Cea mai mare greşeală a fumătorului care creşte riscul de cancer la plămâni

Cea mai mare greşeală a fumătorului care creşte riscul de cancer la plămâni

Ionelia Olteanu

Fumatul este unul dintre cele mai dăunătoare vicii, care provoacă cele mai grave probleme de sănătate şi la care se renunţă foarte greu. Fie din curiozitate, fie pentru a scăpa de stresul zilnic, oamenii ajung să fie dependenţi de ţigări şi să le vadă ca pe o plăcere.

fata care fumeaza

Ce greşeală creşte riscul cancerului la plămâni

Printre cele mai răspândite obiceiuri ale fumătorilor este de a se delecta cu ţigară după o masă, mic dejun, prânz sau cină. Deşi tutunul nu este recomandat deloc, nivelul de pericol creşte dacă acesta este consumat după ce ai mâncat. Potrivit oamenilor de ştiinţă, dacă masa ta este urmată de ţigară, poţi provoca daune la fel de mari organismului ca atunci când ai fuma 10 ţigări deodată.

Riscul de apariţie a cancerului pulmonar creşte în acest caz. Digestia va avea de suferit în mod direct, pentru că fumul pe care îl ingerezi irită foarte tare mucoasa gastrică, încă din momentul în care aceasta începe să funcţioneze.

Atunci când o persoană fumează mult, toxinele ajung în toate celulele organismului, având în vedere faptul că aparatul digestiv începe de la laringe până la rect. Nicotina intră în corp şi este rapid distribuită în sânge, iar monoxidul de carbon scade cantitatea de oxigen pe care sângele îl transportă. De asemenea, absorbţia multor vitamine, precum vitamina C sau acidul folic, scade din pricina fumatului. Împreună cu alimentaţia în exces, riscul afecţiunilor cardiovasculare va creşte.

Dacă îţi doreşti să ai o viaţă sănătoasă, trebuie să iei în calcul posibilitatea de a renunţa definitv la fumat, oricât de greu ar fi.

Iată şi alte riscuri ale fumatului!

Efectele consumului de tutun asupra stării de sănătate sunt semnificative şi depind de felul în care acesta este consumat, dar şi de cantităţile utilizate. Există câteva riscuri serioase pe care ar trebui să le iei în calcul dacă eşti o fumătoare înrăită:

- fumatul afectează sistemul respirator, din cauza substanţelor toxice, şi poate duce la emfizem pulmonar, infecţii, astm bronşic şi, cel mai grav, cancer pulmonar;

- tutunul reduce sever imunitatea, astfel că nivelul de apărare împotriva infecţiilor scade considerabil, iar vindecarea este mai grea şi de durată;

- fumatul scade masa musculară şi densitatea osoasă;

- la bărbaţi creşte riscul impotenţei, se produc schimbări la nivel hormonal şi apar probleme de fertilitate. Femeile se pot confrunta cu tulburări ale ciclului menstrual, menopauză prematură şi, cel mai grav, apariţia cancerului de col uterin;

- potrivit medicilor, fumatul creşte cu 50% riscul unui accident vascular cerebral la persoanele tinere;

- consumul de tutun conduce la apariţia cancerului bucal, nazal, al gâtului, de esofag, stomac, pancreas, vezică urinară, col uterin sau de sân.

Alte efecte: eficacitatea medicamentelor scade la fumători, nicotina conduce la gastrită, ulcer duodenal și gastric şi accelerează procesul de îmbătrânire.

plamani din hartie

Cum poţi renunţa la fumat?

Conform oamenilor de ştiinţă, atunci când începi să renunţi la fumat, efectele benefice se văd imediat, în doar câteva zile. Tensiunea arterială ajunge la un nivel normal, creierul se oxigenează mai bine, prin urmare şi activitatea neuronilor este îmbunătăţită.

Există câteva metode ajutătoare pentru renunţarea la fumat. Printre acestea se numără:

- medicaţie (administrarea unor medicamente care să înlocuiască nicotina);

- frecventarea unor programe şi asociaţii anti-fumat;

- menţinerea legăturii cu medicul şi terapeutul.

Există şi câteva remedii naturale care te ajută să renunţi la fumat!

Lemnul dulce. Atunci când simţi nevoia să fumezi o ţigară, este recomandat să iei o bucată de rădăcină de lemn dulce pe care să o ţii în gură. Aceasta detoxifică organismul şi provoacă dezgust faţă de tutun.

Floarea soarelui. Încearcă să consumi seminţe crude de floarea soarelui sau încorporate în diverse reţete. Te vor ajuta să combaţi dorinţa de a fuma.

Valeriana. Proprietăţile calmante ale valerianei îţi vor reduce pofta de ţigări, dar şi iritabilitatea, calmându-te și îmbunătățind calitatea somnului.

Sucuri de fructe şi de legume. Vei reuşi să îţi detoxifici organele şi să controlezi dorinţa de a fuma. Fructele și legumele luptă împotriva radicalilor liberi şi elimină substanţele dăunătoare care au pătruns în corp.

Este important să înţelegi la timp efectele dăunătoare ale fumatului şi să apelezi la multitudinea de soluţii care există pentru a reuşi să renunţi la acest viciu. Noi suntem alături de tine!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului
Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului
Care este cea mai mare calitate a ta?
Incepe quiz
Care este cea mai mare calitate a ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.