Ce se intampla in corpul tau cand dormi

Ce se intampla in corpul tau cand dormi

Ioana Dinu

In ceea ce priveste somnul, oamenii au obiceiuri diferite. Unii dorm pe ei toata ziua la birou si noaptea uita sa mai puna capul pe perna, altii dorm jumatate de zi, in fiecare zi, iar altii abia daca pun geana pe geana 4 ore pe noapte. In principiu, un om ar trebui sa doarma 8 ore pe zi, adica o treime din zi. De fapt, oamenii care dorm in mod constant mai putin de 8 ore pe noapte se confrunta cu aceleasi probleme ca cei care dorm prea mult: prezinta un risc mai mare de dezvoltare a bolilor de inima, obezitate si diabet.

Dar ce se intampla cu adevarat in corpul tau atunci cand dormi? Daca esti curioasa, citeste randurile urmatoare si vei afla cele mai interesante lucruri despre somnul adanc, etapele sale si efectul pe care acestea il au asupra organismului tau.

Ce se intampla cu tine cand dormi

  

Somnul ocupa o parte atat de semnificativa a vietii tale, asa ca tot mai multi doctori si cercetatori sunt preocupati de studiul acestuia. In plus, cum acest secol este acela al grabitilor si superficialilor (in ideea in care prefera sa faca totul repede, inclusiv cand vine vorba de somn), o descriere amanuntita a somnului adanc te va face sa intelegi de ce te ajuta somnul sa te refaci.

In primul rand, trebuie sa stii ca exista patru etape ale somnului: atipeala, somnul mediu, somnul adanc si, cel mai fascinant, somnul REM (rapid eye movement). Organismul tau are nevoie de 90-110 minute pentru a realiza un circuit complet al acestor stadii, ceea ce inseamna ca poate parcurge vreo 5 cicluri pe noapte. In continuare, uite cateva detalii despre fiecare.

Etapa 1: atipeala

Aceasta etapa este caracteristica primelor 5-10 minute de somn, acelea in care poti fi deranjata foarte usor, in care orice zgomot din casa te face sa deschizi ochii larg sau sa tresari. Apropo de tresarit, aceste prime minute sunt si cele in care experimentezi spasmul hipnagogic. El e trecerea de la starea de trezie la somn sau starea pre-visare. Se mai spune despre ea si ca este una dintre cele mai fascinante stari pe care le poate experimenta organismul fara sa apeleze la droguri. Aici poti sa auzi vag voci, sa ai tot soiul de introspectii, de „revelatii" si senzatii stranii. Poti vedea si oameni sau peisaje, dar majoritatea sunt distorsionate, de neinteles. Cu siguranta ai experimentat acest spam: este acea tresarire de pana sa adormi, cand muschii incep sa se relaxeze, iar tu ai senzatia ca esti aruncata in gol.

Etapa 2: somnul mediu

Este etapa care precede somnul adanc si care tine 45-50 de minute. Daca se intampla sa fi trezita in timpul asta, cel mai probabil te vei simti dezorientata. Atunci, temperatura corpului tau scade usor, permitandu-i inimii sa se mai relaxeze putin. Este si etapa in care ai respiratia mai adanca, acea respiratie de care te folosesti ca sa stii daca cineva e sau nu adormit. Cum corpul se pregateste usor-usor pentru somnul adanc, si activitatea neuronala este afectata, relaxandu-se si ea, iar ochii nu ti se mai misca sub pleoape, cum o faceau in prima etapa.

Etapa 3: somnul adanc

Este cea mai placuta etapa a somnului, cu toate ca nu dureaza decat 20 de minute. In somnul adanc, corpul are ocazia de a se reface complet, de a se odihni in voie. Undele cerebrale devin constante, dar lente, iar muschii si tesuturile sunt reparate (deoarece fluxul sanguin e indreptat catre ele) - motivul pentru care somnul este recomandat formarii masei musculare. De asemenea, o multime de hormoni sunt secretati in corp. Cum corpul doarme adanc, este etapa din care e cel mai greu sa fii trezita. Mai mult, somnul adanc e cel responsabil pentru mersul sau vorbitul in somn, pentru trezitul in alte locuri decat cel in care te-ai culcat sau micile gustari pe care nu stii cum ai ajuns sa le iei.

Etapa 4: somnul REM

Este somnul numit de specialisti „somnul paradoxal" si asta pentru ca etapa REM este aceea in care ai cele mai fascinante, dar si reale vise, cu toate ca creierul tau inregistreaza activitati ca si cum ar fi treaz. Si aceasta etapa dureaza tot 20 de minute, precum somnul adanc, timp in care ochii ti se misca frenetic sub pleoape, iar muschii iti sunt paralizati, in timp ce inima si respiratia ta sunt neregulate.

Acum poti dormi linistita, daca tot ai aflat ce inseamna un somn adanc. Nu uita, insa, ca cel mai odihitor somn este acela dintre orele 22 si 24. Somn linistit si vise revelatoare!

Articolul urmator
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Riscul la care te expui zilnic! Ce se întâmplă în organism dacă bei cafea din pahare de plastic?
Cata grija ai de corpul tau?
Incepe quiz
Cata grija ai de corpul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.