Ce înseamnă dacă ai limfocite scăzute

Ce înseamnă dacă ai limfocite scăzute

Paula Rotaru

Dacă la analizele de sânge descoperi că ai limfocite scăzute, înseamnă că suferi de limfocitopenie și organismul tău este mult mai expus riscului de infecții. În acest caz, este esențial să iei urgent măsuri și să mergi la medic pentru investigații suplimentare. Un nivel scăzut de limfocite poate indica prezența unei afecțiuni semnificative, pentru care este nevoie de un tratament corespunzător!

Află mai jos care este nivelul normal al limfocitelor, ce probleme de sănătate poate semnala scăderea numărului acestora și care sunt simptomele îngrijorătoare care ar trebui să te trimită la medic!

Limfocite în sânge

Ce sunt și care este rolul limfocitelor?

Limfocitele sunt celule albe ale sângelui și provin din celulele stem din măduva osoasă. De acolo, unele celule călătoresc spre timus, unde devin celule T. Altele rămân în măduva osoasă, unde devin celule B.

Rolul limfocitelor este de a distruge bacteriile și virusurile care pot cauza infecții. Atunci când sistemul imunitar este slăbit, cel mai probabil este vorba de limfocite scăzute, dar poate fi și din cauza numărului redus al altor tipuri de celule albe, cum sunt neutrofilele, monocitele, eozinofilele sau bazofilele.

Tipuri de limfocite și nivelul normal al acestor celule albe

Limfocite în corp

Limfocitele se impart în 3 categorii care, împreună, protejează organismul de infecții:

  • Limfocite B – Acestea au rolul de a produce anticorpi pentru a lupta împotriva substanțelor străine (care poartă denumirea de antigen). Fiecare celulă B produce un anticorp specific. Fiecare anticorp se potrivește cu un anumit antigen pe care-l poate distruge. Procesul de potrivire este similar cu modul în care o cheie se potrivește într-o lacăt.
  • Limfocite T – Acestea au sarcina de a ajuta organismul să omoare celulele canceroase și să controleze răspunsul imun la substanțele străine. Limfocitele T fac acest lucru prin distrugerea celulelor din organism care au fost preluate de viruși sau care au devenit canceroase.
  • Limfocite NK – Acestea au rolul de a răspunde rapid la substanțele străine invadatoare și sunt specializate în uciderea celulelor canceroase și a celulelor infectate cu virus.

Potrivit PubMed Health, pentru un adult, nivelul normal al limfocitelor variază între 1.000 și 4.800/microlitru și însumează între 20 și 40% din numărul total de celule albe din sânge. 

„Un simplu test de sânge nu este suficient pentru a afla nivelul de limfocite din sânge. Pentru a depista numărul total al limfocitelor, o hemogramă este mult mai indicată”, declară medicul hematolog Mary Territo pentru healthyandnatualworld.com.

Limfocite: valori normale la copii

În cazul copiilor sub doi ani, numărul limfocitelor este semnificativ mai mare decât cel al adulților, valorile normale situându-se undeva între 7.000 și 9.000/microlitru.

Ce este limfopenia sau limfocitopenia?

Diagnosticul de limfopenie/limfocitopenie sau limfocite scăzute se stabilește în cazul în care se înregistrează valori mai mici de 1.000 de limfocite/microlitru la adulți sau sub 3.000 de limfocite/microlitru la copiii mai mici de 2 ani. Când trece de vârsta de aproximativ șase ani, copilul nu trebuie să aibă mai puțin de 1.500 de limfocite/microlitru.

Limfopenia înseamnă că:

  • Organismul nu produce suficiente limfocite
  • Există o boală care distruge limfocitele
  • Limfocitele rămân blocate în ganglionii limfatici

Ce înseamnă limfocitoza ușoară?

Limfocitoza este atunci când există prea multe limfocite în corp. Când valorile limfocitelor sunt puțin ridicate, poate fi vorba de o infecție ușoară (de exemplu după ce ai trecut printr-o răceală sau gripă).

Multe celule albe în sânge

În cazul în care numărul limfocitelor este unul foarte mare, este posibil ca această situație să apară din cauza unor afecțiuni mai severe, precum:

  • Hepatită
  • Tuberculoză
  • Toxoplasmoză
  • Infecție cu adenovirus sau cytomegalovirus
  • Bruceloză (infecție bacteriană care se transmite de la animale la om)
  • Vasculită (inflamația vaselor de sânge)
  • Leucemie (un tip de cancer)

Ce se întâmplă dacă ai limfocite scăzute (limfocitopenie)?

Un corp care are limfocitele sub limita de jos dezvoltă o rezistență mult mai mică a organismului de a lupta și face față infecțiilor de orice natură. Dacă suferi de limfocitopenie, de asemenea, prezinți un risc mult mai mare de a face cancer. Și nu în ultimul rând, limfocitele scăzute din corp pot contribui la deteriorarea diferitor organe.

Ce simptome ai dacă limfocitele sunt scăzute?

În anumite situații, limfocitele scăzute nu dau simptome îngrijorătoare, mai ales dacă vorbim de limfocitopenie acută, cauzată în special de stres sau oboseală. De cele mai multe ori, nivelul acestora revine la normal după o noapte de odihnă, așa că efectele negative sunt temporare.

Însă, alteori, limfocitopenia cronică, adică cea în care nivelul limfocitelor este extrem de redus, poate semnala prezența unor boli severe, care se pot manifesta prin:

  • Nas înfundat sau rinoree care persistă un timp îndelungat
  • Febră
  • Umflarea nodulilor limfatici de la nivelul gâtului sau subrațului
  • Tuse persistentă
  • Formarea de calculi amigdalieni
  • Respirație urât mirositoare
  • Iritații ale pielii
  • Dureri de articulații
  • Infecții frecvente

Dacă prezinți astfel de simptome, este indicat să te prezinți cât mai repede la medic. De cele mai multe ori, o persoană care prezintă manifestări de acest gen descoperă întâmplător că are limfocitele scăzute doar în urma hemogramei.

Cauze limfocite scăzute

Limfocitele scăzute pot apărea din cauza mai multor probleme de sănătate, pornind de la o carență vitaminică până la stres, diete restrictive sau afecțiuni mai grave, cum este cancerul.

Dacă nivelul limfocitelor este cu mult sub limita normală, e posibil ca vinovatul să fie o infecție, o boală autoimună sau un anumit tip de cancer.

Fiecare tip de limfocite joacă un rol aparte în menținerea sănătății sistemului imunitar. De exemplu, nivelul redus al limfocitelor B presupune scăderea anticorpilor care protejează organismul de infecții. Pe de altă parte, nivelul scăzut al limfocitelor T și NK reduce capacitatea organismului de a lupta cu infecții virale, fungice sau cu paraziți. De asemenea, limfocitele NK au și capacitatea de a identifica și de a distruge celulele maligne. Prin urmare, dacă ai limfocite scăzute, înseamnă că sistemul tău imunitar este în mare pericol, la fel și sănătatea ta. 

Cauzele scăderii limfocitelor sunt împărțite în două categorii:

  • cauze moștenite (cum ar fi sindromul DiGeorge, ataxia-telegiectazia sau sindromul Wiskott-Aldrich);
  • cauze dobândite pe parcursul vieții (infecții, boli autoimune sau alte afecțiuni).

Iată câteva dintre posibilele cauze ale limfocitelor scăzute:

  • Infecțiile virale și bacteriene – aceste pot reduce semnificativ nivelul limfocitelor, ca urmare a luptei pe care o duce sistemul imunitar cu bacteriile și virusurile. Exemple de astfel de infecții: pneumonia bacteriană (oboseală, tuse, dureri în gât, febră, dispnee), mononucleoza (ganglioni limfatici măriți, dureri în gât, dureri musculare), tuberculoza (transpirații nocturne, pierderea poftei de mâncare, febră, oboseală accentuată).
  • Stresul – slăbește sistemul imunitar și predispune astfel la apariția infecțiilor. Potrivit unui raport publicat în International Immunopharmacology, stresul cronic poate reduce semnificativ numărul de limfocite B și T, însă există situații când evenimentele stresante pot avea exact efectul invers, respectiv creșterea alarmantă a limfocitelor – limfocitoza. Se estimează că peste 60% din bolile actuale sunt cauzate de stres.

  • Dietele restrictive – postul prelungit sau dietele care presupun restricție calorică exagerată pot cauza scăderea numărului de limfocite, arată un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition.  
  • Afecțiuni gastrointestinale. Bolile care afectează peretele intestinal pot împiedica absorbția nutrienților de către organism și pot duce la limfocitopenie în unele cazuri. Aceste afecțiuni includ: amiloidoza, boala celiacă, boli inflamatorii intestinale (boala Crohn sau colita ulceroasă), enterita regională.
  • Carența de zinc – acest mineral joacă un rol important în susținerea sistemului imunitar. Dacă alimentația este deficitară în zinc, cel mai probabil acest lucru va determina scăderea nivelului de limfocite din sânge. 
  • Anemia aplastică – este o boală rară care poate cauza scăderea limfocitelor din sânge, dar și a celulelor roșii sau a trombocitelor. Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Johns Hopkins, în cazul bolnavilor de anemie aplastică se observă deseori simptome specifice limfocitopeniei. 
  • Bolile autoimune – aproape 75% dintre bolnavii de lupus prezintă un nivel foarte redus de limfocite, arată un studiu publicat în revista Arthritis and Rhematism. Alte boli autoimune care pot cauza scăderea numărului de limfocite sunt: artrita reumatoidă, sclerodermia, granulomatoza Wegner, sindromul Guillain-Barre, diabetul de tip 1, tiroidita Hashimoto, boala Crohn, boala celiacă, scleroza multiplă sau boala Addison. 
  • Boli renale. De obicei, limfocitele scăzute apar în bolile renale cronice, însă pot fi prezente și în formele acute ale afecțiunilor rinichilor.
  • Anumite medicamente. Pe lângă medicamentele folosite în tratamentul cancerului, există și alte tipuri de medicamente care pot duce la scăderea drastică a limfocitelor. În această categorie sunt incluse următoarele: azatioprină, carbamazepină, cimetidină, corticosteroizi, interferon, metotrexat, opioide, anumite terapii cu bifosfonați pentru osteoporoză și altele.
  • Infecția cu HIV/SIDA – este una dintre cele mai frecvente cauze ale scăderii severe a numărului de limfocite. Potrivit medicului Mary Territo, infecția cu HIV (virusul imunodeficienței umane) distruge progresiv celulele T din sânge și inhibă producția de noi limfocite. De asemenea, virusul HIV poate duce la izolarea limfocitelor în nodulii limfatici, crescând astfel riscul de infecții pulmonare. 
  • Cancerul și chimioterapia – leucemia și limfomul Hodgkin sunt principalele tipuri de cancer care pot duce la scăderea numărului de limfocite, însă și tratamentele care distrug celulele maligne pot avea această consecință.

Neutrofile crescute și limfocite scăzute: care este legătura dintre cele două?

Atât neutrofilele, cât și limfocitele sunt tipuri de celule albe care joacă un rol critic în protejarea organismului de infecții. Celulele albe din sânge reprezintă o componentă cheie a răspunsului organismului la stres și coordonează procesul de inflamație.

Numărarea cantității de neutrofile și împărțirea acestora la numărul de limfocite reprezintă o modalitate de a măsura gradul de inflamație în organism. Raportul normal dintre neutrofile și leucocite (raport NLR) ar trebui să se situeze undeva între 1 și 4, dar această valoare poate varia de la o persoană la alta. Dacă acest raport este peste 6, înseamnă că există o inflamație severă în corp. În cazul unei boli grave, acest raport poate ajunge până la 100.

Există multe cauze potențiale ale unui raport NLR crescut, iar acestea includ:

  • Sepsis (un răspuns inflamator al întregului corp care poate pune viața în pericol)
  • Bacteremia (infecția fluxului sanguin)
  • Șoc septic (tensiune arterială scăzută ca răspuns la sepsis)
  • Pancreatită (inflamația pancreasului)
  • Apendicită (inflamația apendicelui)
  • Cancer
  • Tulburări inflamatorii (de exemplu boala Crohn și colita ulceroasă)
  • Tulburări autoimune precum artrita reumatoidă
  • Astmul (o boală pulmonară cronică care îngreunează respirația) și alergii (reacție imună la substanțe care sunt de obicei inofensive)

Cine prezintă cel mai mare risc de limfocitopenie?

Conform site-ului Healthline.com, există un risc mai mare de a dezvolta limfocitopenie dacă:

  • ai avut o infecție sau o intervenție chirurgicală recentă;Intervenție chirurgicală
  • ai o afecțiune de bază care poate provoca limfocitopenie;
  • iei un medicament care vă poate afecta numărul de limfocite.

Tipuri de limfocite scăzute

Există 3 feluri de limfocitopenie:

  1. Limfocitopenia T - aceasta se dezvoltă atunci când sunt afectate limfocitele T, cel mai probabil din cauza infectării cu virusul HIV sau deja-existența bolii SIDA.
  2. Limfocitopenia B - cauzată, în general, de unele imunodeficiențe.
  3. Limfocitopenia NK - cea mai rară dintre toate 3.

Tratament pentru limfocite scăzute

În cazurile ușoare, limfocitopenia poate fi tratată prin regim alimentar corect, bogat în proteine, vitamine și minerale, odihnă și suplimente alimentare care pot corecta deficiențele nutriționale.

Cu toate acestea, când se suspectează că limfocitele scăzute sunt cauzate de o afecțiune severă, se recomandă tratamentul acesteia (de multe ori cu medicamente specifice), care va aduce la normal și nivelul celulelor albe.

Alimentație pentru limfocite scăzute

În general, alimentația pentru limfocite scăzute poate include:

  • Alimente bogate în proteine (fructe de mare, carne de pui, de vită, ouă);
  • Ceai verde. Acesta conține antioxidanți care protejează sistemul imunitar și cresc în mod natural nivelul limfocitelor;
  • Turmeric. Acesta este un condiment care are proprități antiinflamatoare și imunostimulatoare;
  • Alimente bogate în vitaminele A, B6 și D. Studiile au arătat că deficiențele nutriționale pot slăbi semnificativ sistemul imunitar, de aceea este important să mănânci alimente cu cât mai multe astfel de vitamine.
  • Alimente care conțin zinc (stridii, cereale fortificate, crab, carne de vită, carne de curcan neagră și fasole). Acest mineral este esențail deoarece ajută la creșterea celulelor T și a celulelor NK, întărind sistemul imunitar. Corpul uman are nevoie de zinc pentru a produce limfocite, de aceea trebuie să te asiguri că îți ie doza zilnică recomandată, adică cel puțin 11 mg bărbații și 8 mg femeile. Femeile însărcinate ar trebui să mănânce cel puțin 11 mg de zinc pe zi, în timp ce femeile care alăptează ar trebui să mănânce 12 mg.
  • Alimente care conțin beta-caroten (cartofi dulci, morcovi, spanac, salată romană, dovleac, pepene galben și caise uscate). Beta-carotenul susține sistemul imunitar prin creșterea producției de limfocite. De obicei, se recomandă între 10.000 și 83.000 UI pe zi, cee ace înseamnă consumul de 5 sau mai multe porții de legume în fiecare zi. Beta-carotenul este o vitamină solubilă în grăsimi, așa că ar trebui să o consumi cu cel puțin 3 grame de grăsime pentru a asigura absorbția. De exemplu, poți înmuia morcovii în hummus sau poți mânca o salată cu un sos cu conținut scăzut de grăsimi.

De asemenea, este important să eviți alimentele bogate în grăsimi saturate și trans. Acestea îngroașă limfocitele, făcându-le mai puțin eficiente. Înlocuiește grăsimile saturate și trans cu grăsimi sănătoase, cum ar fi acizii grași omega-3, care de fapt pot crește limfocitele. Menține consumul de grăsimi la 30% din calorii, doar 5 până la 10% din acestea fiind grăsimi saturate.

Grăsimile trans includ uleiuri hidrogenate, produse de patiserie, alimente prăjite, fast-food, semipreparate, smântână, margarină și altele.

Cum poate fi prevenită scăderea limfocitelor

De cele mai multe ori, limfocitopenia poate fi prevenită prin adoptarea unui stil de viață sănătos, care presupune o alimentație echilibrată, mișcare și odihnă.

Iată câteva metode naturale prin care poți menține nivelul limfocitelor în limitele normale: 

  • Fă zilnic exerciții fizice. Mișcarea îmbunătățește fluxul sangvin și are o mulțime de beneficii pentru sănătatea ta;
  • Odihnește-te. Somnul este o metodă naturală care ajută la regenerarea celulară și întărește capacitatea organismului de a lupta cu virusuri și bacterii care cauzează infecții. De asemenea, cele 7 ore obligatorii de somn pe noapte sunt esențiale pentru a preveni bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.
  • Păstrează o igienă corespunzătoare. Spală-te bine pe mâini cu apă caldă și săpun de mai multe ori pe zi pentru a preveni îmbolnăvirea. Folosește un dezinfectant pentru mâini dacă ești afară și evită zonele aglomerate.
  • Ai grijă la animalele de companie. Acest lucru este valabil mai ales dacă suferi de o boală și ai sistemul imunitar foarte scăzut.
  • Protejează-te de infecții. Fii foarte atent sau evită activitățile care pot cauza tăieturi sau zgârieturi pe piele. De asemenea, evită, pe cât posibil, contactul cu persoane bolnave.

Așadar, dacă ai limfocite scăzute, nu ignora posibilele riscuri și mergi la medic pentru un tratament adecvat. Află și ce înseamnă dacă ai leucocitele mărite!

Surse foto: Unsplash, iStock.com

Articolul urmator
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Care ar fi numele tău dacă te-ai naște astăzi?
Incepe quiz
Care ar fi numele tău dacă te-ai naște astăzi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (99)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.