Ce trebuie să știi despre concediul medical: când se ia, cât poate dura și cu cât se plătește

Ce trebuie să știi despre concediul medical: când se ia, cât poate dura și cu cât se plătește

Redactor Divahair.ro

Cunoaște-ți drepturile în această privință și vezi ce s-a schimbat în lege față de acum doi ani

La prima vedere, concediul medical poate fi o necunoscută cu multe variante. Multe dintre noi am preferat, la un moment dat, să ne luăm un concediu de odihnă în locul unui concediu medical, din temerea că este mult prea complicat să rezolvi toate actele necesare.
Într-adevăr, birocrația poate fi mare, dar este suficient să cunoști câteva detalii de bază despre concediile medicale, pentru a ști când este cazul să-ți iei unul și cum poți face diferența între diferitele tipuri de astfel de concedii. Vei putea ști mai bine care sunt condițiile în care un concediu medical poate fi solicitat, cum se poate prelungi la nevoie și, foarte important, care este cuantumul indemnizației în fiecare caz.

Legea spune că toate angajatele din România au dreptul la concediu medical. Acesta este plătit, în funcție de tip sau afecțiunea de care suferă solicitanta. Spre deosebire de vechea legislație, mult mai cunoscută, începutul anului 2018 a adus o serie de modificări, precum stagiul minim de cotizare și baza de calcul pentru contribuțiile sociale obligatorii. Începând de anul trecut, este nevoie să fi contribuit la plata CAS sau CASS pentru cel puțin șase luni. În plus, concediul medical mai este condiționat și de plata CAS.

Aceeași lege reglementează și modul de calcul al concediilor medicale, precum și medicii care pot acorda acest tip de concediu. De acesta din urmă pot beneficia: persoanele asigurate care au un contract individual de muncă sau somaj, dar și managerii care au încheiat mandate și contracte de administrare, membrii asociațiilor familiale, cei ce dețin PFA-uri sau care încheie un contract de asigurări sociale pentru indemnizații și concedii.

Cine poate da un concediu medical

Un astfel de concediu poate fi acordat de medicul de familie, medicul primar sau medicul specialist din cadrul unei policlinici sau spital. Excepție fac situațiile de urgență medicală sau boli contagioase, precum: dizenteria amibiană, bruceloza, febra galbenă, butunoasă, tifoidă sau paratifoidă, hepatita virală, scarlatina, malaria etc.

Ce fel de concedii medicale se pot acorda

Ordonanța numărul 158 din 2015 indică șase tipuri de concedii medicale, în funcție de cauza sau evenimentul care generează nevoia de a opri activitatea profesională. Astfel, un concediu medical se poate acorda pentru accidente de muncă sau boli profesionale, pentru incapacitate temporară de muncă (din cauza unei boli sau a unui accident), pentru risc maternal, pentru sarcină și lăuzie, pentru îngrijirea copilului care s-a îmbolnăvit sau pentru recuperarea capacității de muncă și prevenirea îmbolnăvirii.

Cu cât se plătește un concediu medical

Fiecare concediu medical se acordă pe o anumită perioadă de timp, iar indemnizația variază între 75 și 100% din salariul brut. Pentru mai multe detalii, poți consulta un calculator pentru concediu medical de aici.
Astfel, în cazul unui concediu de risc maternal, indemnizația este de 75% din baza de calcul a salariului, iar stagiul de cotizare nu este necesar pentru acordarea indemnizației. Medicul specialist decide, în funcție de caz, durata acestui concediu. Ea poate ajunge să fie chiar până la momentul nașterii.

În schimb, concediul medical pentru sarcină și lăuzie este plătit cu 85% din salariul brut și se poate da pentru cel mult 42 de zile calendaristice. Acest concediu nu trebuie confundat cu cel de maternitate, care poate dura timp de 2 sau chiar 3 ani. În cazul îmbolnăvirii copilului de până la 7 ani, medicul de familie poate da concediu medical și unuia dintre părinți. Plata este de 85% din salariul brut, cu condiția ca acesta să fi îndeplinit stagiul de cotizare la contribuțiile sociale.

Concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă, datorată unor boli obișnuite se poate da pentru maximum 183 de zile și este plătit cu 75% din salariu. În cazul accidentelor sau urgențelor chirurgicale, plata poate fi de 100%, inclusiv în cazul accidentelor de muncă. În alte situații, precum bolile profesionale sau accidentele de muncă ce nu sunt urgențe chirurgicale, plata este de 80% din salariul brut, iar medicul poate da cel mult 180 de zile într-un an. Ultimul tip de concediu, cel pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă se poate acorda în următoarele forme: reducerea timpului de lucru cu 25%, carantină pentru prevenirea unor epidemii sau tratament balnear pentru cei ce nu pot munci mai mult de 3 luni.

Sursa foto: Shutterstock

Articolul urmator
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Hemoglobina eritrocitară medie: ce este și când trebuie să o testezi
Test de iubire: cat va dura iubirea ta?
Incepe quiz
Test de iubire: cat va dura iubirea ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.