Ce este sindromul inimii frânte și cum este afectată fiecare parte a corpului

Ce este sindromul inimii frânte și cum este afectată fiecare parte a corpului

Redactor Raluca Margean

Dacă ai trecut vreodată printr-o despărțire, probabil ai experimentat sindromul inimii frânte. O astfel de experiență poate fi devastatoare pentru orice persoană, deoarece poate trece prin sentimente profunde de tristețe și singurătate.

O despărțire ne afectează puternic din punct de vedere emoțional, însă ea poate avea și consecințe fizice destul de dramatice. O persoană care a trecut printr-un astfel de eveniment dureros poate fi confuză, poate prezenta dificultăți de gândire, probleme de vorbire și o creștere a poftei de mâncare, în special de carbohidrați. Psihologii consideră că acestea sunt reacții normale ale organismului, de tip „luptă sau fugi”, care se declanșează automat atunci când ne aflăm în situații extrem de stresante.

sindromul inimii frânte

Sindromul inimii frânte: cum apare și care sunt simptomele

Despărțirile sunt privite ca un factor de stres de către organismul uman, dar corpul nu poate să facă diferența dacă sursa acestui stres provine de la o inimă frântă, de la oboseală sau de la o boală. Prin urmare, în toate situațiile, corpul va răspunde la fel, și anume prin tremur, senzație de frig, gură uscată, piele palidă și uneori transpirație.

Alte simptome care pot apărea la o persoană care suferă de sindromul inimii frânte pot fi următoarele:

1. Probleme de alimentație și tulburări de somn

sindromul inimii frânte-femeie supărată care stă în pat

În urma unei despărțiri pot apărea fluctuații hormonale care pot declanșa o varietate de probleme, precum insomnia sau modificări ale apetitului. Pe măsură ce corpul încearcă să se adapteze acestei situații stresante, creierul trimite semnale către glanda suprarenală. Acest lucru declanșează o hiperproducție de cortizol care încetinește procesul de digestie și are drept consecințe simptome precum crampe, diaree sau constipație.

Pentru a face față acestor reacții ale organismului, unii oameni apelează la mâncare. De cele mai multe ori ajung să fie dependenți de mâncare și consumă alimente grele, bogate în carbohidrați, precum înghețată sau gogoși, care conferă energie și sațietate. În multe situații, pot apărea și probleme cu somnul, unele persoane experimentând episoade de insomnie, iar altele de hipersomnie.

2. Probleme asemănătoare sevrajului în cazul dependenței de cocaină

În cazul în care relația dintre două persoane a fost foarte intensă, despărțirea poate declanșa simptome asemănătoare cu sevrajul în dependența de cocaină. În 2011, cercetătorii de la Universitatea Columbia au prezentat date științifice care au arătat că imediat după ce un cuplu s-a despărțit au apărut diverse „pofte”.

Cercetătorii au observat că, în cazul unei despărțiri, sunt stimulate aceleași zone ale creierului care sunt stimulate în cazul dependenților de cocaină, în timpul sevrajului. Oamenii de știință consideră că persoanele îndrăgostite au o producție crescută de dopamină, neurotransmițătorul care ajută la controlarea centrilor de recompensă și plăcere ai creierului. După o despărțire, producția de dopamină scade și, prin urmare, apar simptomele de sevraj. 

3. Sistemul imunitar poate fi afectat

O despărțire poate afecta și sistemul imunitar, lăsându-l vulnerabil în fața virusurilor și bacteriilor. Psihologii spun că este normal ca o persoană cu inima frântă să experimenteze durerea mai intens și să fie mai slăbită din punct de vedere fizic.

4. Pot apărea diverse probleme la nivelul pielii

Persoanele care au suferit o despărțire se pot confrunta cu diverse afecțiuni ale pielii, precum eczeme, căderea părului sau acnee. De obicei, situațiile stresante de durată pot cauza inflamații ale pielii.

5. Dureri în piept

sindromul inimii frânte-femeie supărată care are dureri în piept

Sindromul inimii frânte poate cauza dureri bruște în piept, iar persoanele în cauză pot crede că au un atac de cord. Acest sindrom afectează doar o parte a inimii, perturbând temporar funcția normală de pompare a inimii, restul inimii continuând să funcționeze normal. Totuși, există cazuri când inima poate avea contracții mai puternice.

Este diferit sindromul inimii frânte de un atac de cord?

Atacurile de cord sunt cauzate de blocarea completă sau parțială a unei artere cu un cheag de sânge. În sindromul inimii frânte, arterele nu sunt blocate cu cheaguri de sânge, însă fluxul sangvin poate fi redus.

Așadar, sindromul inimii frânte este diferit de un atac de cord, însă e important să chemi un doctor de îndată ce experimentezi dureri bruște în piept, respirație greoaie sau bătăi neregulate ale inimii.

Cum se poate diagnostica sindromul inimii frânte?

Pentru a stabili un diagnostic corect și a diferenția sindromul inimii frânte de un atac de cord, medicul trebuie, în primul rând, să realizeze un examen fizic și să noteze istoricul medical al pacientului, în special dacă acesta a avut vreodată simptome de boală cardiacă. De asemenea, medicul trebuie să știe dacă pacientul a trecut recent printr-o perioadă stresantă, cum ar fi despărțirea de o persoană dragă sau decesul cuiva apropiat.

Alte analize care ar putea fi solicitate sunt: electrocardiograma (ECG/EKG), ecocardiograma, analizele de sânge, RMN, angiografia coronariană.

Tratament pentru sindromul inimii frânte

În cazul în care un pacient prezintă dureri în piept, se recomandă efectuarea unei angiografii coronariene și a altor teste dintre cele menționate mai sus, pentru a exclude diagnosticul de atac de cord. Dacă analizele nu indică un atac de cord, ci mai degrabă sindromul inimii frânte, pot fi prescrise medicamente care ajută la reducerea presiunii asupra inimii.

Majoritatea pacienților scapă de simptomele neplăcute ale sindromului inimii frânte în aproximativ o lună, dar medicul poate recomanda o nouă ecocardiogramă după 4-6 săptămâni, pentru a fi sigur că inima s-a recuperat complet.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Inima rănită: ce este și cum te afectează de fapt
Ce parte a corpului te reprezinta?
Incepe quiz
Ce parte a corpului te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.