Ce tratament trebuie să urmezi dacă suferi de boala celiacă

Ce tratament trebuie să urmezi dacă suferi de boala celiacă

Sorina Corneanu

Boala celiacă reprezintă o afecțiune autoimună care are ca specific o comunicare neadecvată între sistemul imunitar și intestinul subțire. Este o boală genetică a cărei cauză rămâne încă necunoscută, iar simptomele pot să apară în copilărie și să continue până la viața adultă.

Boala celiacă este o problemă gravă pentru că organismul suportă, practic, atacul propriului sistem imunitar, în timp ce are și valoare de afecțiune malabsorbtivă, întrucât organismul nu are capacitatea de a absorbi substanțele nutritive necesare pentru o funcționare normală. Practic, boala celiacă se dezvoltă atunci când corpul decide că celulele sănătoase sunt străine și astfel trimite anticorpi pentru a „proteja” corpul de ceva ce nu este absolut deloc nociv.

Cele mai frecvente semne care îți spun că suferi de boala celiacă

Potrivit harvard.edu, persoanele care suferă de boala celiacă se plâng foarte des de:

  • dureri abdominale, balonare care persistă și revine, ajungând să devină o obișnuință;
  • constipație sau scaun cu fecale foarte urât mirositoare;
  • slăbire sau îngrășare fără motiv;
  • oboseală, anemie, apatie și schimbări bruște de comportament;
  • nervozitate, stres, agitație. 

Vezi ce trebuie să mănânci atunci când suferi de boala celiacă!

Se estimează că boala celiacă afectează una din 100 de persoane din întreaga lume.

Cele mai frecvente afecțiuni care apar odată cu boala celiacă 

Descoperită tardiv sau netratată, boala celiacă favorizează dezvoltarea unor probleme de sănătate deloc neglijabile. Iată care sunt afecțiunile declanșate de boala celiacă, potrivit dailymail.co.uk:

Dermatita – o afecțiune a pielii caracterizată prin iritație, care produce deopotrivă mâncărime și durere.

Oboseală nejustificată – un efect care afectează serios calitatea vieții.

Aftele - se manifestă sub forma unor ulcerații la nivelul gurii, deosebit de dureroase.

gluten

Anemia și imposibilitatea de a mai absorbi vitamina B – leziunile intestinale favorizează malabsorbția substanțelor nutritive din alimentele consumate. 

Stres și lipsa concentrării – toate simptomele descrise mai sus pot contribui la apariția stresului. La rândul lui, acesta duce la stări de amețeală, incapacitate de concentrare și tulburări de memorie.

Avort – boala celiacă poate fi factorul declanșator al multor probleme din sfera ginecologică. Studiile arată că infertilitatea și avortul spontan pot fi consecințe ale bolii celiace netratate.

 Dacă suferi de o boală  autoimună, există un risc crescut de a avea o altă boală autoimună pe care nu ai descoperit-o. Șansa de a dezvolta alte afecțiuni autoimune este crescută atunci când diagnosticarea bolii celiace are loc prea târziu.  
 
 Boala celiacă și diabetul de tip 1 sunt ambele afecțiuni autoimune. Persoanele cu diabet zaharat de tip 1 prezintă un risc mai mare decât ceilalți de a avea boala celiacă, între 4 și 9% dintre persoanele cu diabet zaharat tip 1 având și această problemă. Deși nu există în prezent suficiente dovezi pentru a recomanda o  diete fără gluten în tratamentul autismului, cercetări realizate în cadrul institutului pentru depistarea bolii celiace, UK, leagă aceste două boli .  Cancerul intestinului subțire reprezintă și el o complicație gravă a bolii celiace. Cu toate acestea, odată ce o persoană cu boală celiacă a urmat o dietă fără gluten timp de trei pană la cinci ani, riscul de a dezvolta aceste tipuri specifice de cancer nu este mai mare decât cel al populației generale. De aceea, vizita la medic trebuie să aibă loc imediat ce ai primit un semnal din partea organismului. Boală celiacă nediagnosticată sau netratată poate fi o cauză fundamentală în cazurile de infertilitate inexplicabilă, astfel încât, în cazul în are te confrunți cu dificultăți în obținerea unei sarcini, ​trebuie luată în considerare și testarea pentru boala celiacă. 

gluten 

Un test screening și o endoscopie vor putea duce la stabilirea unui diagnostic corect, rapid și te vor ajuta să urmezi tratamentul adecvat. 

Tratamentul bolii celiace presupune renunțarea la alimentele care conțin gluten și adoptarea unei diete sănătoase, la indicația medicului specialist. Dacă te hotărăști să urmezi un tratament naturist, cu atât mai bine. De regulă, deși acționează cu întârziere, plantele nu tratează doar efectul unei boli, ci vindecă, înainte de toate, cauza acesteia.Atâta vreme cât natura ne susține, ar fi păcat să nu apelăm la sprijinul ei.
 
 Iată câteva variante de tratament neconvențional, care ar putea dda rezultate grozave:
 
 Pectina de măr. Folosită pentru a elimina toxinele, metalele grele din organism și efectele secundare ale radiațiilor, pectina de măr este un remediu naturist care are rezultate excelente în tratarea bolii celiace.Reduce colesterolul, echilibrează absorbția de gluten și are capacitatea de a forma un gel care poate lega impreună apa și toxinele din organism, eliminându-le prin urină.Un astfel de tratament poate fi urmat fără alte restricții, nu are efecte secundare și contraindicații, conform healthwyze.org
  Extractul de Aloe vera. Despre aloe vera știm deja că este supranumită planta miraculoasă. Dacă nu ai încercat niciodată să folsoesti de beneficiile ei, e bine să știi că, în cazul bolii celiace,joacă un rol esențial: are capacitatea de a pătrunde adânc în țesuturile deterioritate, de a le repara și joacă rol de laxativ,eliminând toate toxinele.

aloe
 
 Poate nu te-ai fi așteptat, dar ardeiul iute a avut un rol considerabil în tratarea pacienților cu boală celiacă. Sub formă de ceai, împreună cu păpădia,cele două plante contribuie la o mai bună absorbție și eliminare ulterioară a tuturor toxinelor care îngreunează obținerea rezultatelor pozitive. Ardeiul iute sau boiaua, ajuta si la reducerea inflamației din intestine și chiar la tratarea cauzelor care stau la baza afecțiunii!

 Probioticele.Compuse din bacterii bune, probioticele ajută la restabilirea mediului bacterian benefic din intestin. Consumul de alimente probiotice sau administrarea unui supliment zilnic de probiotice este deosebit de eficientă pentru tratarea bolii celiace.

Apa de izvor. Apa de izvor ar trebui să fie uncia sursă de hidratare la care să recurgem. Din păcate, pentru că nu toți avem acces permanent la aceasta, apa foarte bine filtrată, cu certificat care să ateste că este cât mai naturală, este de mare ajutor în tratamentul bolii celiace. Astfel, se elimină fluorul și alte metale grele care periclitează buna funcționare a intestinului subțire. Pentru a neutraliza fluorura din organism, iodul poate fi o soluție excelentă, susține un studiu publicat în New York Times. „Deficitul de iod încetinește toate sistemele corpului: sistemul digestiv devine lent, unghiile cresc mai lent, pielea și părul devin uscate, crește sensibilitatea la frig” . Iodul îmbunătățește funcționarea întregului organism și susține curățarea intestinului subțire.

apa

 Vitaminele A, E, acidul folic și zincul au, împreună, funcție  antioxidantă, benefică în reducerea stresului oxidativ din mucoasa celulară a intestinului subțire. În acest mod, acestea contribuie la procesul de reparare generală. Astfel," bariera intestinală", care împiedică eliminarea toxinelor, este suprimată de acest complex de vitamine si se permite vindecarea. Este foarte important să creștem consumul de lichide, mai ales în cazurile în care pacientul se simte slăbit și apatic.Ceaiul verde, împreună cu tinctura de ginseng, reprezintă un amestec energizant care ajută, totodată, și la eliminarea agenților patogeni morți aflați în intestinul subțire. Faptul că boala continuă să aibă efecte neplăcute, iar acestea sunt acoperite rapid cu ajutorul medicamentelor, nu înseamna că vindeci. Vindecarea se produce atunci când acționezi pentru distrugerea cauzei, nu a efectului. Iar medicina alternativă asta face. Nu poți nega ceva înainte să încerci. 
 
  

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.6 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.