Ce afecţiuni ai dacă ţi se descuamează pielea de pe talpă şi din palmă

Ce afecţiuni ai dacă ţi se descuamează pielea de pe talpă şi din palmă

Redactor Andreea Baluteanu

Descuamarea pielii poate sa aiba mai multe cauze, insa acest efect apare preponderent in lunile friguroase. Peisajul sublim al iernii, cu mantia albă care acoperă banalul cotidian, şi bujorii în obrăjori pe care ni-i dăruieşte frigul sunt, din păcate, doar faţeta pozitivă a anotimpului rece. Dincolo de frumuseţea ţinutului zăpezii, iarna ascunde şi o latură întunecată: o avalanşă de răceli, disconfort termic şi grad alarmant de uscare a pielii.

Odată cu instalarea anotimpului rece, multe dintre noi ne confruntăm cu porţiuni de piele descuamată, din cauza lipsei de hidratare, a alimentaţiei mai sărace în vitamine şi a straturilor de haine care ne asfixiază pielea. Există însă şi cazuri în care pielea se exfoliază doar pe palme şi pe tălpi, moment în care trebuie să te avertizăm că nu mai e vorba de o reacţie la frig, ci de afecţiuni în toată regula! Află mai jos despre ce e vorba!

Palme şi tălpi cu piele descuamată: care sunt afecţiunile care le provoacă

Pielea care se grăbeşte să te părăsească, exfoliindu-se în mod dramatic, este provocată, în general, de dermatite, infecţii fungice sau scabie, dar azi ne vom concentra pe acele afecţiuni cronice care provoacă descuamarea pielii doar pe anumite porţiuni, respectiv pe palme şi pe tălpi! Le vei regăsi în rândurile de mai jos!

piele descumata pe palme

Descuamarea pielii poate fi cauzata de Keratoliza exfoliativă

Cu siguranţă, afecţiunea de mai sus îţi dă fiori numai la auzul numelui ei pompos! Keratoliza exfoliativă afectează mai ales pielea de pe mâini, deşi se poate manifesta şi la nivelului dermului de pe tălpi, sub forma unor băşici umplute cu aer care, odată sparte, lasă depozite de piele moartă, cojiţe şi zone descuamate, de formă ovală sau circulară. Situaţia se poate agrava, pielea devenind roşie, foarte uscată, crăpată, dar, în general, afecţiunea nu provoacă usturime sau dureri.

Keratoliza exfoliativă presupune un impact mai puternic asupra vârfului degetelor, acolo unde pielea moartă se poate întări, afectând chiar simţul tactil.

Deşi nu se ştie cu siguranţă care este cauza exactă a keratolizei exfoliative, dermatologii suspectează că ea s-ar forma în stratul cornos al pielii şi că este agravată de detergenţii agresivi, de expunerea prelungită la apă dură sau de un săpun care nu e blând cu pielea ta. Cremele emoliente, purtarea mănuşilor de protecţie şi achiziţia unui săpun delicat sunt soluţii de moment.

Keratoliza exfoliativă este o afecţiune specifică verii, aşa că este absolut necesar să mergi la medic dacă suspectezi că suferi de ea şi acum, în lunile reci de iarnă.

Keratodermia Oudtshoorn cauzează şi ea exfolierea pielii

Această boală transmisibilă este destul de rară şi poartă numele oraşului din Africa de Sud unde se presupune că a apărut prima dată. Pielea descuamată apare la început numai pe palme şi pe tălpi, dar poate avansa în cazuri mai grave şi pe membrele aflate în proximitate (braţe, gambe, genunchi) sau chiar pe întreaga suprafaţă a trunchiului.

Pielea exfoliată poate să fie însoţită şi de eritem (zone roşii, inflamate), dar, la fel ca în cazul keratolizei exfoliative, de cele mai multe ori este nedureroasă. Spre deosebire de afecţiunea de mai sus, keratodermia Oudtshoorn se manifestă cu precădere în lunile de iarnă. Însă nu este cazul să te alarmezi, deoarece este o afecţiune destul de rară.

descuamarea pielii

Psoriasis palmoplantaris

Psoriazisul este o boală cronică autoimună care, în majoritatea cazurilor, se transmite ereditar şi care presupune inflamarea şi descuamarea pielii, dar care poate fi însoţită şi de dureri de articulaţii. Una dintre formele sale, Psoriasis palmoplantaris, apare cu precădere pe palme şi pe tălpi şi este lipsită de manifestări pe restul corpului. Pe lângă afecţiunile de mai sus, depozitele de piele descuamată și îngroşată sunt acum întovărăşite şi de inflamaţii, crăpături dureroase, plăci tegumentare sau chiar acnee purulentă.

Ca şi în cazul afecţiunilor de mai sus, dacă ai şi cea mai mică bănuială că suferi de forma de psoriazis concentrată la nivelul palmelor şi tălpilor, este de preferat să contactezi cât mai repede un doctor.

Descuamarea pielii: lipsa de vitamine

Descuamarea pielii apare şi din cauza unor carenţe de vitamine. Spre exemplu, pielea uscată este un simptom că în organismul nostru este o cantitate insuficientă de zinc şi de acizi graşi. De asemenea, vitamina A este responsabilă pentru un ten echilibrat şi o piele elastică. 

Alimentele care ne pot oferi din belşug vitamina A sunt lactatele, ouăle, ficatul, peştele, morcovii. Pe lângă acestea, bineînţeles, putem apela şi la suplimente alimentare, dacă este necesar. Merită de reţinut că o carenţă de vitamina A în organism poate creşte riscul de apariţie a infecţiilor la nivelul pielii.

Descuamarea pielii de pe nas - posibile cauze şi remedii 

Descuamarea pielii de pe nas este şi ea o afecţiune relativ des întâlnită, având în vedere că faţa este expusă cel mai mult la razele solare, cât şi la praf sau microparticule. Pentru a ajuta pielea de pe nas să nu se mai descuameze este important să aplicăm un tratament hidratant.

Cele mai bune tratamente de acest fel au la baza extractul de salvie, care are proprietăţi de reţinere a apei. Cremele indicate mai pot conţine şi ulei de masline, aloe vera, nalba şi extract de muşeţel care ajută la protecţia şi hidratarea pielii.

Tratament pentru exfolierea pielii

Tratamentele pentru exfolierea pielii se bazează în principal pe îndepărtarea delicată a stratului superior al pielii. Astfel, se pot utiliza, pentru tenul gras, produse antibacteriene Scrub, care conţin şi acid lactic. Rolul acestora este să cureţe porii şi să păstreze un ten curat.

Pentru exfoliere mai pot fi folosite şi scruburile chimice ori cele cu acizi din fructe. Ele nu conţin substanţe abrazive, însă ingredientele lor (acizii alfa hidroxici, ori cei lactici) au capacitatea să exfolieze pielea. Ori poti incerca si cateva remedii naturiste pentru pielea uscata.

Descuamarea pielii degetelor de la picioare la copii

Câteodată chiar şi copiii pot avea probleme cu descuamarea pielii la nivelul picioarelor şi a tălpilor. În general, copiii se mai pot juca desculţi sau se pot scălda, lucruri care pot provoca, mai ales dacă pielea este mai sensibilă, descuamarea ei. 

În acest caz, se recomandă aplicarea unor creme cu un conţinut de vitamina A.

Apelează la doctor dacă descuamarea pielii apare frecvent

Aşa cum am văzut, descuamarea pielii doar la nivelul palmelor şi tălpilor poate fi rezultatul unor afecţiuni diverse, dar, în toate cazurile de mai sus, este important să te îndrepţi cât mai repede spre cabinetul medicului de familie, asigurându-te că afecţiunea va fi ţinută sub control şi că sănătatea ta nu va fi şi mai profund periclitată.

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Test de beauty: Ce spune pielea despre tine?
Incepe quiz
Test de beauty: Ce spune pielea despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (52)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.