Ce boli poți face de la aerul condiționat

Ce boli poți face de la aerul condiționat

Redactor Andreea Baluteanu

Atunci când vine vara și canicula ne lovește cu toată violența, parcă întreaga omenire se împarte în două tabere, una mai agresivă și mai vehementă decât cealaltă: cei care nu pot trăi fără aerul condiționat și cei care îl urăsc din toată inima.

Dar problema este mult mai gravă decât o simplă lipsă de compatibilitate cu căldura sau o dragoste înfocată pentru ea: aerul condiționat este mai periculos decât crezi. Descoperă, în rândurile de mai jos, care sunt bolile pe care le poți contracta din cauza aparatului controversat, care ne salvează sau ne îngrozește pe timp de vară!

Aerul condiționat te îmbolnăvește: bolile de care trebuie să te temi

La birou, acasă sau în trafic, aerul condiționat e singurul tău refugiu în fața caniculei de afară? Uite ce probleme riști să înfrunți!

aer

Afecțiuni ale sistemului respirator. Oricât de „fresh” ar fi aerul din jurul tău, simți că plămânii nu au capacitatea de a-l inspira. Aerul condiționat agravează problemele respiratorii, prin proliferarea bacteriilor și microorganismelor răspunzătoare cu dificultățile în a inspira și expira în mod echilibrat.

Boala legionarului. Dacă tot am vorbit despre probleme de respirație, să trecem la forma lor mai gravă, Boala Legionarului, o formă de pneumonie severă cauzată de bacteria Legionella pneumophila. Afecțiunea nu este transmisibilă, dar aceasta este cea mai bună veste pe care ți-o vom oferi despre ea. Simptomele, care avansează de la febră, frisoane, tuse, oboseală, dureri de cap și de mușchi, scăderea poftei de mâncare, se dezvoltă rapid și pot fi chiar fatale, Boala Legionarului dovedindu-se mai periculoasă decât multe forme de pneumonie.

Bacteria care cauzează această teribilă afecțiune se regăsește în lacuri, râuri și izvoare, dar poate fi întâlnită, în zilele noastre, și în piscine, umidificatoare sau aparate de aer condiționat. Cei mai expuși sunt bătrânii, persoanele cu imunitate scăzută, fumătorii sau cei care suferă de probleme respiratorii și renale cronice. Nu te simți însă la adăpost, chiar dacă nu te încadrezi în aceste categorii, deoarece Boala Legionarului e mai periculoasă decât crezi!

Oboseală sau extenuare. Deși la birou e răcoare, un vis față de „moartea de afară”, ție tot îți e greu să te concentrezi, faci greșeli mai des decât de obicei și nu mai ești deloc atentă. Starea ta nu este cauzată (doar) de apropierea vacanței, cât mai ales de aerul condiționat pe care îl divinizezi sau la care ești obligată să te expui. Pe lângă oboseala amplificată, te poți confrunta cu dureri de cap, probleme de respirație și contracții musculare, dar și cu o sensibilitate mai mare la răceli și gripe.

Deshidratare. Ambientele cu aer condiționat sunt mai uscate și vor avea un efect neplăcut asupra pielii tale, care își pierde moliciunea și se deshidratează mai repede.

aer conditionat la birou

Intensificări ale evoluției bolilor cronice. Diminuând funcționarea normală a corpului, aparatul de aer condiționat poate fi responsabil și de accentuarea manifestării bolilor cronice. Astfel, dacă ai tensiune mică sau suferi de artrită ori nefrită, ești mult mai afectată de micul aparat dătător de prospețime.

Sensibilitate mai mare la căldură. Da, canicula e groaznică, chiar și pentru noi, cele care adorăm vara. Ai observat însă că, după ce ieși dintr-un mediu cu aer condiționat, temperaturile fierbinți ți se par chiar mai greu de suportat decât înainte? Într-adevăr, experții sunt de părere că sensibilitatea la căldură crește atunci când îți petreci timpul în compania aerului condiționat, în principal din cauza stresului la care este supus corpul, care trebuie să jongleze cu diferențe majore ale mercurului în termometre. Aceasta este cauza numărului tot mai mare de decese care au loc în timpul perioadelor de caniculă!

Cum să te protejezi de impactul negativ al aerului condiționat

Știm, e greu să faci față caniculei, mai ales atunci când știi că ai la îndemână ajutorul oferit de aparatul de aer condiționat. Și chiar dacă nu ești tu fana sa numărul unu, tot îți este greu să te opui familiei sau colegilor care îl adoră!

Hidratează-te! Un organism bine hidratat este mai rezistent la pericolele de mai sus, nu doar la uscarea intensă a pielii. Adaugă în apă felii de lămâie, de castravete sau de pepene, pentru un plus de aromă, dar și pentru a-ți face plinul de vitamine și a-ți crește astfel imunitatea!

apa cu lamaie

Încearcă să menții diferența dintre temperatura din interior și cea de afară sub 10 grade. Cu alte cuvinte, dacă afară sunt 40 de grade, va trebui să îți petreci timpul într-un interior în care valorile sunt apropiate de 30. Știm, e dificil, dar altfel afectezi imunitatea, intensifici efectele bolilor cronice și agravezi alergiile.

Stai departe de jetul direct de aer. Nimic nu e mai plăcut, după ce ai înfruntat canicula, decât să te așezi direct sub aerul condiționat! Ce spune însă corpul tău? Că e în pericol! Distanțează-te de „bătaia” aparatului și încearcă să o direcționezi către tavan, nu către oameni.

Folosește inteligent. Dacă vii de afară, încălzită, ar fi de preferat să pornești aerul condiționat la cinci minute după ce ai intrat în imobil, după ce te-ai hidratat și te-ai împrospătat. De asemenea, dacă ieși, oprește aerul condiționat și petrece alte cinci minute în camera care se încălzește treptat.

Apelează la servicii profesioniste! Nu lăsa instalarea aerului condiționat pe seama sorții (sau a iubitului tău, mai ales dacă nu e specialist)! Recurge la aceiași profesioniști pentru a curăța sistemul la intervale regulate de timp!

Bolile cauzate de aerul condiționat sunt imposibil de ignorat! Ține cont de pericolul utilizării lor exagerate și apelează la măsurile recomandate de noi!

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
La ce vârstă vei face ultima oară sex?
Incepe quiz
La ce vârstă vei face ultima oară sex?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.