Ce boli ascunde lipsa de fier

Ce boli ascunde lipsa de fier

Redactor Andreea Baluteanu

Fierul e unul dintre cele mai importante minerale din corpul nostru, iar lipsa sa se numără printre cele mai răspândite deficiențe la nivelul populației adulte. Lipsa de fier are numeroase cauze, ce pot evolua de la o alimentație deficitară la pierderile de sânge.

În ceea ce privește bolile pe care le provoacă lipsa de fier, anemie e cea mai comună. Cu toate acestea, deficiențele acestui mineral esențial pentru sănătatea corpului tău pot ascunde și alte afecțiuni. Vezi despre ce e vorba în rândurile de mai jos!

Anemia și lipsa de fier: perechea ce afectează sănătatea populației adulte

Vei vedea că, în majoritatea articolelor și lucrărilor de specialitate, lipsa de fier și anemia sunt intercorelate. Motivul este că primul factor îl atrage aproape întotdeauna pe celălalt. Deși poți avea deficiențe de fier care să nu progreseze până la nivelul anemiei, în general acesta este cazul. De partea cealaltă, anemia poate fi provocată și de lipsa de vitamina B12.

De ce e îngrijorătoare lipsa de fier? Acest mineral e folosit pentru a produce globulele roșii, ce contribuie la la transportul oxigenului către organe și țesuturi. Dar fierul mai intră și în alcătuirea enzimelor, care sunt implicate în procesul de digestie a alimentelor.

Deși lipsa de fier (și anemia, pe cale de consecință) nu este o afecțiune care să îți pună în pericol viața și, odată depistată, e ușor de tratat, aceasta poate provoca și complicații severe. Cele mai răspândite dintre ele sunt infecțiile și bolile ce se dezvoltă din cauza slăbirii sistemului imunitar, afectat de lipsa de fier. De asemenea, deficiența acestui mineral poate fragiliza inima și plămânii, conducând la tahicardie sau chiar la insuficiență cardiacă. Un risc crescut este suportat și de femeile însărcinate, în cazul cărora deficiența de fier poate determina complicații la naștere sau în sarcină. Și copiii sunt afectați de acest fenomen, lipsa de fier putând întârzia dezvoltarea sistemului locomotor și al gândirii.

Simptome ale lipsei de fier

Pentru a putea trata problema, este vital să îi recunoști semnele. Lipsa de fier poate presupune multe simptome, iar majoritatea sunt comune altor boli. Dacă detectezi oricare dintre semnalele de mai jos, consultă medicul pentru a stabili dacă nu te confrunți cumva cu o deficiență de fier:

  • oboseală și lipsă de energie ce poate afecta performanțele școlare sau profesionale și poate duce la epuizare;
  • dificultate de respirație;
  • palpitații;
  • paloare facială;
  • dureri de cap;
  • tinitus;
  • alterarea gustului;
  • usturimi;
  • limba umflată sau sensibilă;
  • căderea părului;
  • dorința de a consuma gheață, hârtie sau orice alt obiect bizar, nonalimentar;
  • greutate la înghițire;
  • ulcere dureroase care apar în colțul gurii;
  • unghii în formă de lingură;
  • sindromul picioarelor neliniștite;
  • piele și păr extrem de uscate;
  • amețeală.

Cauze ale lipsei de fier

Precum în majoritatea deficiențelor de vitamine și minerale, cauzele lipsei de fier pot avea legătură fie cu un stil de viață dezechilibrat și o alimentație deficitară, fie cu o anumită  problemă de sănătate sau o situație medicală ce revendică rezerve mai mari de fier. Vezi despre ce e vorba în rândurile de mai jos.

Menstruația abundentă. Cea mai comună cauză a lipsei de fier este legată de pierderile mari de sânge de la menstruație. În mod normal, acestea ar trebui să fie nesemnificative și să nu afecteze cu nimic rezervele tale de fier. Atunci când te confrunți însă cu probleme din acest punct de vedere, poți ajunge să dezvolți deficiențe sau chiar anemie.

Sarcina. Multe femei însărcinate ajung să sufere de lipsă de fier. Explicația e simplă: fătul are nevoie de rezerve de sânge și de oxigen, ceea ce va duce la consumul mai rapid al rezervelor tale. Va fi necesar să mărești sursele de fier fie prin alimentație, fie prin suplimente.

Administrarea de medicamente. Există și pilule care pot cauza sângerări la nivelul tractului digestiv sau care afectează capacitatea normală a organismului de absorbție a fierului. Printre acestea se numără antiinflamatoarele nesteroidiene, cele mai comune fiind ibuprofenul și aspirina.

Incapacitatea de a absorbi fierul. E posibil ca dieta să fie una bogată în surse de fier, dar organismul să nu poată să îl absoarbă așa cum trebuie. Una dintre cauzele acestui fenomen este boala celiacă, o formă de alergie la gluten.

Lipsa de fier în dietă. Deși poate părea, la prima vedere, cea mai comună cauză a lipsei de fier, alimentația deficitară stă destul de rar la baza anemiei, deoarece acest mineral e prezent într-o categorie destul de largă de alimente. Situația poate fi întâlnită mai ales în cazul vegetarienilor.

Ce boli pot sta în spatele lipsei de fier

Așa cum am spus, lipsa de fier poate fi cauzată și de o altă afecțiune, ascunsă, care contribuie la epuizarea resurselor de fier sau care provoacă pierderi masive de sânge. Dacă ai un stil de viață echilibrat și nu te afli în niciuna dintre situațiile de mai sus (nu ești însărcinată, la menstruație etc.), ar trebui să îi ceri doctorului tău să efectueze teste suplimentare, pentru a verifica dacă nu suferi de una dintre bolile următoare:

Ulcer gastric. Acizii prezenți la nivelul stomacului contribuie la digestia alimentelor, dar, atunci când concentrația lor devine prea ridicată, pot eroda mucoasa stomacală, provocând sângerări ale acesteia. Boala poartă numele de ulcer, iar pierderile de sânge pe care le presupune pot conduce la lipsă de fier și la anemie.

Cancer. Vrem să te liniștim, mai întâi: e foarte puțin probabil ca o formă de cancer să se ascundă în spatele lipsei tale de fier, dar se poate întâmpla. Cancerul la stomac și cel de colon pot cauza sângerări la nivelul tractului digestiv, care erodează rezervele de fier.

Angiodisplazie. Caracterizată prin prezența unor vase sangvine mici în peretele intestinal, ce pot declanșa sângerări, și această boală poate să se ascundă în spatele unei lipse de fier.

Boli renale cronice. Majoritatea persoanelor care suferă de aceste afecțiuni ajung la un moment dat să dezvolte și o formă de deficiență de fier.

Boli inflamatorii intestinale. Fie că este vorba despre boala Crohn sau despre colita ulcerativă, aceste afecțiuni pot provoca inflamații și sângerări la nivelul tractului digestiv.

Tratamentul lipsei de fier

Atunci când nu e provocată de o altă boală, lipsa de fier se tratează extrem de ușor. Tot ce trebuie să faci este să introduci în alimentația ta alimente bogate în fier. Iată-le pe cele mai bune:

  • legume cu frunze verzi, precum kale sau salata;
  • cereale sau pâine fortificate cu fier;
  • orez brun;
  • leguminoase;
  • nuci și semințe;
  • carne roșie și albă;
  • pește;
  • tofu;
  • ouă;
  • fructe uscate.

Ia suplimente. În unele cazuri, sursele naturale de fier nu sunt suficiente, așa că vei avea nevoie de un supliment. 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.