Ce înseamnă menstruația cu cheaguri

Ce înseamnă menstruația cu cheaguri

Luiza Andronache

Știm deja că un ciclu menstrual normal durează 28 de zile, ciclu menstrual însemnând nu menstruația, ci întreaga perioadă dintre două menstruații. Medicii au constatat că, în cazul unor femei, ciclul menstrual poate dura 21 de zile, iar în cazul altor femei, perioada se poate întinde până la 35 de zile. Totuși, media generală rămâne de 28 de zile.

Cât privește menstruația, durata poate varia în funcție de fiecare organism, între două și șapte zile. Media este de trei zile. În timpul celor 28 de zile, stratul care căptușește uterul se îngroașă. În timpul menstruației, corpul femeii elimină acest strat intern, împreună cu o cantitate de sânge.

femeie cu mainile pe abdomen

Uneori, menstruația poate prezenta cheaguri de sânge, care sunt normale în cazul majorității femeilor. Doar dacă sunt asociate cu alte simptome pot ridica suspiciuni privind o problemă de sănătate.

Află mai jos ce înseamnă menstruația cu cheaguri și când trebuie să te îngrijoreze!

Posibile cauze ale menstruației cu cheaguri

Dacă ovulul nu este fecundat și nu este cazul unei sarcini, straturile formate de-a lungul uterului se elimină treptat în timpul menstruației propriu-zise. De asemenea, în timpul ciclului, uterul produce un anticoagulant care face ca sângele să fie fluid, dar dacă ai un flux menstrual abundent, anticoagulantul natural nu mai face față, motiv pentru care se formează cheagurile de sânge.

S-a constatat că dimensiunea acestor cheaguri de sânge variază de la o femeie la alta și de la o menstră la alta, între 5 milimetri și 5 centimetri, și sunt mai comune în rândul femeilor cu menstruații abundente. Totuși, în unele cazuri, o menstruație cu cheaguri poate avea și alte cauze. Iată care sunt acestea!

Endometrioza

Endometrioza este o boală cu foarte puține simptome, de care suferă milioane de femei. Dacă ai menstruații însoțite frecvent de dureri și aproape toate sunt însoțite de cheaguri, atunci nu amâna vizita la ginecolog. Această boală este cauzată de prezența unor celule aflate pe partea interioară a mucoasei uterine, care poartă denumirea de endometru.

Endometrioza se caracterizează prin formarea unor leziuni foarte dense în zona uterului și a organelor învecinate și provoacă dureri mari în timpul menstruației. De asemenea, duce și la apariția unor cheaguri de sânge de mari dimensiuni.

abdoment de femeie

Fibroame și chisturi ovariene

Fibroamele și chisturile ovariene pot fi asociate cu prezența cheagurilor din timpul menstruației. Dacă menstruația este însoțită și de dureri mari, nu ezita să vorbești despre asta cu medicul tău ginecolog. E posibil să fie necesară o ecografie, pentru a verifica dacă nu cumva suferi de fibrom uterin sau chisturi ovariene.

Dezechilibre hormonale

Menstruația cu cheaguri apare frecvent atât la adolescente, cât și la femeile adulte, indiferent dacă au născut sau nu. În unele cazuri, formarea acestora poate avea legătură și cu unele dezechilibre hormonale minore. Aceste dezechilibre pot apărea atunci când se modifică atât nivelul de estrogen, cât și cel de progesteron. Dacă ești aproape de vârsta menopauzei, aceste modificări sunt foarte probabile.

femeie cu burta goala

Lipsa de fier din organism

Un lucru mai puțin știut este că lipsa de fier din organism poate duce la o menstruație cu cheaguri. În timpul unei menstruații abundente, femeile pierd cantități importante de fier, dar cu cât carența devine mai pronunțată, cu atât uterul produce mai greu acel anticoagulant natural. Astfel, lipsa de fier poate fi o cauză pentru menstruația cu cheaguri mari și din ce în ce mai frecvente. Este important ca la intervale regulate de timp să-ți monitorizezi nivelul de fier din corp și să urmezi sfaturile și tratamentul medicului dacă se constată că ai o carență.

Afecțiuni ginecologice

O altă cauză frecventă a mesntruației cu cheaguri poate fi și o boală de natură ginecologică. În boala inflamatorie pelvină, de exemplu, durerile abdominale și cheagurile de sânge din timpul menstruației sunt simptome frecvente. Boala inflamatorie pelvină este cauzată de o bacterie care provoacă o infecție. Infecția se propagă dinspre colul uterin către uter, iar într-un final sunt afectate atât trompele uterine, cât și ovarele.

Totuși, nu te panica! Aceasta este una dintre cele mai comune boli ginecologice. Poate provoca dureri și cheaguri mari la menstruație, dar poate fi tratată. Vorbește cu medicul tău ginecolog despre acest lucru, dacă ai o suspiciune.

Modificări ale uterului după sarcină

O altă cauză a menstruației cu cheaguri poate fi uterul mărit, situație care apare de obicei după o sarcină. Uterul are nevoie de timp pentru a reveni la dimensiunea normală, iar sângele va fi eliminat mai greu în primele luni după naștere sau după un avort. 

femeie cu mana pe burta

Ce analize trebuie să faci dacă ai menstruație cu cheaguri 

Pentru a elimina suspiciunea oricărei afecțiuni ce poate sta la baza unei menstruații cu cheaguri, solicită medicului tău ginecolog o ecografie transvaginală. Aceasta este cea mai frecventă metodă de depistare a unor eventuale probleme de sănătate ale aparatului genital. Uneori, medicul gincolog poate solicita și un examen RMN și unele analize de sânge pentru a stabili un diagnostic complet.

Schimbările de culoare ale sângelui menstrual

Schimbările de culoare ale sângelui menstrual sunt normale, la fel și modificările privind densitatea acestuia. La începutul menstruației, sângele eliminat va fi în cantități mai mari și mult mai deschis la culoare. Spre sfârșit, cantitatea de sânge va scădea progresiv, iar culoarea va deveni mai închisă.

Cantitatea de sânge care se pierde în timpul menstruației

Volumul de sânge și fluide pierdute în timpul menstruației poate să varieze între 4 și 12 lingurițe. O cantitate mai mare decât cea medie indică o problemă de sănătate, așa că se impune o vizită de urgență la medic.

Cum se poate monitoriza corect cantitatea de sânge din timpul menstruației

De câțiva ani încoace, cupa menstruală a devenit un dispozitiv folosit de tot mai multe femei. Cupa menstruală este un fel de recipient în formă de clopoțel, care se introduce în interiorul vaginului în timpul menstruației și care colectează tot lichidul menstrual.

În farmacii se pot găsi cupe menstruale de unică folosință, dar și reutilizabile. Aceste dispozitive ajută o femeie să-și dea seama dacă există modificări importante de la o lună la alta în ceea ce privește cantitatea de sânge pierdută la menstruație.

cupa menstruala

Important de reținut este că o cupă menstruală trebuie scoasă, golită și spălată în timpul menstruației, ori de câte ori situația o impune. Cupa menstruală poate fi lăsată în vagin în timpul urinării sau eliminării unui scaun. Un alt aspect important de menționat este că aceste cupe nu oferă protecție împotriva sarcinii și a infecțiilor cu transmitere sexuală.

Totuși, înainte de a folosi un astfel de dispizitiv, întreabă medicul, pentru a elimina riscul unui eventual șoc toxic.

Prin urmare, menstruația cu cheaguri nu înseamnă că ai neapărat o problemă de sănătate, dar dacă vine însoțită și de alte simptome, nu ezita să vorbești despre asta cu medicul tău ginecolog. Află aici cele mai importante informații despre menstruație!

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Test de prietenie: cat de adevarata este prietenia ta?
Incepe quiz
Test de prietenie: cat de adevarata este prietenia ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.