Ce este sindromul picioarelor neliniștite și cum se tratează

Ce este sindromul picioarelor neliniștite și cum se tratează

Redactor Alexa Galgau

Sindromul picioarelor neliniștite este considerat o tulburare de somn, deoarece se manifestă de cele mai multe ori atunci când pacientul doarme. Este vorba despre o reacție a sistemului nervos, care face picioarele să se miște involuntar din cauza unor senzații neplăcute la nivelul acestora. Nu este considerată o boală gravă, dar poate să afecteze calitatea somnului, deci și a vieții pacientului, motiv pentru care este recomandată vizita la medic și prescrierea unui tratament corespunzător.

Citește mai multe despre sindromul picioarelor neliniștite și ce variante de tratament există!

Sindromul picioarelor neliniștite: o boală nervoasă comună

Senzația descrisă de cei care suferă de sindromul picioarelor neliniștite este de ușoare înțepături, mâncărimi sau chiar că s-ar „târî” ceva pe sub piele. De aici vine și reflexul de a scutura piciorul cu pricina. Aceste senzații sunt mult mai intense în timpul repausului sau somnului, motiv pentru care boala se manifestă mai mult în timpul nopții.

Simptomele sindromului picioarelor neliniștite variază de la foarte ușoare la intolerabile, putând să afecteze serios viața pacientului. În plus, de multe ori, intensitatea simptomelor se poate schimba de la un episod la altul. Simptomele se agravează mai mult seara decât dimineața. Mișcarea piciorului poate să trezească pacientul și să ducă în timp la probleme serioase cu somnul.

Sindromul picioarelor neliniștite afectează în special femeile. Primele semne pot apărea în copilărie, însă persoanele care sunt cele mai afectate de această boală nervoasă sunt cele de vârstă mijlocie sau înaintată. De altfel, de multe ori, această afecțiune nu este diagnosticată corect sau nu este recunoscută de către medici, mai ales atunci când simptomele sunt intermitente sau foarte ușoare. Odată ce a fost diagnosticat corect, sindromul picioarelor neliniștite poate fi tratat.

Pentru că nu se cunosc prea multe informații despre această boală, nici cauzele ei nu au fost clar stabilite, dar s-au făcut câteva presupuneri. Una dintre ele susține că este vorba despre o moștenire genetică, pentru că majoritatea persoanelor care suferă de această boală au mai avut cazuri în familie.

Există și câțiva factori de risc care agravează simptomele sindromului picioarelor neliniștite:

  • boala cronică: de exemplu, o deficiență cronică de fier în organism poate să afecteze sistemul nervos și să ducă la agravarea simptomelor sau chiar la instalarea bolii. Mai sunt și alte afecțiuni care predispun la apariția acestei afecțiuni, cum ar fi, de exemplu, boala Parkinson, insuficiența renală, diabetul și neuropatia periferală. Tratarea lor ameliorează adesea simptomele sau chiar le face să dispară complet.
  • anumite medicamente: unele chiar destul de banale, precum cele antivomitive, dar și antipsihoticele și antidepresivele. Uneori, medicamentele pentru răceli și alergii, care conțin antihistamine, pot agrava situația.
  • sarcina: nu de puține ori se întâmplă ca boala să se manifeste atunci când o femeie este însărcinată, dar în acest caz simptomele dispar la câteva luni de la naștere;
  • alcoolul: consumul excesiv poate să afecteze sistemul nervos și să ducă la o agravare a tuturor bolilor acestuia;
  • lipsa somnului: este destul de ironic că această boală poate fi declanșată de odihnă insuficientă, pe care mai apoi o provoacă mai departe, pentru că pacientul se trezește din somn când lovește cu piciorul.

Tratament pentru sindromul picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniștite nu poate fi tratat permanent, dar simptomele pot fi ținute sub control. Uneori, este suficient ca pacientul să facă doar câteva schimbări privitoare la stilul de viață - de exemplu, să facă mișcare regulat și să încerce diverse metode de relaxare, să elimine alcoolul și cofeina din dietă etc. De asemenea, masajul poate fi de ajutor în acest sens.

În cazurile mai grave, în care simptomele sunt serioase, se poate recurge și la tratament cu medicamente, printre care se numără și cele care previn convulsiile. Deși nu există un tratament care să te scape de această boală complet, poți să diminuezi simptomele astfel încât să nu îți mai afecteze somnul și viața.

Sindromul picioarelor neliniștite este o afecțiune de care trebuie să te ocupi prin diverse metode de îmbunătățire a stilului de viață, ceea ce oricum îți va fi benefic din toate punctele de vedere.

Articolul urmator
Milgamma: ce este și ce beneficii are
Milgamma: ce este și ce beneficii are
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.