați consumat alimentele pe care le-am enumerat mai sus sau medicamente pe bază de fier sau cărbune medicinal, nu este cazul să vă impacientați.

Dacă, însă, cauza este de natură medicală și există într-adevăr o hemoragie internă care a dus la scaun negru, atunci este necesar să vă adresați medicului pentru mai multe investigații.

Tot specialistul este cel în măsură să vă administreze și un tratament corespunzător pentru a trata în primul rând cauza care a dus la formarea de scaun negru. În cazul unei hemoragii persistente, se poate ajunge și la administrarea de sânge. Uneori este nevoie ca hemoragia să fie oprită prin manevre endoscopice, precum endoscopie digestivă superioară sau operație.

Scaunul negru nu reprezintă, în majoritatea cazurilor, un fenomen alarmant. Există însă și situații când e rezultat al unei hemoragii, caz în care este recomandată consultarea de urgență a doctorului.

Surse: doc.ro, libertateapentrufemei.ro, healthline.com, webMD

 

Surse foto: pixabay.com, istockphoto.com

Articolul urmator
Alergie la antibiotic: cauze și simptome
Alergie la antibiotic: cauze și simptome
Ce culoare are viața ta?
Incepe quiz
Ce culoare are viața ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (25)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.