Ce schimbări se produc în organism odată cu înaintarea în vârstă

Ce schimbări se produc în organism odată cu înaintarea în vârstă

Redactor Divahair.ro

Înaintarea în vârstă este un proces normal în viața tuturor oamenilor, dar odată cu aceasta apar și schimbări importante la nivelul corpului și al întregului organism. Este important să știi cât mai multe despre acestea, pentru a te putea proteja de diferite afecțiuni și să știi mereu cum să ai grijă de tine și de cei din jurul tău, mai ales pentru că multe dintre aceste schimbări sunt influențate și de stilul de viață. Iată câteva dintre acestea:

Slăbirea vederii

Vederea se deteriorează în timp, începând cu vârsta de 40 de ani. După această perioadă este posibil să ai nevoie de ochelari pentru a citi sau pentru a vedea mai clar când lucrezi la laptop. De asemenea, în funcție de stilul de viață și de viciile pe care le ai, există riscul de a dezvolta anumite afecțiuni oculare, precum degenerescența musculară. Aceasta este influențată de fumat, obezitate și o dietă bogată în grăsimi. Dacă observi schimbări semnificative în calitatea vederii, discută cu medicul despre degenerescenta maculara tratament și ocupă-te la timp de rezolvarea problemelor asociate cu aceasta. Detalii aici

oameni in varsta care stau la masa

Pierderea densității osoase

În special în cazul femeilor, densitatea oaselor începe să scadă după o anumită vârstă, din cauza menopauzei. Menopauza se instalează, de regulă, după vârsta de 50 de ani, dar există situații în care apare mai repede sau mai târziu. Printre schimbările hormonale principale la care este supus organismul feminin în această perioadă se numără și scăderea nivelului de estrogen. Acesta este important pentru dezvoltarea sănătoasă a oaselor și protejează împotriva pierderilor osoase. La o vârstă înaintată apare riscul de afecțiuni precum osteoporoza, care poate duce la complicații în caz de accidentări minore și la degradarea calității vieții în general. Este important să discuți cu medicul endocrinolog odată cu începutul menopauzei despre schimbările pe care le aduce și cum le poți gestiona. De asemenea, o viață activă și dedicarea față de exerciții fizice vor susține un corp puternic la orice vârstă.

Atrofierea sistemului nervos

Creierul și sistemul nervos devin mai înceți odată cu înaintarea în vârstă. Celulele nervoase pot începe să transmită mai încet informația, iar anumite schimbări îți pot afecta reflexele și senzațiile. Demența și boala Alzheimer sunt printre cele mai grave afecțiuni ale sistemului nervos și nu fac parte din procesul natural și sănătos de îmbătrânire. Acestea reprezintă pierderi serioase ale memoriei, cauzate de fragmente de țesut cerebral care se depozitează sub formă de plăci și omoară alte celule din apropiere. Este important să ții sub supraveghere aceste aspecte odată cu înaintarea în vârstă, în special dacă ai istoric în familie. De asemenea, creierul poate fi antrenat prin activități precum cititul, jocuri specifice de memorie, alimentație sănătoasă și activitate fizică.

Informațiile despre schimbările cauzate de înaintarea în vârstă sunt esențiale pentru o viață lipsită de probleme, dar și pentru a-i ajuta pe cei din jur, fie că este vorba de părinți, bunici sau cunoștințe. Păstrează, de asemenea, o relație apropiată cu medicul de familie și cu specialiștii pentru a-ți monitoriza starea de sănătate.

Sursă foto: pexels.com

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Ce varsta are sufletul tau?
Incepe quiz
Ce varsta are sufletul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.