Ce boală riști să faci dacă dormi lângă cineva care sforăie

Ce boală riști să faci dacă dormi lângă cineva care sforăie

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Știm cu toții cât de neplăcut este să dormi lângă cineva care sforăie. Îndeosebi dacă ești o persoană sensibilă și te trezești ușor, dormitul lângă o astfel de persoană poate fi o adevărată corvoadă. Sforăitul apare atunci când există congestii nazale sau o deviație de sept. Totuși, în 85% din cazuri, sforăitul apare din cauza dormitului pe spate, care îngreunează respirația.

Deși toată lumea știe care sunt efectele pe care sforăitul le are asupra persoanei în cauză și riscurile asupra sănătății, nimeni nu vorbește despre bolile pe care le poți face dacă dormi cu o astfel de persoană. Numeroase studii au ajuns la concluzii surprinzătoare, despre care vei afla mai jos.

 femeie care tine perna pe urechi

Iată ce boală poți să faci dacă partenerul tău sforăie!

Atunci când te trezești brusc din somn, presiunea sângelui crește. Dacă mai este și un zgomot care te sperie, atunci probabil știi acea senzație de căldură care îți cuprinde corpul în timp ce inima îți bubuie în piept. Un studiu legat de efectele pe care le are sforăitul a ajuns la concluzia că, dacă dormi cu cineva care sforăie, îți va crește presiunea sângelui.

Oamenii de știință au studiat 140 de voluntari în casele lor din apropierea unor aeroporturi cunoscute. Aceștia au ajuns la concluzia că zgomotele avioanelor au același efect precum zgomotele produse de partenerul care sforăie.

femeie care sta in pat cu perna pe urechi

Presiunea sângelui crește odată cu intensitatea sunetului, spun cercetătorii în European Heart Journal. Tipul sunetelui și originea acestuia nu sunt prea importante. Volumul este cel care contează, dar și modul în care crește.

Lars Jarup, unul dintre autorii studiului, a afirmat: „Stim că zgomotul produs de avioane poate fi destul de neplăcut, dar studiul nostru arată că mai poate să afecteze și sănătatea oamenilor”. Acesta a mai adăugat că „zgomotul produs de avioane noaptea poate influența presiunea sângelui și crește astfel riscul de hipertensiune”. O presiune ridicată a sângelui este un factor de risc și pentru atac cerebral, boli de inimă, boli de rinichi și demență.

Deși sforăitul poate fi destul de neplăcut într-o căsnicie, cuplul trebuie să verifice toate opțiunile de tratament, astfel încât sănătatea niciunuia dintre parteneri să nu fie afectată.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (25)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.