Ce înseamnă dacă ai leucocite scăzute

Ce înseamnă dacă ai leucocite scăzute

Paula Rotaru

Dacă ai leucocite scăzute, înseamnă că suferi de leucopenie, o afecțiune care te predispune la infecții cu bacterii, virusuri și germeni. Leucocitele sunt celulele albe din sânge care au un rol extrem de important, și anume protejarea organismului împotriva agenților dăunători. Află din acest articol care sunt semnele ce pot indica un nivel scăzut al leucocitelor, care sunt posibilele cauze ale acestei probleme și când trebuie să te adresezi de urgență medicului!

Imagine cu celule roșii și albe din sânge

Ce sunt și ce rol au leucocitele?

Leucocitele sunt celule albe produse în măduva spinării. O parte din aceste celule sunt depozitate în ganglionii limfatici, iar restul sunt trimise în sânge. Deși reprezintă doar o mică parte din volumul sângelui, leucocitele reprezintă elemente cheie ale sistemului imunitar al unui organism. Rolul lor este să protejeze corpul împotriva infecțiilor virale și bacteriene, dar și altor patologii.

Valorile normale de leucocite (white blood cells-WBC) sunt situate între 4000 și 11.000 celule/mm³. Dacă hemograma (analiza completă a sângelui) indică valori mai scăzute de 4000, înseamnă că ai leucopenie. Acest lucru înseamnă că organismul tău nu mai poate produce suficiente celule imunitare pentru a ține la distanță infecțiile și pentru a te proteja de boli. 

Ilustrație ce prezintă ce înseamnă leucopenia

Cauzele leucocitelor scăzute sunt numeroase și depind de istoricul medical, de vârstă, de sex sau de afecțiunile pe care le ai în prezent. De cele mai multe ori, nivelul scăzut al leucocitelor este strâns legat de o afecțiune a măduvei spinării, de boli autoimune sau de diverse medicamente, cum sunt cele folosite în chimioterapie.

Ce simptome poți avea când ai leucocite scăzute

Dacă nivelul leucocitelor scade, poți experimenta diverse simptome, de la febră, apariția nodulilor sau leziuni ale pielii. Potrivit webmd.com, simptomele scăderii leucocitelor depind de afecțiunea ce stă la bază și includ:

  • Febră
  • Frisoane
  • Transpirație excesivă
  • Diaree cronică, cu urme de sânge
  • Infecții frecvente, greu de tratat
  • Vânătăi apărute din senin
  • Respirație scurtă
  • Senzație de greață și vărsături
  • Slăbiciune excesivă
  • Gât inflamat, care pune probleme la înghițit
  • Inflamarea ganglionilor limfatici
  • Erupții la nivelul pielii
  • Dureri abdominale severe
  • Migrene puternice
  • Tuse cronică
  • Senzație de usturime la urinare

Dacă prezinți astfel de simptome, mergi de urgență la medic pentru a descoperi cauza!

Ce complicații apar în cazul leucocitelor scăzute?

Femeie bolnavă care stă pe un pat de spital și asistentă medicală care-i ia temperatura

Dacă ai leucocite scăzute, viața ta poate fi în pericol, deoarece acest lucru înseamn că organismul este incapabil de a lupta împotriva infecțiilor, scrie healthgrades.com. În lipsa unui tratament adecvat, globulele albe (WBC) scăzute pot duce la:

Septicemie. Aceasta este o infecție gravă care se răspândește prin intermediul sângelui. Netratată, septicemia duce în scurt timp la șoc septic, care scade drastic presiunea sângelui și privează organele vitale de sânge și oxigen.

Infecții fungice . Ciuperca Candida poate provoca infecții severe în cazul pacienților care suferă de diabet sau care au un sistem imunitar slăbit. Tusea, febra, cefaleea, frisoanele și erupțiile cutanate sunt principalele simptome ale infecțiilor fungice.

Infecție cu stafilococul auriu meticilino-rezistent. Aceasta este întâlnită mai ales la persoanele care stau internate o perioadă lungă în spital.

Boli parazitare. Dacă ai leucocite scăzute, ai un risc mai mare de a te infecta cu paraziți. Boala parazitară se manifestă adesea prin constipație, diaree, flatulență, balonare, dureri articulare sau musculare, anemie și urticarie.

Pneumonie. Aceasta este o afecțiune a căilor respiratorii inferioare care, dacă nu este diagnosticată și tratată la timp, poate duce la diferite complicații, inclusiv deces. Cele mai predispuse persoane la îmbolnăvirea de pneumonie sunt pacienții imunodeficitari, cu alte afecțiuni cronice, precum diabet, boli cardiovasculare sau cancer.

Posibile cauze ale nivelului scăzut al leucocitelor

Potrivit mayoclinic.org, valorile scăzute ale leucocitelor pot fi cauzate de diverse afecțiuni sau medicamente. Cu toate acestea, de multe ori cauza rămâne necunoscută.

Boli care pot determina scăderea leucocitelor:

- SIDA (sindromul imunodeficienței umane dobândite) - este o afecțiune provocată de virusul imunodeficienței umane, HIV, care atacă și distruge progresiv sistemul imunitar al organismului.

- Anemia aplastică - o boală rară, cauzată de scăderea numărului tuturor tipurilor de celule sangvine produse de măduva osoasă;

- Leucemie - o formă de cancer care afectează celulele sângelui;

- Afecțiuni hepatice (hepatită, ciroză, insuficiență hepatică);

- Afecțiuni ale măduvei spinării;

- Splina mărită (splenomegalie) - splina are rol de „filtru” care înlătură celule distruse și eliberează antigene pentru sistemul imunitar;

- Tuberculoza - o infecție bacteriană care este localizată cel mai des în plămâni;

- Artrita reumatoidă - o boală inflamatorie cronică autoimună care afectează articulațiile. Ea poate determina apariția leucocitelor scăzute;

- Malnutriția - o tulburare cronică a stării de nutriție, care este cauzată de aportul nutritiv insuficient (caloric și/sau proteic);

- Sindromul Kostmann - o boală foarte rară care constă în incapacitatea organismului de a lupta împotriva bacteriilor și virusurilor;

- Lupus eritematos sistemic - o boală autoimună cronică în care sistemul imunitar consideră țesuturile organismului drept un invadator străin și le atacă, provocând durere, inflamație și distrugerea lor;

- Infecții virale (răceli, faringită, laringită etc.);

- Sarcoidoza - o boală rară de origine inflamatorie, caracterizată de formarea unor noduli de inflamație;

- Carențe vitaminice;

- Infecții bacteriene (stafilococi, streptococi, E.coliHaemophilus influenzae).

Cutie de mai multe tipuri de medicamente pe un fundal roz

Medicamente care pot favoriza apariția leucocitelor scăzute:

- Antibiotice;

- Anticonvulsivante;

- Antihistamnice;

- Arsenic;

- Barbiturice;

- Chimioterapice;

- Diuretice;

- Sulfonamide.

Neutrofile și leucocite scăzute: legătura dintre cele două valori

Leucocitele sunt globulele albe din sânge. Există 5 tipuri majore de leucocite, și anume:

  • Neutrofile - reprezintă 55 până la 70% din totalul globulelor albe din sânge. Ele ajută la combaterea infecțiilor fungice și bacteriene.
  • Limfocite - al doilea cel mai frecvent tip de globule albe. Ele protejează organismul de infecțiile virale.
  • Bazofile - cel mai puțin obișnuit tip de celule albe din sânge. Sunt implicate în reacții inflamatorii la alergeni.
  • Monocite - cele mai mari dintre celulele albe din sânge. Ele joacă un rol în lupta împotriva bacteriilor, ciupercilor și virușilor. De asemenea, ajută la repararea țesutului care a fost deteriorat de inflamație.
  • Eozinofile- luptă împotriva paraziților și joacă un rol în reacțiile și afecțiunile alergice, cum ar fi astm

Atât leucopenia, cât și neutropenia înseamnă leucocite scăzute, însă există o diferență majoră între acești termeni. Leucopenia se referă la o reducere a oricăruia dintre tipurile de celule albe din sânge, iar neutropenia se referă strict la scăderea neutrofilelor, cele mai frecvente globule albe.

Care este legătura dintre leucocite scăzute și cancer?

Leucopenia nu trebuie confundată cu leucemia. Leucopenia se referă la un nivel scăzut de leucocite, iar leucemia este un tip de cancer al celulelor albe. Atât leucemia, cât și alte tipuri de cancer pot afecta măduva osoasă și pot duce la leucopenie.

Ce semnifică leucocitele scăzute la copii?

Scăderea valorilor leucocitelor la copii se datorează de obicei scăderii numărului de granulocite neutrofile. În majoritatea cazurilor, acesta este un fenomen tranzitoriu asociat cu infecțiile virale. Leucocitele scăzute la copii apar din cauza unor boli autoimune, dar și altor afecțiuni precum mielopatie congenitală, un sindrom sau o boală hematologică malignă. În general leucocitele mici la copii înseamnă că sistemul imunitar nu funcționează așa cum ar trebui.

Valorile normale de celule albe din sânge la copii sunt următarele:

  • 9.000 - 30.000/mm3 pentru nou-născuți
  • 6.200 - 17.000/mm3 pentru copiii sub 2 ani
  • 5.000 - 10.000/mm3 pentru copiii mai mari de 2 ani și adulți

Ce analize pot stabili cauza valorii scăzute a leucocitelor

Eprubetă cu sânge în laborator pentru analize

În vederea descoperirii cauzei ce stă la baza scăderii leucocitelor, medicul îți va face o evaluare periodică a stării de sănătate, îți va pune întrebări legate de simptomele și de afecțiunile pe care le ai sau de tratamentele pe care le urmezi.

Teste de sânge efectuate periodic, laolaltă cu alte analize specifice – hemogramă completă, cultură din exsudatul faringian, markerii inflamatori sau biopsie din măduva spinării –, îi vor indica medicului cauza precisă a scăderii leucocitelor. De cele mai multe ori, pacientul va fi redirecționat spre un medic hematolog, care are experiență în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor sângelui.

Există tratament pentru leucopenie?

Dacă în urma analizelor de sânge, medicul a constata că ai leucocite scăzute, opțiunile de tratament pot include:

  • Antibiotice intravenoase (acestea sunt recomandata doar dacă se constată o infecție severă în organism)
  • Administrarea de vitamine, imunosupresoare și steroizi (în cazul în care există o scădere a numărului de trombocite prezente în sânge)
  • Modificarea medicamentelor dacă leucopenia este indusă de medicamente
  • Tratamentul anemiei
  • Managementul bolilor autoimune

Pacienții cu leucopenie pot deveni ușor „imunocompromiși”. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie luate măsuri de precauție pentru ca pacientul să nu se îmbolnăvească foarte repede. De obicei, aceste persoane sunt spitalizate, le sunt administrate fluide intravenoase și alte protocoale pentru a reduce riscul de infecții și complicații.

În plus, pacienții cu leucocite scăzute trebuie să se protejeze foarte mult pentru a preveni infecțiile. Acest lucru înseamnă:

  • Să evite aglomerările și persoanele care prezintă simptome ale unei infecții
  • Să se spele regulat pe mâini cu apă și săpun
  • Să evite alimentele grase și băuturile alcoolice
  • Să gătească corect alimentele
  • Să se ferească de animalele bolnave sau agresive, care pot mușca sau zgâria
  • Să poarte o mască de protecție cu filtru, pentru a se proteja de infecțiile respiratorii

Tratament naturist pentru leucocite scăzute

Tratamentul naturist pentru leucocite scăzute include:

  • Adoptarea unei diete nutritive și echilibrate care să conțină alimente ce cresc imunitatea. Acestea pot fi legume și fructe colorate, proteine sănătoase, probiotice și alimente bogate în fier, zinc și seleniu.
  • Păstrarea unei igiene sanitare bune pentru a preveni infecțiile.
  • Administrarea de suplimente alimentare care pot ajuta la îmbunătățirea sistemului imunitar. Aceste suplimente pot fi: echinacea, astragalus, vitamina D, Gingseng sau rădăcină de ghimbir. Discută cu un medic înainte de a lua orice fel de suplimente.

Există legume care cresc leucocitele?

Diverse sortimente de legume verzi aranjate într-o lădiță

În general, atunci când ai leucocite scăzute trebuie să mănânci alimente care conțin multe vitamine, minerale și antioxidanți. Acestea susțin sistemul imunitar și stimulează producerea de lucocite. Cele mai recomandate sunt următoarele produse:

  • Toate tipurile de legume cu frunze verzi, legume crucifere
  • Fructele de pădure (afine, zmeură, cireșe, căpșuni, fructe de goji, camu camu și mure), kiwi, citrice
  • Legume și fructe de culoare portocalie și galbenă (cartofi dulci, dovleac, banane, lămâie, mango, pepene galben)
  • Proteine ​​de calitate, precum: carne organică, pește sălbatic, ouă și produse lactate, nuci și semințe
  • Grăsimi sănătoase precum uleiul de cocos, uleiul de măsline și avocado
  • Alte alimente, inclusiv probiotice, miere de manuka, usturoi, ierburi, condimente și oțet de mere.

În plus, consumul zilnic de alimente bogate în fier, zinc și seleniu este important pentru menținerea energiei și a sistemului imunitar puternic. Exemple de alimente bogate în acești nutrienți includ: carne și păsări hrănite cu iarbă, ouă, drojdie nutritivă, nuci braziliene, spirulina, organe precum ficatul, somonul și sardinele, lintea și alte fasole, ciocolata neagră, spanac și semințe de floarea soarelui.

Medicamente pentru creșterea leucocitelor

Medicamentele care pot crește numărul de leucocite includ epinefrina, alopurinolul, aspirina, cloroformul, heparina, chinina, corticosteroizii și triamterenul. Medicul îți va prescrie tratamentul medicamentos adecvat, în funcție de severitatea bolii, dar și de starea ta general de sănătate (prezența altor afecțiuni medicale). Nu lua niciun fel de medicament sau supplement alimentar, fără recomandarea unui medic deoarece îți pot face mai mult rău decât bine.

Așadar, dacă ai simptome care pot indica faptul că ai leucocite scăzute, nu ezita să te adresezi medicului și să îi urmezi cu strictețe recomandările.

Surse foto: iStock.com, Pexels.com, Pixabay.com

Articolul urmator
Seed cycling: ce înseamnă și ce efecte are asupra hormonilor
Seed cycling: ce înseamnă și ce efecte are asupra hormonilor
Care ar fi numele tău dacă te-ai naște astăzi?
Incepe quiz
Care ar fi numele tău dacă te-ai naște astăzi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (51)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.