Ce pastile pot duce la pierderi de memorie

Ce pastile pot duce la pierderi de memorie

Roxana R

Există pastile recomandate pentru a trata diferite afecțiuni, dar care îți pot provoca pierderi de memorie. Este foarte important să știi care sunt aceste pastile, ca să nu ai probleme.

Medicamentele care pot dăuna funcției creierului sunt mult mai numeroase decât crezi. Probabil că ai luat multe dintre acestea, fără să știi că pot provoca pierderi de memorie. Este bine să știi care sunt riscurile, pentru a discuta cu medicul tău despre fiecare tratament pe care trebuie să-l urmezi. De cele mai multe ori, pot fi recomandate pastile care nu au ca efect secundar afectarea memoriei.

Iată care sunt pastilele pe care ar fi bine să le eviți, pe cât posibil!

1. Antibioticele

Aceste medicamente combat infecțiile, dar distrug flora bacteriană din intestine. De aceea, ele au un impact negativ puternic, pentru că în tractul intenstinal sunt produși mulți hormoni care ajută organismul să funcționeze normal. Printre aceștia se numără și serotonina, un hormon cu rol important pentru sistemul nervos.

Scăderea nivelului de serotonină este asociat frecvent cu depresia, migrenele și alte afecțiuni. Multe antibiotice pot produce confuzie, reducerea funcției cognitive și pierderi de memorie. Iată de ce aceste pastile trebuie luate doar dacă este neapărat necesar.

2. Antihistaminele

Antihistaminele sunt recomandate în special pentru alergii, răceală, dar și pentru insomnii. De cele mai multe ori, se eliberează fără prescripție medicală. Din păcate, aceste pastile inhibă acetilcolina, un important neurotransmițător cu rol în memorie și învățare. Scăderea nivelului acetilcolinei este o cauză cunoscută pentru mai multe tulburări psihice grave: demența, halucinațiile, confuzia, delirul.

3. Somniferele

Aceste pastile pot provoca pierderi de memorie, pentru că afectează activitatea cerebrală din anumite regiuni ale creierului. Cele mai periculoase sunt benzodiazepinele.

4. Statinele

Statinele sunt recomandate pentru scăderea nivelului colesterolului. Ele scad însă și nivelul colesterolului din creier, care afectează funcția cerebrală. Această problemă este cunoscută de medici, care recomandă deseori soluții naturale pentru scăderea colesterolului.

medicamente

5. Antipsihoticele

Aceste pastile inhibă receptorii de dopamină din creier, care transmit semnale nervoase. Medicamentele acestea sunt foarte utile bolnavilor care suferă de paranoia, schizofrenie sau tulburare bipolară. Ele provoacă însă micșorarea creierului, iar acest lucru afectează întreaga funcționare a creierului, mai ales învățarea și memoria.

6. Antihipertensivele

Tratamentele recomandate pentru scăderea tensiunii arteriale afectează transmiterea semnalelor în creier. Ele afectează memoria, mai ales memoria verbală.

7. Antidepresivele

Pastilele care tratează depresia și anxietatea sunt și ele periculoase. Ele blochează acțiunea serotoninei și a norepinefrinei în creier, lucru care poate afecta memoria. De cele mai multe ori, are de suferit memoria pe termen scurt, dar și cea pe termen lung.

8. Analgezicele și medicamentele pentru covulsii

Ambele categorii scad fluxul de semnale din sistemul nervol central și blochează reacția la durere. Astfel, are loc o „încetinire a creierului”, care se va concretiza în probleme de memorie și învățare.

9. Pastilele pentru Parkinson

Medicamentele care tratează această boală activează anumite semnale cerebrale pentru dopamină. De obicei, acestea au rol în memorie și învățare, dar, dacă sunt activate diferit, pot să apară probleme.

Acestea sunt cele mai periculoase pastile care pot să ducă la pierderi de memorie. Dacă trebuie să le iei pentu diferite afecțiuni, ar fi bine să discuți cu medicul tău despre acest efect advers nedorit.

Vezi și care sunt Cele mai periculoase fructe și legume

Surse foto: Pexels

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?
Incepe quiz
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.