Ce trebuie să mănânci dacă suferi de steatoză hepatică

Ce trebuie să mănânci dacă suferi de steatoză hepatică

Redactor Alexa Galgau

Steatoza hepatică este boala ficatului gras, care nu are legătură cu consumul de alcool. Este una dintre principalele cauze ale bolilor cronice de ficat și are implicații serioase în ceea ce privește sănătatea. Dacă ai un ficat gras, trebuie să urmezi un regim alimentar destul de strict, pentru a ține situația sub control și a preveni instalarea cirozei, a cancerului la ficat și a insuficienței hepatice.

Află ce trebuie să mănânci dacă suferi de steatoză hepatică!

Dieta pentru steatoză hepatică

Dacă este descoperită din timp, steatoza hepatică poate fi ținută sub control, iar ficatului i se poate oferi răgazul să se regenereze, prevenind astfel dezvoltarea unor boli grave. Cu cât ajungi să ai steatoză hepatică mai devreme, cu atât ai șanse mai mari să ai parte de complicații, așa că trebuie să iei măsuri urgente, care implică și o alimentație specifică.

Această dietă pentru steatoză hepatică nu este hipocalorică și nu te va face să te simți mereu flămândă, dar ajută la  reducerea grăsimilor din ficat, la îmbunătățirea funcției insulinei și la ameliorarea condiției generale a ficatului. Iată ce ai voie să mănânci și ce trebuie să eviț! 

Ce să mănânci:

  • legume crude din belșug și fructe (doar două porții pe zi, pentru că acestea sunt foarte bogate în zaharuri, spre deosebire de legume);
  • legume gătite, inclusiv legume care conțin amidon, mai puțin cartofi, pentru a compensa pentru faptul că nu vei mânca pâine, biscuiți și deserturi;
  • proteine de calitate superioară, provenite din surse sănătoase: fructe de mare, de la conservă sau proaspete, dar niciodată afumate sau prăjite, carne de pasăre, carne roșie slabă, ouă organice, leguminoase, fructe oleaginoase, pudră proteică fără zahăr.

Ce să nu mănânci:

  • zahăr și dulciuri, din cauza efectului zahărului asupra ficatului. În plus, unele tipuri de ciocolată conțin uleiuri vegetale hidrogenate, care pot fi foarte periculoase pentru o persoană care are steatoză hepatică. Dacă simți nevoia de ceva dulce, consumă un cubuleț sau două de ciocolată neagră cu concentrație mare de cacao (cel puțin 70%);
  • alimente care conțin făină;
  • alimente „dietetice” (sunt sărace în grăsimi, dar bogate în zahăr sau îndulcitori artificiali și alte substanțe chimice periculoase, care suprasolicită ficatul);
  • pizza;
  • produse prăjite;
  • fast-food;
  • biscuiți (conțin mult zahăr, grăsimi hidrogenate și făină);
  • lactate grase (laptele poate să fie foarte dăunător pentru ficat).

Gustări recomandate:

  • fructe de mare de la conservă, cu puțină lămâie sau o lingură de iaurt natural și ierburi (fructele de mare sunt foarte sărace în calorii, dar sățioase și sănătoase);.
  • un smoothie proteic făcut cu lapte vegetal din migdale sau cu lapte de cocos și 3 linguri de fructe de pădure;
  • fructe oleaginoase crude, neprăjite și nesărate, nu mai mult de 10 bucăți;
  • legume crude sau un fruct (dacă nu îți place să mănânci legume ca atare, poți să le consumi cu puțin humus sau cu avocado zdrobit);
  • un pahar cu suc de legume.

Cu alte cuvinte, trebuie să ții o dietă bogată în vitamine și antioxidanți și să reduci cât mai mult consumul de alimente procesate sau pline de zahăr, ceea ce poate fi benefic pentru oricine, dar în mod special pentru o persoană care are probleme cu ficatul.

Este de la sine înțeles că nu trebuie să consumi deloc alcool, pentru că acesta îți va distruge ficatul deja sensibilizat. Nici tutunul nu este recomandat, pentru că afectează toate organele, iar consumul de cofeină trebuie să fie redus. Cel mai bine ar fi să înlocuiești cafeaua cu ceai verde sau negru și, foarte important, dacă continui să o bei, să renunți la toate adaosurile delicioase din cafea (lapte, lapte condensat, zahăr, arome etc.). Un alt produs considerat sănătos, dar care poate să facă rău ficatului, este sucul de portocale. Aceasta pentru că într-un suc intră 2-3 portocale care, deși au vitamina C în cantități mari, sunt pline de zahăr. Așadar, ferește-te de fresh-uri, pentru că acestea sunt dăunătoare ficatului bolnav.

Dieta pentru steatoză hepatică nu este cea mai ademenitoare din lume, dar te va ține departe de complicațiile care îți pot pune viața în pericol.

Află care este ingredientul care îți distruge ficatul!

Articolul urmator
Hemoglobina glicolizată: ce este, valori normale și afecțiuni indicate
Hemoglobina glicolizată: ce este, valori normale și afecțiuni indicate
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.