Ce efecte nefaste are lipsa somnului asupra sanatatii tale

Ce efecte nefaste are lipsa somnului asupra sanatatii tale

Cristina Babii

Cu siguranta stii ca lipsa somnului te poate transforma dintr-o persoana joviala, mereu prietenoasa, intr-una ursuza si mereu pusa pe scandal. Daca nu dormi suficient de mult, o serie de factori incep sa iti afecteze serios organismul, iar asta se vede in starea generala de sanatate, in aspectul fizic, in capacitatea de a retine lucruri si chiar in viata sexuala. Un pret cam scump pentru cateva nopti nedormite, nu? Hai sa vedem ce se intampla mai exact cu corpul tau daca nu dormi 6 nopti!

Ce se intampla cu organismul tau in lipsa somnului

Stiai ca recordul obtinut pentru cea mai lunga perioada fara somn ii apartine lui Randy Gardner, un american care la varsta de 17 ani a reusit performanta de a sta treaz timp de 264 de ore, adica mai bine de 11 zile? Este un miracol, mai ales daca ne gandim ca, in medie, o persoana normala poate face fata privarii de somn doar 48 de ore.

 

„Ca societate, familii si indivizi, nu am ajuns inca sa apreciem importanta somnului", este de parere Terry Cralle, specialist in monitorizarea somnului. „Somnul, alaturi de dieta si sport, constituie baza unei stari de sanatate bune. De fapt, cele trei sunt atat de legate intre ele, incat fiecare trebuie sa fie o prioritate”, adauga aceasta.

Vom vedea in ce masura este afectat organismul uman in lipsa somnului. Iata ce se intampla daca nu dormi 6 nopti la rand! 

Ziua 1

Consecintele observate dupa 24 de ore de lipsa a somnului sunt comparabile cu deteriorarile cognitive ale unui om cu un continut de alcool in sange de 0,10%, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul International de Medicina a Muncii si Sanatate a Mediului (International Journal of Occupational Medicine and Environmental Health). Judecata este afectata, memoria este slabita, apare o greutate in procesul de luare a deciziilor si devine mai dificil sa te concentrezi. Devii mai emotionala, atentia este scazuta, auzul este afectat si creste considerabil riscul de a provoca un accident.

Ziua 2

Deja sanatatea incepe sa iti fie pusa in pericol. In lipsa somnului corpul incepe sa compenseze si isi ia mici pauze - episoade care pot dura de la o jumatate de secunda pana la o jumatate de minut, urmate de obicei de o scurta perioada de dezorientare. Aceste mici episoade de atipire pot aparea indiferent unde te afli sau ce activitate desfasori: ai putea sa adormi subit in timp ce mananci sau atunci cand prezinti un raport la birou. De fapt, pauzele acestea sunt asemanatoare cu pierderile de cunostinta, iar persoana afectata nici nu realizeaza acest lucru. De asemenea, nivelul de oxigen care iti inunda corpul scade simtitor, astfel incat ai putea sa te tot poticnesti si sa uiti cuvintele pe care incerci sa le spui.

Ziua 3 

Dupa 72 de ore fara somn asteapta-te la deficite semnificative de concentrare, motivatie sau perceptie. Chiar si o simpla conversatie poate sa devina extrem de dificil de urmarit. Te concentrezi cu foarte mare dificultate la sarcinile pe care le ai de indeplinit si te agiti foarte usor, nu mai ai deloc rabdare. Ritmul cardiac creste simtitor si poti experimenta halucinatii. Scott Kelley, fondatorul site-ului Man Cave Zen, veteran de armata cu multe actiuni militare la activ, isi aminteste un episod in care, in timp ce se afla de garda, ii tot aparea imaginea unui barbat inarmat care se furisa prin padure cu scopul de a intra in tabara soldatilor. Kelley suferea, de fapt, de halucinatii dupa trei zile de lipsa a somnului.

 

Ziua 4 

In cea de-a patra zi fara somn creierul incepe sa „adoarma”, chiar daca tu esti treaza. Pare un paradox, dar este modul lui de a se proteja. Aceste episoade scurte de somn au loc mult mai des decat in ziua a doua. Halucinatiile devin din ce in ce mai puternice si incepi sa simti presiune pe cutia craniana, ca si cum un obiect mare ar apasa in mod constant pe crestet.

Ziua 5 

Sarcinile care necesita gandire, minutiozitate, atentie la detalii si capacitate de rezolvare a problemelor devin aproape imposibil de dus la capat. Halucinatiile sunt atat de puternice, incat incepi sa devii paranoica si ai senzatia ca te urmareste cineva. Discursul iti devine monoton, monosilabic, folosesti repetitii si clisee atunci cand te exprimi si adesea iti inghiti cuvintele, nu le poti pronunta clar. De asemenea, devii mai vulnerabila in fata racelilor si a problemelor gastrointestinale, iar durerile de cap devin tot mai sacaitoare.

Ziua 6 

Se instaleaza psihoza cauzata de lipsa somnului - o tulburare mintala in care gandurile si emotiile sunt atat de amestecate, incat se pierde contactul cu realitatea. Devine din ce in ce mai dificil sa diferentiezi realitatea de fantezie. Riscul unui infarct creste semnificativ.

Lipsa somnului
sporeste considerabil riscul de dezvoltare a multor afectiuni, in conditiile in care traim intr-o societate in care ritmul devine tot mai alert si suntem tot mai predispusi oboselii. Astfel, devine din ce in ce mai greu sa ne odihnim corespunzator, adica intre 7 si 9 ore pe noapte. Cu toate acestea, este extrem de important sa nu ignori somnul, deoarece iti vei supune organismul unor riscuri inutile.

Pe langa senzatia constanta de iritabilitate si durerile de cap tot mai enervante, hai sa aruncam o privire si asupra altor efecte daunatoare pe care lipsa somnului le atrage dupa sine:

- starea de toropeala, de somnolenta continua, este asociata cu incapacitatea de a invata. Si asta nu afecteaza doar adolescentii sau scolarii: memoria pe termen scurt este o componenta cruciala in procesul de invatare, iar privarea de somn scade semnificativ abilitatea oamenilor de a-si aminti si de a retine informatii.

- cresterea in greutate este, de asemenea, asociata cu lipsa somnului. Persoanele care dorm mai putin decat ar trebui par sa aiba un dezechilibru hormonal care este strans legat de cresterea apetitului si de pofta nejustificata de mancaruri bogate in calorii.

- exista un risc mult mai mare de-ti imbolnavi inima atunci cand nu te odihnesti corespunzator. Cercetatorii au privat de somn un grup de voluntari timp de 88 de ore si au observat ca tensiunea arteriala a crescut, ceea ce nu este o mare surpriza. Insa si persoanele care dorm mai putin sunt expuse acestui risc: studiile au aratat ca voluntarii care au dormit doar 4 ore pe noapte din cele 8 recomandate au prezentat un ritm cardiac accelerat. Asadar, nu trebuie sa te privezi total de odihna ca sa fii mai predispusa la aparitia bolilor de inima, lucrul acesta intamplandu-se chiar si prin reducerea orelor de somn.

- esti mai vulnerabila in fata infectiilor, deoarece lipsa somnului corespunzator scade capacitatea sistemului imunitar.

Sigur ca nu toate episoadele de lipsa a somnului sunt voluntare - insomnia, apneea de somn, cosmarurile si somnambulismul sunt alte probleme care pot afecta somnul, chiar daca se incearca o respectare a programului de odihna. In acest caz, doar un medic te poate indruma si iti poate recomanda un tratament eficient.

Tu cat de des te-ai confruntat cu lipsa somnului?

Articolul urmator
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
De ce medicul Virgiliu Stroescu nu recomandă mămăliga cu brânză și smântână, preferata milioanelor de români
Ce talisman ar trebui sa ai?
Incepe quiz
Ce talisman ar trebui sa ai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.