Ce înseamnă dacă rămân pete galbene de transpirație pe hainele pe care le porți

Ce înseamnă dacă rămân pete galbene de transpirație pe hainele pe care le porți

Lorena Teacă

Transpirația ne dă multe bătăi de cap, dar este cu atât mai deranjantă dacă lasă și pete galbene pe haine. În ciuda produselor și remediilor pe care le folosim, pare că nimic nu funcționează. 

Sudoarea poate căpăta o culoare gălbuie din cauza interacțiunii bacteriilor de pe piele cu hainele pe care le purtăm. De cele mai multe ori însă, petele galbene de transpirație sunt cauzate de o reacție chimică între sudoare și aluminiul conținut de antiperspirant. Soluția în acest caz este să folosim un produs antiperspirant fără aluminiu, să îl aplicăm de la distanță, fără să exagerăm, și să-l lăsăm să se usuce înainte de a ne îmbrăca.

Dacă acest lucru nu funcționează și petele galbene de transpirație continuă să apară pe haine, este posibil să suferi de o boală rară. Vezi mai jos despre ce este vorba!

Abdomen transpirat

Petele galbene de transpirație, semnul unei afecțiuni rare

Transpirația colorată poate fi o consecință a cromhidrozei, o boală rară care afectează funcționarea glandelor sudoripare apocrine, care se găsesc în axile, în jurul nasului, în zona organelor genitale, a anusului și a mameloanelor. Aceste glande devin funcționale abia la pubertate și, în cazul anumitor persoane, secretă o substanță chimică numită lipofuscină, care poate da transpirației culoarea galbenă, verde, maro sau uneori chiar neagră. 

Deși cauza acestei afecțiuni nu este cunoscută, e posibil ca o anomalie genetică să influențeze funcționarea corectă a glandelor sudoripare. 

În alte situații, poate fi vorba despre o dereglare la nivelul glandelor sudoripare ecrine, care se găsesc pe întreaga suprafață a corpului. Cromhidroza ecrină este o formă mult mai rară decât cea apocrină și este cauzată de regulă de acumularea de vopseluri și pigmenți în organism.

Dacă transpirația corporală este galbenă, de vină poate fi și o afecțiune hepatică. Atunci când ficatul nu funcționează corect, acesta produce mai multă bilirubină, care poate da transpirației culoarea galbenă. 

O altă cauză a transpirației galbene poate fi administrarea medicamentelor care au în compoziție substanța activă fenazopiridină, care este recomandată de obicei în tratamentul infecțiilor urinare. Printre reacțiile adverse ale acestei substanțe se numără și transpirația galbenă sau portocalie. De asemenea, urina și lacrimile pot căpăta, la rândul lor, o tentă gălbuie.

Tricou alb cu o pată galbenă

În cazul în care transpirația ta este incoloră, dar hainele de care te dezbraci la finalul zilei prezintă urme galbene la subraț, e posibil ca țesătura în sine și coloranții din haine să interacționeze cu sudoarea și să dea naștere bacteriilor. Acestea pot fi de vină pentru colorarea transpirației în diverse culori, nu doar galben, dar și pentru mirosul neplăcut. Prin urmare, evită hainele sintetice colorate, foarte strâmte, și alege, în schimb, unele largi, care lasă pielea să respire, din materiale naturale, precum bumbacul, inul, lâna etc.  

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Seed cycling: ce înseamnă și ce efecte are asupra hormonilor
Seed cycling: ce înseamnă și ce efecte are asupra hormonilor
Ce jachetă office să porţi în funcţie de personalitate
Incepe quiz
Ce jachetă office să porţi în funcţie de personalitate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.