Ce este hemoragia digestivă

Ce este hemoragia digestivă

Paula Rotaru

Hemoragia digestivă este un simptom care poate ascunde o afecțiune gravă a tractului digestiv, care include organe precum esofagul, stomacul, intestinul subțire (duodenul), intestinul gros (colonul), rectul și anusul.

Pierderea de sânge produsă de leziuni localizate la nivelul esofagului, stomacului și porțiunii superioare a duodenului poartă denumirea de hemoragie digestivă superioară, iar cea survenită la nivelul colonului, rectului, anusului și porțiunii inferioare a intestinului subțire desemnează hemoragia digestivă inferioară.

Cantitatea de sânge pierdută poate fi foarte mică sau masivă, punând în pericol viața. În anumite situații, sângerarea poate fi descoperită doar prin testarea materiilor fecale. Hemoragia digestivă acută se manifestă prin vărsături cu aspect de zaț de cafea și scaune cu sânge, de culoare foarte închisă, aproape negre.

Află care sunt principalele simptome care apar în caz de hemoragie digestivă, cauzele și factorii de risc care pot duce la apariția acestui simptom și metodele de tratament care se impun!

Ce simptome însoțesc hemoragia digestivă

Principalul simptom al hemoragiei digestive este scaunul de culoare închisă, scrie emedicinehealth.com. De asemenea, scurgerile anale cu sânge pot semnala o sângerare la nivelul tractului digestiv superior.

Alte simptome care pot semnala o hemoragie digestivă sunt:

- vărsăturile cu sânge, cu aspect de zaț de cafea;

- oboseala excesivă;

- amețeala;

- durerile abdominale;

- slăbiciunea;

- paloarea;

- respirația scurtă.

Cauzele hemoragiei digestive

Hemoragia digestivă poate fi cauzată de numeroase afecțiuni, în funcție de localizarea acestora, fie în tractul igstiv superior, fie în cel inferior, scrie healthline.com. Iată care sunt principalele cauze ale hemoragiei digestive!

Cauze ale hemoragiei digestive superioare:

  • ulcerul peptic - este o afecțiune ce constă în deteriorarea mucoasei care căptușește tractul digestive. De obicei, ulcerul este localizat la nivelul stomacului sau duodenului, iar leziunile mucoasei protectoare pot favoriza hemoragia digestivă.

  • gastrita – reprezintă inflamația mucoasei stomacului, care poate deteriora vasele de sânge, cauzând sângerări digestive. Gastrita poate apărea pe fondul consumului excesiv de alcool sau al administrării abuzive de medicamente antiinflamatoare și steroizi.

  • varicele esofagiene – inflamația venelor de la nivelul esofagului sau stomacului poate fi o consecință a insuficienței hepatice sau a cirozei alcoolice. Dacă aceste vene se rup, există riscul de hemoragie digestivă acută, care poate pune în pericol viața.

  • sindromul Mallory-Weiss – constă în ruptura mocoasei stomacului sau esofagului ca urmare a vărsăturilor intense sau a tusei cronice. De asemenea, ruptura mucoasei poate rezulta în urma ridicării de greutăți, nașterii, râsului puternic, convulsiilor epileptice sau a forțării în procesul de defecație, dar și din cauza consumului excesiv de alcool.

  • cancerul – printre primele simptome ale cancerului de esofag sau de stomac se numără prezența sângelui în scaun și vărsăturile cu sânge.

  • inflamațiile – fumatul, alcoolul, aspirina, medicamentele nonsteroidiene și bacteria Helicobacter pylori sunt factori de risc ce pot determina dezvoltarea inflamațiilor în organism, care pot distruge mucoasa digestivă, favorizând astfel apariția ulcerului.

Cauze ale hemoragiei digestive inferioare:

  • diverticuloza – este una dintre cele mai comune cauze ale hemoragiei digestive. Persoanele care se confruntă cu constipație sunt mai expuse riscului de a dezvolta această afecțiune, care constă în apariția unor diverticuli pe colon. 
  • cancerul – primul semn al cancerului de colon sau rectal este sângele prezent în materiile fecale.
  • boala inflamatorie intestinală – afecțiuni precum colita ulcerativă și boala Crohn pot duce la hemoragie digestivă manifestată prin scaune cu mucus și sânge.
  • diareea infecțioasă – anumite virusuri sau bacterii pot leza mucoasa intestinală, favorizând apariția diareei și a hemoragiei digestive.

  • angiodisplazia – este o malformație a vaselor de sânge localizate în structura peretelui organelor tubului digestiv, în special la nivelul colonului. Persoanele vârstnice și cele care suferă de insuficiență renală sunt mai expuse riscului de a dezvolta această afecțiune care provoacă hemoragie digestivă.
  • polipii – sunt formațiuni benigne ce apar în special la persoanele trecute de vârsta de 40 de ani. Rareri, acești polipi pot deveni maligni, apărând astfel cancerul de colon. Polipii pe colon se pot rupe, cauzând sângerări de mici dimensiuni, care trec neobservate până la analizele de rutină. 
  • hemoroizii sau fisurile anale – forțarea în timpul eliminării scaunului poate duce la inflamarea venelor situate în zona anusului, cauzând apariția hemoroizilor, care pot sângera. Pe de altă parte, fisurile anale sunt declanșate de scaunele tari și de forțarea excesivă și pot duce, de asemenea, la sângerări. 

Analize care depistează cauza hemoragiei digestive

Cauzele hemoragiei digestive pot fi descoperite cu ajutorul tușeului rectal, endoscopiei, colonoscopiei sau al analizelor de laborator specifice, recomandate de medicul gastroenterolog în urma examenului clinic.

Prezența sângelui în materiile fecale sau în vomă este un semnal de alarmă care nu trebuie ignorat. Dacă ai astfel de simptome, la care se adaugă cele menționate mai sus, adresează-te de urgență medicului, pentru că pot ascunde afecțiuni grave!

Tratamentul hemoragiei digestive

Hemoragia digestivă nu este un simptom care trebuie lăsat să treacă neobservat, pentru că afecțiunile ce stau la baza acesteia pot fi fatale. De cele mai multe ori este necesară spitalizarea în caz de hemoragie digestivă, pentru că tensiunea arterială poate scădea brusc, favorizând apariția infarctului. În unele situații sunt necesare transfuziile de sânge sau chiar intervențiile chirurgicale de urgență.

De asemenea, în caz de hemoragie digestivă superioară, poate fi necesară administrarea de medicamente care inhibă secreția de acid gastric sau instituirea unui tratament cu anticoagulante sau antibiotice (în special în cazul bolnavilor de ciroză).

Eficacitatea tratamentului depinde de cauza și de amploarea hemoragiei digestive, de starea generală de sănătate a pacientului și de stiul de viață al acestuia. Este important de reținut că anumite schimbări în stilul de viață, cum ar fi renunțarea la fumat și alcool, evitarea alimentelor acide și condimentate și consumul corespunzător de apă, pot preveni sau reduce semnificativ riscul anumitor afecțiuni care duc la hemoragie digestivă.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Uleiul de busuioc: beneficii și administrare
Uleiul de busuioc: beneficii și administrare
Cât de bătrână este inima ta?
Incepe quiz
Cât de bătrână este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.