Ce este colpita și cum o poți preveni

Ce este colpita și cum o poți preveni

Redactor Andreea Baluteanu

Afecțiunile ginecologice reprezintă chiar și azi, în 2019, când informația este la îndemâna tuturor, un subiect delicat și sensibil. Multora dintre noi ne este rușine să discutăm despre simptomele pe care le experimentăm, le considerăm un stigmat sau suntem de părere că, dacă le ignorăm, totul va trece de la sine.

Din nefericire, lucrurile nu stau deloc așa. Experții sunt de părere că o mare parte dintre femeile ce suferă de probleme ginecologice rămân fără diagnostic, ceea ce poate duce la agravarea situației. Azi punem punctul pe „i” și discutăm despre una dintre cele mai frecvente afecțiuni: colpita sau vaginita, denumire sub care sunt grupate de fapt mai multe boli. Află despre ce e vorba, care sunt cauzele și simptomele, dar și tratamentul recomandat pentru această afecțiune!

Ce este colpita?

Dacă nu ai auzit până acum de colpită, motivul poate fi reprezentat de faptul că denumirea oficială a afecțiunii este de fapt aceea de vaginită. Definită drept o boală a aparatului genital feminin, colpita apare, în majoritatea cazurilor, ca urmare a modificării florei vaginale.

Caracterizată printr-un echilibru extrem de delicat, flora vaginală este formată în cea mai mare parte din bacterii „bune”, care au rol de protecție și care vor împiedica proliferarea organismelor patogene. Atunci când, din diverse motive, acest echilibru este spulberat, infecțiile și afecțiunile ginecologice devin un risc pregnant.

Principalele forme de vaginită sau colpită sunt: vaginoza bacteriană (din cauza infecției cu bacteria Garnerella vaginalis), candidoza și trichomoniaza.

Simptomele colpitei: la ce să fii atentă

Colpita are semne care trec în unele cazuri nedetectate și care pot varia în funcție de natura infecției la care ai fost supusă. În mare însă, iată care sunt cele mai importante simptome care îți pot semnala prezența unei probleme:

  • usturime sau durere la urinare;
  • durere sau disconfort în timpul actului sexual;
  • mâncărimi insistente;
  • secreții vaginale abundente, de o altă culoare sau textură față de cele normale. Acestea depind în mare măsură de tipul de infecție cu care te confrunți: în candidoză, secrețiile sunt albe, brânzoase, iar dacă suferi de trichomoniază, acestea au o culoare galben-verzuie.

Cauzele colpitei: de ce să te ferești

E greu să sintetizezi o serie de cauze ale colpitei sau vaginitei, deoarece există mai multe forme ale bolii. Iată însă la ce să fii atentă!

- Vaginoza bacteriană este provocată de proliferarea bacteriilor anaerobe la nivelul vaginului. În general, acest fenomen se petrece la femeile cu mai mulți parteneri sexuali, care nu folosesc prezervativ, dar poate apărea în unele cazuri și la persoanele inactive sexual.

- Infecțiile fungice sunt declanșate de înmulțirea microorganismelor de tip fungi din vagin, cea mai renumită fiind Candida albicans.

- În cazul trichomoniazei, parazitul unicelular Trichomonas vaginalis este cel care determină infecția. Acesta se transmite pe cale sexuală la femei.

- Poți suferi și de vaginite noninfecțioase, care au la bază factori precum spălăturile intravaginale, folosirea săpunurilor și a detergenților parfumați în zona intimă, a spray-urilor vaginale și a spermicidelor, care pot provoca alergii și dezechilibrarea populației de bacterii.

- Vaginita atrofică prezintă drept principală cauză scăderea concentrației de estrogen și este în general prezentă la femeile aflate la menopauză.

Factori de risc în cazul colpitei

Vaginita sau colpita nu este o afecțiune care să te sperie, cel puțin nu în formele sale inițiale. Cu toate acestea, sunt anumiți factori de risc care pot acutiza boala. Iată-i pe cei mai importanți:

  • activitatea sexuală intensă, cu parteneri multipli;
  • o boală cu transmitere sexuală;
  • modificări hormonale care pot avea loc în timpul menopauzei sau în urma folosirii anticoncepționalelor;
  • diabet;
  • folosirea frecventă a dușurilor interne fără recomandarea unui medic;
  • folosirea spermicidelor sau a steriletului;
  • purtarea pieselor vestimentare și a lenjeriei strâmte, din materiale sintetice;
  • folosirea unor produse de igienă intimă parfumate sau cu compuși agresivi.

Vaginita sau colpita poate fi însă extrem de periculoasă dacă ești gravidă, caz în care poate declanșa complicații la naștere sau afecțiuni ale fătului. De asemenea, prezintă-te de urgență la medic dacă te încadrezi în următoarele situații:

  • ai mai suferit în trecut de infecții vaginale;
  • ai secreții vaginale care miros urât și mâncărimi abundente;
  • ai încheiat tratamentul, dar simptomele se manifestă în continuare;
  • te confrunți cu dureri abdominale severe, febră sau frisoane.

Tratamentul colpitei

În primul rând, specialiștii recomandă să te prezinți la medic dacă ai simptome asociate acestei afecțiuni și să eviți să mergi la farmacie și să optezi pentru un tratament cu ovule fără să știi sigur de ce suferi.

În ceea ce privește diagnosticul medicului, acesta poate sugera administrarea de metronidazol pentru vaginoza bacteriană, creme antifungice sau ovule pentru candidoză sau vaginită atrofică, metronidazol sau tinidazol dacă suferi de trichomoniază.

Cum previi colpita

Cele mai eficiente metode de prevenție a colpitei țin de respectarea regulilor de igienă intimă și de protecție sexuală. Iată ce îți recomandăm:

  1. Folosește prezervativul dacă ai mai mulți parteneri sexuali.
  2. Poartă lenjerie de bumbac, care lasă pielea să respire.
  3. Spală zona intimă după fiecare contact sexual.
  4. Consumă cât mai puțini carbohidrați.
  5. Usucă de fiecare dată zona intimă după ce faci duș.
  6. Atunci când te ștergi după utilizarea toaletei, începe întotdeauna din față către spate.
  7. Ai grijă la produsele de igienă intimă pe care le folosești.
  Multi-Gyn FloraPlus previne și tratează candidoza vaginală, fiind foarte eficient pentru alinarea simptomelor precum usturimea, mâncărimea, scurgerile și mirosurile anormale, iritațiile. Cu o compoziție pe bază de prebiotice, produsul nu prezintă efecte adverse și optimizează pH-ul vaginal. Fiecare monodoză este prevăzută și cu un aplicator, astfel încât să nu ai probleme la utilizarea sa. Multi-Gyn FloraPlus este disponibil la Vavian Pharma.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.