Ce este tusea cardiacă și cum o recunoști

Ce este tusea cardiacă și cum o recunoști

Sorina Corneanu

Tusea cardiacă apare atunci când ventriculul drept umple țesutul pulmonar cu sânge, iar cel din stânga rămâne în urmă în acest proces. Din acest motiv, circulația sângelui este întreruptă, iar presiunea în plămâni crește, lucru care conduce la senzația de sufocare și la nevoia de a tuși.

Cauzele tusei cardiace

Tusea cardiacă poate lua mai multe forme. O tuse umedă care produce spută spumoasă este asociată frecvent cu insuficienta cardiacă. Respirația dificilă și șuierătoare este un alt semn al tusei cauzate de insuficiență cardiacă. Insuficiența cardiacă este o afecțiune cauzată de slaba irigare cu sânge a mușchiului cardiac. Acest lucru poate duce la oboseală cronică, slăbiciune, umflarea picioarelor și dificultăți de respirație, în special în caz de efort fizic susținut.

Insuficiența cardiacă poate rezulta dintr-o varietate de afecțiuni, cum ar fi boala arterială coronariană, hipertensiunea arterială, cardiomiopatia hipertrofică, disfuncția diastolică sau boala valvulară. Peste un milion de oameni sunt spitalizați anual din cauza insuficienței cardiace.

Diabetul zaharat și afecțiunile tiroidiene sunt, de asemenea, factori care afectează capacitatea optimă de pompare a ventriculului stâng. 

Modificările stilului de viată, medicamentele, stimulatoarele cardiace, defibrilatoarele și chiar intervențiile chirurgicale pe cord deschis sunt principalale metode de tratament pentru insuficiența cardiacă.

fata care tuseste

Semnele care anunță tusea cardiacă

Persoanele care suferă de boli de inimă au întotdeauna o problemă în a face distincția între astmul bronșic și tusea cardiacă, cele două fiind foarte asemănătoare și reușind să producă adesea confuzie. Aceste două boli sunt strâns legate și, prin urmare, tratamentul trebuie să fie efectuat în mod corespunzător.

Iată semnele care anunță tusea cardiacă:

Tuse uscată;

- Buze, degete și urechi vineții;

- Respirație grea, șuierătoare;

- Înțepături în inimă;

- Amețeală;

- Slăbiciune.

Vezi care sunt cauzele oboselii cronice și ale senzației de slăbiciune!

Tusea cardiacă poate fi însoțită de insomnie, respirație grea și tuse în timpul somnului, dar poate lua și forme mai severe, care se manifestă prin eliminarea de spută de culoare roz și înțepături în zona inimii. Bătăile rapide sau neregulate ale inimii, în special pe timpul nopții, sunt un alt semn al tusei cardiace. Inima slăbită poate încerca să bată mai repede pentru a trimite mai mult sânge în organism sau ar putea declanșa o aritmie, care poate provoca palpitații. Dacă tusea este însoțită de astfel de simptome, vizita la medic trebuie să devină obligatorie!

Tratamentul tusei cardiace

În primul rând, cardiologul trebuie să stabilească un diagnostic corect și, după examinare, să prescrie medicamentele potrivite. Pentru că tratamentul este personalizat, nu este indicat să se administreze medicamente fără un control amănunțit în prealabil. Distincția este importantă deoarece tratamentele pentru astm și insuficiență cardiacă sunt diferite. Tratamentul pentru astm bronșic, cum ar fi inhalatoarele, ar putea fi periculos în cazul unui pacient care suferă și de afecțiuni cardiace, ducând la o agravare a simptomelor.

Medicamentele sunt considerate cele mai eficiente mijloace pentru ținerea sub control a bolii. Ele ajută la întărirea mușchiului cardiac și la îmbunătătirea funcționării acestuia. După ce s-a rezolvat acest prim pas, inima începe să pompeze excesul de sânge din plămâni, iar circulația sangvină revine la normal și tusea este eliminată.

Pe lângă tratamentul medicamentos obligatoriu, la fel de important este și stilul de viață. Activitatea fizică ușoară, cele 8 ore de odihnă pe noapte și nutriția corectă sunt esențiale pentru ameliorarea simptomelor. Elimină grăsimile nocive din dietă și înlocuiește-le cu grăsimi sănătoase. Totodată, alcoolul și tutunul sunt strict interzise în cazul afecțiunilor cardiace. În cazul în care nu respecți aceste reguli, tratamentul este ineficient și inutil!

Tusea cardiacă este un semn al unor boli grave. Autodiagnosticarea și utilizarea diferitelor remedii în absența unui control medical amănunțit ar putea fi fatale!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Psihopat vs. sociopat: care este diferența
Psihopat vs. sociopat: care este diferența
Câte piese din anii '90 mai recunoști?
Incepe quiz
Câte piese din anii '90 mai recunoști?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (81)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.