Ce boli poți face de la pantofi

Ce boli poți face de la pantofi

Diana Solomon

Femeile și pantofii au avut dintotdeauna o relație dificilă. Fie că încălțămintea cea mai frumoasă provoacă dureri crunte sau că cea comodă este prea urâtă pentru a fi scoasă în lume, se pare că de fiecare dată doamnele sunt nevoite să facă anumite compromisuri atunci când vine vorba de alegerea unei perechi de pantofi potrivite.

Totuși, atunci când intervine subiectul „pantofi”, nu trebuie să iei în seamă numai frumusețea acestora sau cât de comozi sunt, ci să acorzi o atenție specială și îngrijirii lor, pentru că, în caz contrar, te poți alege cu diferite boli. De altfel, la acest capitol nu intră doar încălțămintea ta, ci a tuturor membrilor familiei. Nu înțelegi cum te poți îmbolnăvi din cauza unei perechi de espadrile sau a unor botine? Nicio problemă, îți explicăm în continuarea articolului și îți spunem ce boli poți face de la pantofi!

Cum poți contacta diferite boli din cauza pantofilor

Atunci când ieși afară, încălțămintea ta „culege” o multitudine de germeni și bacterii din mediul înconjurător. Și ghici ce? Aduci respectivele bacterii în casă, involuntar, astfel că toată familia este expusă la acestea. În cazul în care imunitatea cuiva este slăbită, riscul de îmbolnăvire va crește.

Ce spun studiile despre bolile cauzate de pantofi

În cadrul unui studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Arizona, s-au colectat germeni și bacterii de pe încățămintea supusă experimentului și astfel s-au descoperit peste 400.000 de unități de bacterii extrem de cunoscute, precum E.coli, Klabsiella pneumonia, Serratia ficaria și multe altele. În completarea acestui rezultat înfiorător, un alt studiu a dovedit potențialul dăunător al erbicidului care rămâne pe talpa încălțămintei, numit și 2, 4-D.

Despre bolile cauzate de pantofi

Așadar, iată cum o simplă plimbare în parc sau o ieșire la un brunch poate înseamna uneori contactarea unor germeni și bacterii periculoase. Află din rândurile următoare în ce fel pot dăuna aceștia și cum te poți proteja!

E.coli

E.coli sau Escherichia coli reprezintă un grup mai mare de bacterii ce se găsesc în mediul înconjurător, în mâncare și în intestinele oamenilor sau ale animalelor. Majoritatea particulelor nu provoacă niciun rău organismului. Totuși, anumite tipuri de bacterii pot cauza diaree, infecții ale tractului urinar, boli respiratorii, pneumonie etc.

În 2011, o bacterie E.coli, numită și toxina Shiga sau STEC, a cauzat în Europa o epidemie generală. Între 5 și 10% dintre oamenii diagnosticați cu respectiva bacterie au suferit boli grave și au avut simptome precum diaree cu sânge, crampe stomacale severe și vomă. Deși majoritatea persoanelor s-au simțit mai bine după 5-7 zile, STEC a devenit o adevărată amenințare pentru sănătatea unora.

Klabsiella pneumonia

Această bacterie predispune la o multitudine de boli, în funcție de ce parte a corpului a infectat. Iar acest lucru poate presupune pneumonii, infecții ale sistemului circulator, infecții ale pielii, meningite, infecții ale tractului urinar. Simptomele generale ale celor ce au infecția în corp sunt: febră, mâncărimi, iritații, frisoane, dureri de cap, tuse, mucus galben-verzui, probleme de respirație. Ca totul să fie și mai grav, unele particule ale acestei bacterii sunt imune la antibiotice, adică niciun antibiotic nu va avea vreun efect asupra Klabsiellei pneumonia.

Serratia ficaria

Această bacterie extrem de rară, care în general afectează pacienții din spitale, cauzează infecții ale sistemului respirator și urinar. Serratia ficaria este responsabilă de aproximativ două procente din totalul infecțiilor pe care pacienții adulți le iau din spitale. Cu toate că bacteria este destul de rară, aceasta poate fi „scoasă” din spital prin intermediul încălțămintei.

2, 4-D

2, 4- Dichlorophenoxyacetic acid sau 2, 4-D este un compus organic și erbicid care are drept scop combatarea buruienilor din grânele de porumb. Oamenii expuși la acest erbicid prezintă un risc crescut de cancer. 

Metode de prevenire a bolilor cauzate de pantofi

În mod îngrijorător, nu există nicio metodă 100% sigură pentru a preveni expunerea la bacteriile și germenii care se află pe încălțăminte. Însă poți ține cont de câteva reguli.

Fă un obicei din a-ți scoate întotdeauna pantofii din picioare înainte de a intra în casă. Această metoda împiedică răspândirea bacteriilor de pe încălțăminte în restul casei, unde membrii familiei, în special cei mici, care au obiceiul de a se juca pe jos, sunt foarte expuși.

Un alt sfat de care să ții cont: în cazul în care ai răni deschise, bandajează-le, pentru că altfel riscul de a contacta o bacterie periculoasă adusă în casă prin intermediul încălțămintei este mult mai ridicat.

Așadar, ai grijă de tine și de cei dragi și ține cont de câteva reguli pentru a evita contactarea unor boli pe care le poți face de la pantofi.

Articolul urmator
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Pâine hipoglucidică: ce să alegi și cum o poți prepara acasă
Ce fel de pantofi ti se potrivesc?
Incepe quiz
Ce fel de pantofi ti se potrivesc?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.