Ce înseamnă dacă ai ochi exoftalmici

Ce înseamnă dacă ai ochi exoftalmici

Roxana R

Dacă ai ochi exoftalmici, adică foarte proeminenți, nu înseamnă automat că ești bolnavă. Totuși, dacă ochii sunt foarte proeminenți și ies prea mult din orbitem pot să apară complicații. De asemenea, afecțiunea poate fi semnul unei alte boli.

Ochi exoftalmici: posibile cauze care duc la apariția acestei afecțiuni

Cea mai frecventă boală care provoacă ochi exoftalmici este o afecțiune a tiroidei – boala Graves. Din cauza unei funcționări anormale a tiroidei, țesutul care formează globul ocular se umflă și astfel ochii devin mai mari. Pentru că dimensiunea orbitelor nu se poate schimba, atunci ochii mai mari, umflați, vor părea ieșiți puțin în afară, adică exoftalmici, explică publicația Medical News Today.

Dacă boala Graves este cea care a determinat ochii exoftalmici, atunci vei avea și alte simptome, care trebuie să te trimită de urgență la medic: ochi uscați, dureroși, sensibilitate la lumină, lăcrimare excesivă, vedere dublă, neclară, dificultate în mișcarea ochilor dintr-o parte în alta. De aceea, un consult de specialitate este obligatoriu. Boala Graves este o boală autoimună care provoacă hipertiroidie, o afecțiune cu multiple simptome, care poate fi însă diagnosticată rapid de un medic endocrinolog, în urma unor analize de sânge.

Dacă un singur ochi este afectat, problema poate să apară din cauza unei tumori canceroase, a unui chist sau a unei infecții la sinus. De asemenea, este posibil să apară și ca urmare a unei leziuni la ochi.

Pentru a stabili un diagnostic corect, medicul va măsura cu un instrument special ochiul, ca să vadă cât de mult este ieșit în exterior. Apoi îți va cere să faci teste de sânge și probabil un RMN sau o tomografie, ca să examineze în detaliu orbita ochiului. Doar prin aceste investigații poate vedea dacă există vreo tumoră la ochi.

Tratamentul pentru ochi exoftalmici

Din păcate, dacă ai ochi exoftalmici, boala tinde să avanseze în timp. De aceea, tratamentul trebuie să înceapă cât mai repede posibil. Medicul va stabili terapia, în funcție de cauza care a determinat boala. De exemplu, dacă tiroida este responsabilă de afecțiune, atunci tratamentul va încerca să regleze funcția acestei glande.

Tratamentul hormonal nu are însă efect în cazul bolii Graves. În cazuri mai grave, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală pentru mărirea orbitelor.

Există și alte metode de tratament pentru ameliorarea simptomelor. Picăturile speciale pot trata ochii prea uscați, iar medicamentele pot reduce durerea sau inflamarea ochilor. Desigur, în cazul unei tumori, singura soluție este operația, urmată eventual de radioterapie sau chimioterapie.

Este foarte important să mergi la medic din timp, fiindcă există complicații ale ochilor exoftalmici. Din cauza acestei afecțiuni, ochii nu se mai pot închide bine și se vor usca, iar în timp vederea are de suferit. De asemenea, crește riscul de conjunctivită.

Află ce trebuie să faci dacă ai tensiune oculară crescută!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
În ce zodie se află viitorul tău soț? Fă quiz-ul și vezi dacă am ghicit
Incepe quiz
În ce zodie se află viitorul tău soț? Fă quiz-ul și vezi dacă am ghicit

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.