Ce este astenia de toamna, cum se manifesta si cum se trateaza

Ce este astenia de toamna, cum se manifesta si cum se trateaza

Andreea Gluh, redactor

Frunzele incep sa cada, cerul nu mai este atat de senin si soarele apune mai devreme. Ei bine, da, a venit toamna. Odata cu aceasta se instaleaza si o stare psihica neplacuta, care se poate manifesta si fizic: astenia de toamna. Motivele aparitiei acesteia sunt multiple, de la scaderea duratei de stralucire a soarelui pana la lipsa unor vitamine si minerale din alimentatie. Cum, insa, pentru orice afectiune exista si un remediu, nici astenia de toamna nu este o problema care sa nu se poata rezolva.

Descopera, in cele ce urmeaza, ce trebuie sa faci daca te confrunti cu astenia de toamna!

Ce este astenia de toamna si care sunt simptomele tipice acesteia

Daca in ultima vreme te-ai simtit din ce in ce mai obosita, iar cei din jur ti-au spus ca esti prea emotiva si reactionezi intr-un mod exagerat la ceea ce se intampla in viata de zi cu zi, nu este cazul sa intri in panica si sa dai fuga la cel mai apropiat cabinet medical. Mai mult ca sigur te confrunti cu astenia de toamna. De vina este acest anotimp care tocmai s-a instalat la conducere.

Motivul pentru care toamna nu este prietena ta cand vine vorba de bunastarea psihica il constituie scaderea cantitatii de lumina pe care o primim de la soare. De acum, apar modificari in ceea ce priveste cantitatea de melatonina, un hormon produs de glanda pineala din creier, care joaca un rol foarte important in reglarea ciclurilor de somn. Asadar, odata cu instalarea unei oboseli de care ti se pare ca nu poti scapa indiferent de cate ore de somn, este posibil sa apara si unele semne tipice depresiei , cum ar fi lipsa motivatiei si starile de apatie.

Remedii pentru astenia de toamna 

Medicamentele nu sunt o solutie, daca te confrunti cu astenia de toamna. Apeleaza la fructe si la legume pentru a-ti suplini lipsa de vitamine si de minerale din organism. De exemplu, portocalele contin, pe langa vitamina C si A, si magneziu. Acesta din urma are joaca un rol foarte important in buna functionare a muschilor si a sistemului nervos.


Pentru ca magneziul sa fie absorbit complet, este nevoie si de vitamina B6, cunoscuta si dub denumire de piridoxina. Aceasta se gaseste in varza, banane, conopida, telina si usturoi. Tot din varza, vei primi si un aport consistent de calciu, in vreme ce din cereale, lapte si peste vei asimila vitamina D, aceasta jucand un rol esential in fixarea acestui mineral.

Pe langa toate acestea, si vitamina B12 este benefica pentru buna functionare a sistemului nervos central, dar si in ceea ce priveste prevenirea anemiei. Alimentele pe care ar trebui sa le consumi in acest scop sunt fructele de mare, ouale fierte, carnea de vita si iaurtul. 

 

 

Nu trebuie sa treci cu vederea nici faptul ca miscarea ajuta organismul sa inlature stresul si senzatia de oboseala, ba chiar te ajuta sa dormi mai bine, creandu-ti un orar de somn sanatos. Asadar, este indicat sa faci sport cel putin o jumatate de ora pe zi, fie ca este vorba despre aerobic, yoga, fitness, jogging sau, pur si simplu, mersul alert prin parc. 

Nu in ultimul, trebuie sa iti dedici timpului liber activitatilor relaxante, cum ar fi vizionarea unor comedii alaturi de cei mai buni prieteni ori confectionarea diverselor obiecte decorative de sezon folosindu-te chiar si de tehnici pentru quillingul . Toate acestea iti vor reda buna dispozitie in cel mai scurt timp.

Astenia de toamna iti poate provoca o multime de neplaceri, insa daca vei urma ceste sfaturi, vei reusi sa treci peste acestea singura, fara a apela la ajutorul unui doctor sau la un tratament medicamentos.

Articolul urmator
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Cum este inima ta?
Incepe quiz
Cum este inima ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.