Ce sunt polipii uterini și cum îți afectează sănătatea

Ce sunt polipii uterini și cum îți afectează sănătatea

Ionelia Olteanu

Pentru o femeie, sănătatea intimă este unul dintre lucrurile esențiale de care trebuie să aibă grijă permanent. De ea depind foarte multe lucruri, printre care și aducerea pe lume a unui copil. Uterul este organul responsabil pentru acest fapt, deoarece în interiorul lui se dezvoltă fătul. Orice problemă care apare poate reduce posibilitatea de a rămâne însărcinată.

Consultul unui medic ginecolog este extrem de important pentru ca o femeie să nu aibă niciun motiv de îngrijorare în ceea ce privește eventualele afecțiuni la care este predispusă. Orice boală depistată la timp reprezintă un pas înainte spre vindecare. Printre cele mai întâlnite probleme care pot apărea se numără polipii uterini. Descoperă mai jos ce sunt aceștia și cum îți afectează sănătatea!

femeie cu dureri menstruale

Ce sunt polipii uterini

Polipii uterini reprezintă o masă de țesut atașată de peretele interior al uterului, care se extinde în cavitatea uterină. Creșterea rapidă a celulelor din mucoasa organului duce la formarea lor, fiind cunoscuți și ca polipi endometriali. Ei sunt de obicei benigni (non-canceroși), deși unii pot evolua, în cele din urmă, în cancer.

Dimensiunea polipilor uterini va varia de la câțiva milimetri (nu mai mari decât o sămânță de susan), până la câțiva centimetri (de mărimea mingii de golf sau chiar mai mari). Se atașează de peretele uterin prin intermediul unei legături subțiri.

O femeie poate să aibă unul sau mai mulți polipi uterini care, în mod normal, rămân în interiorul uterului, dar ocazional se pot deplasa prin deschiderea acestuia. Cel mai frecvent apar la femeile aflate la menopauză, dar și la cele mai tinere.

Simptomele polipilor uterini

În cele mai multe cazuri, femeile care se confruntă cu polipi uterini nu prezintă simptome care să le dea de veste acest lucru. Cu toate acestea, există câteva semne pe care ar trebui să le iei în seamă și la care să fii atentă. Printre acestea se numără:

- sângerările menstruale neregulate (perioade frecvente, imprevizibile, care durează mai mult);

- sângerări între perioadele menstruale;

- perioade menstruale dureroase;

- sângerare vaginală după instalarea menopauzei;

- infertilitate.

Unele femei pot prezenta doar sângerări ușoare, care să nu le îngrijoreze. Dacă te confrunți totuși cu oricare dintre simptomele de mai sus, trebuie neapărat să mergi la medicul specialist pentru un consult.

Cauzele apariției polipilor uterini

Deși nu s-a descoperit încă o cauză exactă pentru apariția polipilor uterini, medicii au ajuns la concluzia că un rol important în dezvoltarea acestora l-ar putea avea estrogenul. În timpul ciclului menstrual, estrogenul din sânge își modifică nivelul, iar endometrul se pregătește pentru o eventuală sarcină. Menstruația apare în momentul în care embrionul nu reușește să se fixeze, iar polipii sunt formați atunci când mucoasa uterului se îngroașă din cauza nivelului mare de estrogen.

medic ginecolog

Factorii de risc pentru polipii uterini

În mod normal, orice femeie este pasibilă de a dezvolta polipi uterini, dar riscul crește în cazul celor care:

- se află în perioada de perimenopauză sau postmenopauză;

- au hipertensiune arterială;

- suferă de obezitate sau supraponderabilitate;

- se află sub tratament cu tamoxifen pentru cancerul de sân.

Cum te afectează polipii uterini

Cea mai mare problemă care vine odată cu apariția polipilor uterini este infertilitatea. Dacă a trecut mai bine de un an de când încerci să rămâi însărcinată, dar nu reușești și nici nu prezinți simptome grave, asta nu înseamnă că poți să stai liniștită. Este posibil să ai polipi uterini, care își anunță prezența prin intermediul sângerărilor dintre perioadele menstruale sau a menstruațiilor abundente. Ei afectează procesul de fixare a ovulului fertilizat, iar colul uterin poate fi blocat.

De asemenea, dacă ai reușit să rămâi însărcinată, trebuie să fii precaută pentru că polipii uterini pot conduce la pierderea sarcinii.

Tratament pentru polipii uterini

Răbdarea. Polipii de dimensiumi mici care nu prezintă simptome pot dispărea singuri, în timp. Aplicarea unui tratament nu este necesară, decât dacă există riscul de cancer.

Medicația. Anumite medicamente hormonale, inclusiv progesteronii, pot reduce apariția polipilor uterini, deși aceasta este o soluție pe termen scurt, iar simptomele pot să reapară după întreruperea tratamentului.

Intervenția chirurgicală. Histeroscopia este procedura prin care medicul descoperă unde se localizează polipii și îi îndepărtează cu ajutorul unor instrumente.

Este foarte important să fii atentă la simptomele care pot anunța prezența polipilor uterini, pentru a-i diagnostica la timp și pentru a evita alte probleme mai grave.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
Testul Infernului îţi spune care îţi sunt păcatele
Incepe quiz
Testul Infernului îţi spune care îţi sunt păcatele

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.