Ce beneficii are complexul de vitamine B asupra organismului

Ce beneficii are complexul de vitamine B asupra organismului

Redactor Alexa Galgau

Există opt tipuri de vitamina B, care joacă un rol esențial în funcționarea normală a organismului nostru. Acești nutrienți te ajută să transformi mâncarea în energie și să menții această energie pe tot parcursul zilei. Fiecare vitamină B are un rol precis, iar o deficiență poate să rezulte în probleme serioase de sănătate, motiv pentru care suntem încurajați să consumăm alimente bogate în aceste vitamine și, dacă doctorul recomandă, să luăm suplimente care le conțin. 

Citește în rândurile următoare ce beneficii are complexul de vitamine B asupra organismului și află rolul fiecărei vitamine în parte!

Beneficiile complexului de vitamine B

Vitamina B1 (tiamină)

Această vitamină ajută corpul să formeze noi celule și este adesea numită vitamina antistres, deoarece protejează sistemul imunitar. Atunci când consumi o masă bogată în carbohidrați, vitamina B1 este necesară în descompunerea lor. Alimentele în care găsești tiamină în cantități mari sunt: cerealele integrale, alunele, fasolea, spanacul, varza kale, melasa și germenii de grâu.

Vitamina B2 (riboflavină)

Riboflavina este un antioxidant puternic, care combate acțiunea radicalilor liberi (acele particule care distrug celulele sănătoase), fiind esențială pentru prevenirea îmbătrânirii premature și a bolilor cardiovasculare. Totodată, riboflavina este necesară în producția de celule roșii, care transportă oxigenul la organe și țesuturi. Mai multe studii sugerează că vitamina B2 poate să prevină migrenele. Un lucru interesant pe care trebuie să îl știi despre acest antioxidant este faptul că el este distrus de lumina soarelui, acesta fiind și motivul pentru care laptele, produs bogat în vitamina B2, se vinde în recipiente opace. Alte alimente bogate în vitamina B2 sunt: migdalele, orezul sălbatic, iaurtul, ouăle, varza de Bruxelles, spanacul și boabele de soia. 

Vitamina B3 (niacină)

Una dintre funcțiile acestei vitamine este de a crește nivelul colesterolului „bun” HDL, care scade riscul persoanei în cauză de a face boli cardiovasculare. Deficiența de vitamina B3 este foarte rară în țările dezvoltate, deși alcoolul ar putea să contribuie la scăderea nivelului ei în cazul anumitor indivizi. Poți găsi niacină din plin în: drojdie, carne roșie, lapte, ouă, leguminoase și legume verzi. 

 Vitamina B5 (acid pantotenic)

Din complexul de vitamine B, aceasta este cel mai frecvent întâlnită în alimentele de zi cu zi. De altfel, chiar și numele ei sugerează acest lucru: „pantotenic” vine de la cuvântul grecesc a cărui semnificație este de peste tot. Pe lângă faptul că descompune grăsimile și carbohidrații pentru energie, această vitamină este responsabilă pentru producția hormonilor sexuali. Totodată, ea joacă un rol important în sănătatea pielii. Alimentele în care o poți găsi sunt: avocado, iaurt, ouă, carne și legume de toate felurile. 

Vitamina B6 (piridoxină)

Alături de vitaminele B9 și B12, vitamina B6 contribuie la reglarea nivelului aminoacidului homocisteină, care, în cantități mari, poate să ducă la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Piridoxina joacă un rol esențial în formarea patternurilor de somn și în echilibrarea emoțională, deoarece ajută corpul să producă serotonină, melatonină și norepinefrină. Unele studii sugerează că vitamina B6 ar putea reduce inflamația în cazul persoanelor care suferă de artrită reumatoidă. Poți „culege” această vitamină din: pui, curcan, ton, somon, linte, semințe de floarea-soarelui, brânză, orez brun și morcovi. 

Vitamina B7 (biotină)

Din complexul de vitamine B, aceasta este cea a frumuseții, deoarece contribuie la sănătatea părului, a pielii și a unghiilor. Pe lângă faptul că este indispnsabilă pentru un look fresh, biotina mai joacă un rol important și în reglarea glucozei din sânge și este benefică în mod special în timpul sarcinii, deoarece contribuie la creșterea normală a fătului. Găsești această vitamină în: grâu, ficat, drojdie, carne de porc, pește, pui, cartofi, conopidă, gălbenușuri și oleaginoase. 

Vitamina B9 (acid folic)

Vitamina B9 este importantă pentru o mulțime de funcții în organism, putând să prevină depresia și pierderea memoriei. Printre numeroasele funcții ale acidului folic, amintim de importanța lui în timpul sarcinii, deoarece ajută la dezvoltarea normală a fătului și previne instalarea defectelor de naștere neurologice. Cea mai mare cantitate de acid folic se găsește în: verdeață, sparanghel, sfeclă, somon, rădăcinoase, lapte, bulgur, grâu și leguminoase. 

Vitamina B12  (cobalamină)

Această vitamină „lucrează” cu vitamina B9 pentru a produce celule roșii și ajută fierul să își îndeplinească funcția în organism. Aceasta este și cea care nu se găsește decât în produse de origine animală, ceea ce înseamnă că veganii sunt predispuși la deficiențe, care pot fi rezolvate cu ajutorul suplimentelor alimentare. Vitamina B12 se găsește în: pește, fructe de mare, lactate, ouă, carne de vită și carne de porc. 

Ultra Vitamina B Complex tablete 20,00 Ron

Acum știi care este rolul complexului de vitamine B în organism și înțelegi importanța de a avea o dietă cât mai variată, pentru ca trupul tău să nu sufere vreo deficiență. Poți apela la unul dintre cele mai complete produse medicamentoase, pe care îl găsești pe vavianpharma.ro. Este vorba despre Ultra Vitamina B, care  îți va sprijini organismul în lupta cotidiană cu toate provocările. 

 

Află și care este vitamina care previne cancerul și ce legătură există între vitamina C și recuperarea după efort fizic!

Articolul urmator
Milgamma: ce este și ce beneficii are
Milgamma: ce este și ce beneficii are
Ai gusturi proaste la mancare?
Incepe quiz
Ai gusturi proaste la mancare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.