Ce să faci ca să eviți lipsa de fier din organism

Ce să faci ca să eviți lipsa de fier din organism

Redactor Alexa Galgau

Deficiența de fier este o problemă cu care multe femei se confruntă, deoarece sunt mult mai predispuse la această carență decât bărbații. Aceasta este cea mai comună formă de anemie, ceea ce nu o face mai puțin periculoasă. Odată instalată, lipsa de fier se poate trata, dar durează mult. Cel mai bun tratament este prevenția și, din fericire, există mai multe măsuri pe care le poți lua pentru a evita această carență.

Citește mai multe despre lipsa de fier și descoperă cele mai eficiente metode de prevenție, care te vor ține departe de această problemă de sănătate frecventă.

 

Simptomele lipsei de fier

Corpul are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, o proteină care transmite oxigen la țesuturile corpului, fără de care acestea nu pot funcționa corect. Dacă nu ai destul fier în sânge, se ajunge în situația în care organele tale nu mai primesc destul oxigen, ceea ce duce la îmbolnăvirea lor.

Femeile sunt mult mai predispuse la carența de fier, din cauză că pierd acest mineral în cantități mari în timpul menstruației. Boala mai poate fi cauzată și de anumite afecțiuni intestinale, care influențează negativ absorbția de fier în sânge. Desigur, lipsa de fier poate fi cauzată și de o alimentație incorectă.

Categoriile de oameni care au risc crescut de a se confrunta cu o lipsă de fier sunt:

- femeile înainte de menopauză;

- femeile însărcinate;

- copiii și bebelușii, în special cei născuți prematur sau care au probleme de creștere;

- vegetarienii și veganii care nu înlocuiesc carnea cu alte surse de fier.

Anemia cauzată de lipsa de fier poate să existe în organism mult timp, fără să dea simptome clare. De fapt, cei mai mulți oameni nu află că au deficiență de fier până nu își fac analizele de rutină. Atunci când boala avansează, pot apărea simptome specifice:

- stare de oboseală cronică;

- slăbiciune fizică;

- dificultatea de a respira corect;

- amețeli;

- amorțeală în picioare;

- mâini și picioare reci;

- puls rapid, neregulat;

- unghii foarte fragile;

- dureri de cap frecvente.

Cum să previi lipsa de fier

Cea mai bună metodă de a preveni lipsa de fier constă într-o dietă corespunzătoare. Dacă ești în situația în care ai risc crescut de a face carență de fier (de exemplu, dacă ești însărcinată), trebuie să iei suplimente alimentare, desigur, la recomandarea medicului.

În cazul copiilor și bebelușilor, cel mai adesea dieta este cea care provoacă o lipsă de fier în organism. Anumite alimente din dieta unui copil sunt sărace în acest mineral - de exemplu, laptele de vacă. Tocmai din acest motiv, laptele de vacă nu este recomandat copiilor în primul an de viață. Pe măsură ce cresc și ajung să consume mâncăruri solide, copiii au nevoie de o alimentație care să conțină produse bogate în fier, însă nu trebuie exagerat, pentru că nici excesul de fier nu face bine organismului. De aceea, cel mai indicat este să vorbești cu medicul pediatru despre dieta celui mic și, eventual, despre administrarea unui supliment, dacă este cazul. Studiile arată că lipsa de fier la o vârstă fragedă afectează pe termen lung dezvoltarea corpului și a creierului, așa că se recomandă testarea pentru carență de fier la vârsta de un an.

În cazul femeilor, cele care sunt expuse unui risc mai mare de a face carență de fier (cele care au menstruații abundente sau care au cazuri de anemie în familie) trebuie să își facă analizele anual, pentru a descoperi din timp problemele cu fierul. Pentru restul femeilor, nu este nevoie de un screening complet decât o dată la cinci ani. Femeile însărcinate vor testa nivelul de fier din sânge la prima vizită prenatală și vor continua să îl verifice pe parcursul sarcinii.

Pentru că alimentația corectă este cea mai eficientă în prevenirea lipsei de fier din organism, trebuie să știi care sunt alimentele cele mai bogate în acest mineral:

- carnea roșie;

- carnea de pasăre;

- fructele de mare;

- leguminoasele;

- spanacul si legumele verzi în general;

- fructele uscate;

- produsele fortifiate cu fier (cereale, paste, pâine, lapte etc.).

Descoperă care sunt cele mai bune șapte alimente pentru anemie!

Lipsa de fier este o problemă care poate fi cu ușurință evitată, atât timp cât ai o alimentatie variată și sănătoasă și îți faci analizele anuale de sânge. 

Feroglobin B12 lichid Cel mai adesea luăm în calcul să ajutăm alimentația bogată în fier cu suplimente care să completeze această carență, cum ar fi Feroglobin B12 lichid, de la vavianpharma.ro. Acesta conține, pe lângă fier, zinc și complexul de vitamine B, nutrienți care contribuie la formarea hemoglobinei și a celulelor rosii din sange. Mai este bogat în extract de malț alpin elvețian, miere si extracte naturale din fructe, dându-i un gust plăcut de portocală și miere. 
 

Este potrivit astfel pentru întreaga familie, de la mic, la mare, asigurând necesarul de fier și combătând simptome ca oboseala, lipsa energiei și amețelile. 

Articolul urmator
Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului
Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?
Incepe quiz
Ce tip de barbat trebuie sa eviti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.