Ce este tripofobia și ce test îți spune dacă ai această fobie

Ce este tripofobia și ce test îți spune dacă ai această fobie

Redactor Raluca Margean

Fobia reprezintă o frică irațională, persistentă și dusă uneori la extrem, stârnită atât de o anumită situație, cât și de anticiparea ei. Persoanele care suferă de fobie experimentează senzații fizice neplăcute, precum stări de amețeală și de greață, transpirații, palpitații și creșterea ritmului cardiac sau tensiune musculară. Șansele ca o persoană să dezvolte o fobie țin de moștenirea genetică și de traumele suferite în trecut.

Sunt foarte multe tipuri de fobii, printre care fobia socială (teama de a vorbi în public), fobia de păianjeni (arahnofobia), dar și altele (teama de spații largi, deschise, sau de spații mici, înguste).

Tripofobia este o fobie mai puțin cunoscută, dar destul de larg răspândită, care constă în frica irațională de găuri sau denivelări. Dacă vizualizarea fagurilor sau a beulelor de săpun îți provoacă piele de găină, înseamnă că și tu faci parte din miile de oameni care suferă de tripofobie.

Chiar dacă această fobie nu este recunoscută în unanimitate ca fobie de către oamenii de știință și nu este inclusă în Manualul de diagnostic și clasificare statistică al tulburărilor mintale (DSM), tripofobia există și este extrem de neplăcută.

Cum se manifestă tripofobia

tripofobia test-păstăi semințe floare de lotus

Simptomul cel mai des întâlnit pe care-l manifestă persoanele care suferă de tripofobie este senzația de dezgust. Pe lângă acest sentiment extrem de puternic, se mai pot întâlni și alte simptome, precum:

  • bătăi accelerate ale inimii
  • atacuri de panică
  • senzația de piele de găină
  • amețeli și tremurături
  • transpirație și alte senzații fizice neplăcute

Tripofobia: cauze și factori de risc

tripofobia test-fagure portocaliu

Într-un studiu realizat în 2013, cercetătorii au descoperit că simptomele tripofobiei sunt declanșate de culori cu contrast ridicat, într-un anumit aranjament grafic. Rezultatele cercetărilor au arătat că persoanele afectate de tripofobie asociează în subconștient obiecte sau alimente cu găuri, precum păstăi de semințe de lotus, cu animale periculoase, cum ar fi caracatița cu inel albastru, meduzele și broaștele otrăvitoare sau șarpele taipan. Un alt studiu arată că dezgustul specific tripofobiei este pus pe seama aspectului similar al găurilor cu infecțiile parazitare.

În continuare se fac cercetări pentru a afla mai multe despre cauzele apariției acestui tip de fobie. Totuși, s-a observat că femeile sunt mai predispuse la tripofobie decât bărbații.

Un studiu a relevat că există o legătură puternică între această fobie și tulburarea depresivă majoră sau anxietatea. Conform cercetărilor, persoanele care suferă de tripofobie sunt mai susceptibile să dezvolte astfel de probleme psihice.

Totodată, s-a găsit o legătură și cu anxietatea socială, tulburarea care se caracterizează printr-o frică puternică de a fi judecat de ceilalți. Evitarea trăsăturilor faciale, în special a ochilor, este o caracteristică principală a acestui tip de tulburare. Oamenii de știință au sugerat că găurile pot face o persoană care suferă de anxietate socială să se simtă ca și cum toți ochii sunt ațintiți asupra sa.

Cei mai cunoscuți factori declanșatori ai tripofobiei sunt:

  • semințele de lotus
  • fagurii
  • căpșunele, rodiile, pepenele galben
  • coralii
  • spuma metalică din aluminiu
  • bulele de săpun sau de apă

Cum se stabilește diagnosticul de tripofobie

Chiar dacă simptome precum dezgustul, greața, amețelile, creșterea ritmului cardiac, transpirația pot sugera existența tripofobiei, diagnosticul este dificil de stabilit, mai ales că afecțiunea nu este recunoscută oficial de asociațiile medicale și de sănătate mintală.

Testul care îți spune dacă suferi de tripofobie

Pentru a afla dacă te confrunți cu tripofobie, privește imaginile din clipul video de mai jos. Dacă organismul reacționează prin apariția simptomelor mai sus menționate, e foarte posibil să suferi de tripofobie.

Tratamentul tripofobiei

Cea mai cunoscută metodă de a trata o fobie este terapia de expunere, care constă în ședințe de psihoterapie care se concentrează pe schimbarea răspunsului la obiectul sau situația care provoacă frica.

tripofobia test-picături de apă

Un alt tratament obișnuit este terapia cognitivă comportamentală. Aceasta combină terapia expunerii cu alte tehnici care ajută la gestionarea anxietății, și anume:

  • tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă și yoga
  • exerciții fizice pentru a gestiona anxietatea
  • respirație atentă, observație, ascultare și alte strategii conștiente pentru a face față stresului
  • consultații de specialitate la medicul psihiatru
  • medicamente și sedative care reduc anxietatea și simptomele de panică

Odihna suficientă, dieta sănătoasă și echilibrată, evitarea cofeinei și socializarea cu prietenii sau familia pot fi, de asemenea, de ajutor în ameliorarea simptomelor tripofobiei.

Chiar dacă tripofobia nu este recunoscută oficial ca fiind o fobie, e important să vorbești cu un medic psihiatru care să te ajute să găsești cauza fricii și să gestionezi simptomele.

Surse foto: Unsplash, Pixabay

Articolul urmator
Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție
Care este cea mai sănătoasă pâine, potrivit specialiștilor în nutriție
Testul care îți spune dacă ești psihopată
Incepe quiz
Testul care îți spune dacă ești psihopată

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.