Ce poți să vindeci cu albastru de metil

Ce poți să vindeci cu albastru de metil

Roxana R

Albastrul de metilen, sau de metil în limbajul uzual, este primul medicament complet sintetic, fiind creat în anul 1876 de către chimistul german Heirich Caro. În prezent este folosit ca medicament pentru o gamă largă de afecțiuni, dar și ca vopsea pentru păr, haine sau hârtie.

La temperatura camerei, albastrul de metilen este o pudră verde, solidă, fără miros. Dacă este însă dizolvat în apă, vom obține o soluție de culoare albastră. 

La început a fost folosită pentru a trata malaria, apoi ca antidot pentru otrăvirea cu cianură. Ulterior a fost considerat un remediu eficient pentru infecțiile urinare, fiind folosit pentru a trata cistita, uretrita, dar și pentru a reduce febra sau durerea. La ora actuală există tratamente mai eficiente pentru aceste boli, iar albastrul de metilen se folosește acum pentru alte afecțiuni.

Boli tratate cu albastru de metil

În prezent, albastrul de metil (sau albastrul de metilen) este folosit mai ales sub formă de soluție injectabilă, pentru a trata methemoglobinemia. Aceasta este o boală provocată de creșterea anormală a concentracției sanguine de methemoglobină, o moleculă care nu poate transporta oxigenul. Albastrul de metil este un tratament foarte eficient, pentru că transformă methemoglobina în hemoglobină, care transportă oxigenul în țesuturi.

Subtanța este folosită și pentru a trata schizofrenia, pietrele la rinichi și, local, infecțiile pielii produse de herpes. Uneori, chiar și acum, medicii îl recomandă ca antiseptic în infecțiile urinare, însă antibioticele sunt mai eficiente pentru a elimina bacteriile.

solutie albastru de metil

Foto @ raging.entropy

Albastrul de metilen are însă și efecte adverse, dacă nu este corect administrat. Acestea pot include stări de vomă, confuzie, sufocare, diferite reacții alergice, inflamații sau hipertensiune. De asemenea, poate crește foarte mult nivelul serotoninei, determinând o intoxicație care are manifestări specifice: agitație, febră, transpirație, tremurături, pupile dilatate, diaree. De aceea, medicamentul trebuie luat doar la indicațiile medicului. În timpul tratamentului, urina, transpirația și scaunul vor fi colorate în albastru, însă acest lucru este normal.

Alte utilizări pentru albastru de metil

Albastrul de metilen este folosit în medicină nu doar ca tratament, ci și pentru investigații. Este folosit pentru a colora anumite țesuturi sau fluide corporale, astfel încât medicii să le identifice mai ușor în timpul unei operații sau la radiografie.

Fiind un colorant puternic, chimiștii îl folosesc pentru a detecta agenții de oxidare, iar biologii îl utilizează pentru a colora mostre de țesut și pentru observarea acizilor nucleici.

În acvacultură, albastrul de metil este folosit pentru a proteja icrele peștilor de apă dulce. Substanța previne infectarea acestora cu bacterii și ciuperci.

De asemenea, substanța este folosită ca vopsea. Aceasta colorează temporar hainele din piele, bumbac sau lână, dar și hârtia. Este folosită uneori și în scopuri cosmetice, pentru vopsirea părului într-o nuanță albastră inedită.

Cum să îți vopsești părul cu albastru de metil

Pentru început, trebuie să te speli pe cap cu șamponul tău obișnuit. Clătește părul bine, dar nu folosi balsam, mască de păr sau alte produse de îngrijire. Usucă părul și dă-te cu cremă pe față, dar nu uita să-ți protejezi și hainele, pentru că soluția pătează foarte tare. Pune-ți mănușile speciale, ca de fiecare dată atunci când te vopsești.

Acum e momentul să pregătești vopseaua! Pune într-un bol 250 ml de apă și puțină soluție de albastru de metil. Este bine să pui mai multe picături, aproximativ 30, ca să iasă o culoare mai închisă. Dacă folosești mai puțin albastru de metil, va ieși o culoare mai deschisă, după câteva spălări se va decolora și va deveni verde.

Împarte părul în șuvițe și vopsește-le cu ajutorul unei bucăți de vată îmbibată în soluția cu albastru de metilen. La final, folosește uscătorul de păr. Dacă nu vrei să vopsești doar câteva șuvițe, ci tot părul, atunci trebuie să-l ții în bolul cu soluție, aproximativ 2-3 minute.

Desigur, în timp, culoarea se mai estompează, în funcție de cât de des te vei spăla pe cap, și e posibil să capete o tentă verzuie.

Vezi și: Cum să îți faci șuvițe colorate la tine acasă

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Spirulina vie: beneficii și mod de administrare
Spirulina vie: beneficii și mod de administrare
Pe cine nu poti sa ierti in viata?
Incepe quiz
Pe cine nu poti sa ierti in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.