Ce sa faci daca nu poti sa dormi: cauze comune ale insomniei si o solutie eficienta

Ce sa faci daca nu poti sa dormi: cauze comune ale insomniei si o solutie eficienta

Cristina Tarziu

Insomniile pot fi cauzate de stres, de emotii (inaintea unui examen sau a unui eveniment important, de exemplu) sau de anumite afectiuni ale organismului. Episoadele sporadice pot fi rezolvate usor, insa pentru insomnia cronica e nevoie de solutii complexe, la recomandarea unui medic specialist. Vorbim azi despre cele mai comune si mai usor de indepartat cauze pentru insomnii si despre ce poti sa faci daca nu poti sa dormi.

Deficientele de vitamine si minerale, cele mai comune cauze pentru insomnii

Persoanele care adorm foarte repede si care nu au avut niciodata un episod de insomnie au tendinta de a desfiinta aceasta problema ca nefiind una cu adevarat reala si importanta. In realitate, insa, insomniile sunt foarte chinuitoare si daunatoare pentru psihicul si fizicul persoanelor afectate. Din fericire, de cele mai multe ori solutia este foarte simpla si la indemana, niste suplimente alimentare sau o schimbare a dietei putand face minuni.

Lipsa de magneziu si insomniile

O deficienta de magneziu in organism poate cauza anxietate si nervozitate. Mai mult, lipsa de magneziu poate determina aparitia crampelor musculare, o cauza comuna pentru insomnii.

Lipsa de fier si insomniile

Deficienta de fier cauzeaza sindromul picioarelor nelinistite, care perturba somnul persoanelor afectate.

Lipsa de calciu si insomniile

Deficienta de calciu duce la agitatie si treziri frecvente pe parcursul noptii. Calciul are efect calmant asupra sistemului nervos pentru ca transforma triptofanul in serotonina; aceasta din urma, la randul ei, este convertita in melatonina, un hormon responsabil de reglarea somnului.

Lipsa de vitamina B12

Vitamina B 12 sustine metabolizarea calciului si a magneziului si joaca, astfel, un rol esential in convertirea triptofanului in serotonina. Deficientele de vitamina B12 pot cauza stari de iritabilitate, epuizare si insomnii.

Lipsa de zinc

Deficienta de zinc cauzeaza insomnii si treziri frecvente pe timpul noptii.

Lipsa de vitamina D

Vitamina D regleaza ritmul circadian si ajuta la o absorbtie mai buna a calciului si magneziului, responsabile de convertirea triptofanului in serotonina. In cazul unei deficiente de vitamina D, pot aparea insomniile.

Ce sa faci daca nu poti sa dormi: o solutie simpla in 4 pasi

1. Intinde-te in pat in pozitia de somn preferata.
2. Inspira aer pe nas timp de trei secunde (numara pana la trei in minte).
3. Expira aer pe nas timp de sase secunde.
4. Repeta pana adormi.

Aceasta metoda functioneaza din doua motive: in primul rand, trebuie sa acorzi atentie numaratului respiratiei (o metoda mai eficienta decat numaratul oilor), iar in al doilea rand, creierul va reactiona imediat la aceasta tehnica de inspiratie scurta - expiratie lunga. Muschii se relaxeaza, inima isi incetineste ritmul si creierul iese din starea de alerta.

Daca simti ca raportul de 3:6 nu ti se potriveste, il poti schimba. Cel mai important lucru, insa, este ca perioada pentru inspiratie sa fie intotdeauna mai scurta decat cea pentru expiratie.

Suferi de insomnii? Povesteste-ne ce metode folosesti tu pentru a adormi mai repede!

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Testul care ghiceste din ce generatie faci parte: GenZ sau Milenial?
Incepe quiz
Testul care ghiceste din ce generatie faci parte: GenZ sau Milenial?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.