Ce sunt bufeurile la menopauză, care sunt cauzele și cum le tratezi

Ce sunt bufeurile la menopauză, care sunt cauzele și cum le tratezi

Paula Rotaru

Menopauza reprezintă o etapă firească în viața femeilor, dar vine „la pachet” cu tot felul de simptome neplăcute, cărora trebuie să le facem față luni sau chiar ani, până când nivelul hormonal se va echilibra.

Aproape 75% dintre femei se plâng de bufeuri la menopauză și perimenopauză, adică acele valuri de căldură însoțite de episoade de transpirație survenite mai ales în timpul nopții, care nu sunt influențate neapărat de temperatura ambientală.

Vezi mai jos un video care conține sfaturi privind ameliorarea bufeurilor la menopauză!

Chiar dacă scăderea estrogenului joacă un rol important în apariția bufeurilor la menopauză, există și alți factori declanșatori, precum consumul de alcool sau de alimente picante, sau chiar fumatul.

Află în continuare ce alte simptome însoțesc bufeurile la menopauză, de ce apar și, mai ales, cum pot fi tratate și prevenite.

Ce sunt bufeurile la menopauză și ce alte simptome poți avea

Bufeurile sunt neplăceri de care se plâng mare parte dintre femei în pragul menopauzei, care sunt caracterizate de valuri de căldură resimțită intens și transpirație excesivă, în special în partea superioară a corpului. Aceste simptome sunt mai intense la perimenopauză, dar pot persista între 6 luni și chiar 10 ani de la intrarea propriu-zisă a femeii la menopauză, potrivit North American Menopause Society.

Bufeurile nu sunt cauzate neapărat de factorii de mediu, pot apărea din senin, chiar dacă în ambient este o temperatură normală, și au chiar și câteva simptome „prevestitoare”, cum ar fi:

  • Senzația de furnicături la nivelul degetelor
  • Accelerarea ritmului cardiac
  • Pielea fierbinte
  • Înroșirea pielii de pe față
  • Transpirație excesivă pe față, spate, cap sau la subraț

De ce apar bufeuri la menopauză

Principala cauză a apariției bufeurilor la menopauză o constituie scăderea drastică a nivelului de estrogen din organism. Diabetul, obezitatea și sindromul metabolic pot fi, de asemenea, cauze ale acestor neplăceri.

Există însă și anumiți factori care pot crește riscul de apariție a senzației de căldură excesivă. Potrivit healthline.com, aceștia includ:

  • Purtarea unor haine prea strâmte, din materiale sintetice sau neadecvate temperaturilor ambientale
  • Stresul sau anxietatea
  • Consumul de alcool, cafea și alimente iuți
  • Fumatul sau expunerea la fumul de țigară
  • Temperatura crescută din încăpere

Dacă te confrunți cu bufeuri la menopauză, o idee bună ar fi să îți notezi într-un carnețel simptomele pe care le ai și în ce context apar, astfel încât să eviți pe viitor obiceiurile respective și să nu mai ai probleme.

Tratament pentru bufeuri la menopauză

Pentru femeile cărora bufeurile le fac viața un chin, există tratamente medicale care pot ameliora simptomele neplăcute.

Terapia de substituție hormonală este unul dintre acestea și constă în injectarea sau administrarea de pilule cu hormoni sintetici de estrogen, care reduce frecvența și intensitatea bufeurilor și a transpirațiilor nocturne. De obicei, acest tratament vine în completare cu progesterone, un hormon care reduce riscul de apariție a cancerului endometrial. Aplicarea de creme, geluri sau a unui plasture cu estrogen este, de asemenea, o metodă de substituție hormonală de luat în calcul.

Însă ameliorarea simptomelor poate fi posibilă și fără terapie hormonală. De exemplu, medicii pot recomanda medicamente care, chiar dacă nu sunt special destinate tratării bufeurilor, pot reduce semnificativ simptomele neplăcute asociate. Astfel de medicamente sunt antidepresivele, antiepilepticele și analgezicele.

Cum poți preveni bufeurile la menopauză

Chiar dacă scăderea nivelul de estrogen este un proces care nu poate fi oprit, există câteva metode prin care poți preveni sau ține sub control bufeurile la menopauză, precum și alte afecțiuni, precum osteoporoza sau bolile de inimă. Iată câteva exemple:

- îmbracă-te în haine subțiri, în mai multe straturi, astfel încât să poți da jos o bluză atunci când simți că ți-e cald;

- bea puțină apă cu gheață când ai senzația că vor apărea bufeurile;

- poartă îmbrăcăminte din materiale naturale, precum bumbacul. Aplică aceeași regulă și la lenjeria de pat.

- fă mișcare în fiecare zi, cel puțin 30 de minute;

- renunță la fumat;

- adoptă un regim alimentar echilibrat, cu alimente care abundă în fibre și fier (soia, pește, fructe, legume, cereale integrale, lapte);

- evită consumul excesiv de sare, cafea sau alcool;

- limitează consumul de alimente grase (carne de porc, carne de pui cu piele, înghețată, dulciuri, brânză etc.), picante și procesate (mezeluri, semipreparate).

Remedii naturale și terapii alternative pentru bufeuri la menopauză

Multe femei apelează la remedii naturale pentru a ține sub control bufeurile la menopauză, însă este important să reții că fiecare organism este unic și modul în care acesta reacționează poate fi diferit de la o persoană la alta. Înainte de a recurge la terapii naturiste pentru ameliorarea simptomelor, consultă-te cu medicul și vezi care este opinia lui despre astfel de produse. Unele dintre ele pot reduce sau intensifica acțiunea anumitor medicamente, de aceea este important să știi dacă reprezintă un potențial pericol pentru sănătatea ta.

Câteva dintre plantele și suplimentele cunoscute pentru efectul lor de ameliorare a bufeurilor la menopauză, protejare a oaselor și eliminare a insomniei, oboselii, anxității și stresului sunt: rădăcina de lemn dulce, vitamina D, extractul de ginseng, uleiul de izmă, cohoș negru (black cohosh), ignama sălbatică (wil yam), dong quai (angelica sinensis), trifoiul roșu, sunătoarea și uleiul esențial de primulă (primrose oil).

Anumite terapii alternative, precum acupunctura și meditația, ar putea înlătura stresul, un factor declanșator uzual al bufeurilor la menopauză.

Ține minte, așadar, că menopauza nu este o boală, ci doar o etapă prin care orice femeie trece mai devreme sau mai târziu, iar temutele bufeuri la menopauză nu trebuie să te împiedice să te bucuri de viață, pentru că există numeroase tratamente și remedii care le pot îndepărta.

Află ce alimente trebuie să consumi și ce trebuie să eviți la menopauză!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
6 motive pentru care te trezești noaptea
6 motive pentru care te trezești noaptea
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.