Ce sunt grăsimile trans și în ce alimente se găsesc

Ce sunt grăsimile trans și în ce alimente se găsesc

Alina Maria Chirita, redactor DivaHair.ro

Există două tipuri de grăsimi trans: naturale și artificiale. Cele naturale se regăsesc în intestinele unor animale sau în alimentele de origine animală, iar cele artificiale sunt create prin intermediul unui proces industrial care adaugă hidrogen la uleiurile vegetale lichide, pentru a le face mai solide. 

Ce sunt grăsimile trans

Acizii grași trans sunt des utilizați în industria alimentară deoarece oferă alimentelor un gust mai bun și o textură aparte. Multe restaurante de tip fast-food utilizează grăsimile trans pentru a prăji anumite alimente, deoarece astfel de uleiuri pot fi refolosite de mai multe ori în fripteuzele comerciale. În multe țări (ca Danemarca, Elveția sau Canada) a fost redusă sau restricționată utilizarea de grăsimi trans în unitățile de alimentație publică.

Cum au devenit grăsimile trans atât de populare

Deși grăsimile trans afectează sănătatea și sunt extrem de periculoase atunci când sunt consumate excesiv, înainte de 1990 s-au știut foarte puține lucruri despre acest lucru. După 1990, au început să se efectueze cercetări despre efectele adverse ale consumului de acizi grași trans. Ulterior, autoritățile au impus obligativitatea menționării pe eticheta produselor alimentare a conținutului de grăsimi trans, însă oamenii rareori țin cont de acest aspect. 

Află și de ce este bine să consumăm grăsimi saturate

Limita maximă admisă în alimentație

Specialiștii recomandă evitarea alimentelor ce conțin uleiuri vegetale parțial hidrogenate, pentru a reduce nivelul de grăsimi trans în organism. Este mai indicat să prepari carnea fără a folosi ulei. De asemenea, citește cu atenție etichetele produselor pe care le cumperi din magazin și întreabă întotdeauna în ce fel de ulei a fost pregătit un aliment. Înlocuiește grăsimile trans cu grăsimi mononesaturate sau polinesaturate. Nutriționiștii avertizează că limita admisă de grăsimi trans din dietă este de 1% din numărul total de calorii consumat zilnic. 

Alimente în care se regăsesc grăsimile trans

Specialiștii în nutriție susțin că există un real pericol pentru sănătate atunci când exagerăm cu consumul de alimente ce conțin grăsimi trans. Mulți producători din industria alimentară și-au modificat rețetele, astfel încât să înlocuiască într-o proporție cât mai mare acizii grași trans cu ingrediente mai sănătoase.

În zilele noastre, se pot găsi la supermarket alimente procesate, precum prăjiturile sau margarina, care nu conțin grăsimi trans în compoziție. Cu toate acestea, există încă multe sortimente de produse populare în rândul consumatorilor, care sunt realizate cu grăsimi trans în cantități periculoase pentru sănătate.

Citește cu atenție etichetele produselor și verifică întotdeauna dacă au sau nu grăsimi trans în compoziție!

Alimente care conțin grăsimi trans

- margarină sau smântână vegetală pentru gătit;
- biscuiți, fursecuri, prăjituri, aluat de pizza sau plăcintă, chifle pentru hamburgeri;
- semipreparate; 
- gogoși, cartofi prăjiți congelați, bucăți de pui pane; 
- plăcinte, prăjituri sau ciolocolată pudră la plic;
- chipsuri, napolitane, bomboane, popcorn pentru cuptorul cu microunde.

Atenție la eticheta „zero grăsimi trans”!

Dacă vrei să cumperi un aliment iar pe etichetă este inscripționat „zero grăsimi trans”, asta nu este înseamnă neapărat că produsul rspectiv nu conține acest ingredient. Acest lucru se întâmplă deoarecele autoritățile internaționale care reglementează siguranța consumului alimentar permit folosirea acestei sintagme, chiar dacă un aliment are în compoziție până la 0,5 grame de acizi grași trans pentru o porție.

Cum poți reduce consumul de alimente bogate în grăsimi trans

Există câteva modalități prin care poți reduce consumul de grăsimi trans din alimentație:

1. Nu combina alimentele. Chiar dacă te străduiești să cumperi alimente care nu au în compoziție acest tip de grăsimi, este posibil să le consumi în cantități mari, fără să îți dai seama. Astfel, evită să mănânci cereale la micul dejun, o felie de prăjitură la prânz și o porție de popcorn la microunde la cină.

Află ce sunt arzătoarele de grăsimi și de ce pot fi periculoase pentru organism

2. Citește cu atenție etichetele. În lista de ingrediente a unui produs, caută termeni precum grăsimi parțial hidrogenate, care sunt, de fapt, acizi grași trans. Ține cont și de faptul că valorile de pe etichetă se referă la o singură porție, estimată de regulă la o cantitate mai mică decât cea consumată zilnic de un om obișnuit.

3. Consumă alimente sănătoase. O metodă ideală de a evita grăsimile trans este să faci alegeri alimentare inteligente. Consumă fructe, legume, cereale integrale, lactate degresate, carne de pui, pește, produse de soia, in, ulei de măsline și fructe oleaginoase.

Tot ceea ce consumi se reflectă în starea ta de sănătate. Încearcă să faci alegeri alimentare sănătoase și să ții cont mereu de etichetele produselor pe care le cumperi!

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Ce sanse sunt sa fii inselata?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa fii inselata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.