Ce este făina de orez și ce beneficii are asupra sănătății noastre

Ce este făina de orez și ce beneficii are asupra sănătății noastre

Redactor Alexa Galgau

Făina de orez este consumată zilnic în țările asiatice, iar acum este un produs tot mai apreciat și la noi în țară, pentru că reprezintă o alternativă mai sănătoasă la făina din grâu. Există multe sortimente de făină de orez, dar toate au câteva beneficii care te vor convinge să începi și tu să folosești acest produs minunat de origine asiatică.

Află de ce este făina de orez benefică și cum să o folosești în bucătărie pentru a profita la maximum de proprietățile ei!

Beneficiile consumului de făină de orez

Făina de orez este produsă din boabe de orez obișnuite. Poți găsi pe piață atât făină din orez alb, cât și din orez brun, iar sortimentele diferă și în funcție de calitatea bobului de orez folosit.

Se știe deja că dieta asiatică se numără printre cele mai sănătoase din lume, chit că vorbim despre cea japoneză, coreeană sau indiană. Deși noi ne ferim destul de mult de orez, din cauză că ar putea să ne îngrașe, el înlocuiește pâinea în țările asiatice și este mult mai sățios, ceea ce înseamnă că reduce, de fapt, consumul de alimente pe parcursul zilei și taie apetitul în timpul mesei, fiind o garnitură ideală.

Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale făinii de orez:

  • Nu conține gluten: glutenul este o proteină care se găsește în cereale, precum grâul sau secara, și este problematic pentru persoanele care au intoleranță la gluten și care pot avea reacții digestive foarte neplăcute în urma ingerării acestei proteine. Faptul că făina de orez nu conține gluten înseamnă că ea poate fi consumată chiar și de cei care suferă de boala celiacă și vestea bună este că poate înlocui făina obișnuită în orice preparat.

  • Conține proteine: orezul este o bună sursă de proteine, iar cel brun este bogat în complexul de vitamine B. Principala diferență între orezul alb si cel bun este măsura în care bobul este procesat - în cazul orezului brun, acesta este mult mai puțin procesat, fiind mai bogat în fibre, vitamine și nutrienți, precum calciu si zinc.

  • Este bogată în fibre: fibrele sunt o parte importantă a alimentației, însă, din păcate, foarte puțini oameni consumă doza zilnică recomandată pentru o digestie sănătoasă. Făina de orez conține fibre insolubile, care stimulează metabolismul, grăbesc digestia și contribuie la scăderea colesterolului. Mai mult, consumul fibrelor poate să faciliteze procesul de slăbire, deci înlocuirea făinii obișnuite cu cea de orez poate să fie benefică și pentru siluetă.

  • Este bogată în antioxidanți: în special făina de orez brun are în componență antioxidanți, care luptă cu radicalii liberi în organism și previn îmbătrânirea prematură și boli precum cancerul;

  • Este benefică pentru glicemie: dacă începi să folosești făină de orez, este bine să știi că aceasta conține carbohidrați complecși, care contribuie la stabilizarea glicemiei, fiind în special benefică pentru persoanele care au risc crescut de a face diabet. Studiile arată că numai o porție de orez brun pe zi poate să scadă riscul de a face diabet cu până la 60%.

Ce poți să faci cu făina de orez

Făina de orez poate să înlocuiască făina de grâu dacă vrei să faci preparate mai sănătoase sau să te ferești de gluten, dacă suferi de intoleranță la acesta.

Ca să te convingi că acest produs este la fel de bun precum făina obișnuită, îți propunem să încerci o rețetă foarte simplă de clătite cu făină de orez și vei vedea că acestea ies la fel de pufoase și gustoase!

Ingrediente:

  • 3 ouă;
  • 120 ml lapte;
  • 1 lingură de ulei vegetal;
  • 2 linguri de zahăr;
  • puțină sare;
  • 150 g făină de orez.

Mod de preparare: bate ouăle cu mixerul într-un vas, apoi adaugă peste ele laptele, uleiul, zahărul și sarea. Amestecă bine și apoi adaugă făina de orez. trecută prin sită. Acoperă vasul și lasă-l la temperatura camerei timp de o oră sau peste noapte la frigider.

A doua zi (sau după o oră), pune puțin ulei într-o tigaie, la încins, pe flacără medie. Pregătește clătitele ca de obicei și savurează-le cu dulceață.

Cu făină de orez mai poți să prepari, printre altele:

  • pâine;
  • brioșe;
  • aluaturi de toate felurile;
  • pizza;
  • tarte;
  • biscuiți;
  • prăjituri.

Îți recomandăm să începi și tu să folosești făina de orez și să o înlocuiești încet-încet pe cea de grâu cu această variantă mult mai sănătoasă.

Descoperă si cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre pâinea fără gluten!

Articolul urmator
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Ceai de cozi de cireșe: beneficii și recomandări
Cât de întunecată este personalitatea ta?
Incepe quiz
Cât de întunecată este personalitatea ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (14)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.