Ceai de păducel: indicații și mod de preparare

Ceai de păducel: indicații și mod de preparare

Sorina Corneanu

Folosit de-a lungul timpului atât în medicina clasică, dar și în cea alternativă, ceaiul de păducel este un excelent remediu pentru numeroase afecțiuni. Realizat din fructele, dar și din frunzele și florile acestui arbust (pentru un efect mai puternic), ceaiul de păducel ajută nu numai sănătatea inimii și a arterelor, ci sprijină și aportul de vitamine atât de necesare orgaismului.

ceai de fructe

Indicații și beneficii ale ceaiului de păducel

Ceaiul de păducel are o capacitate extraordinară de a ajuta la calmarea stărilor de tensiune și la relaxarea nervilor și ameliorarea crizelor de anxietate. Acesta are un efect calmant asupra sistemului cardiovascular, deci este un extraordinar remediu pentru persoanele care suferă de hipertensiune arterială.

Totodată, ceaiul de păducel este indicat ca somnifer natural, acesta reușind să inducă un somn liniștit, profund și odihnitor. De asemenea, ceaiul de păducel băut regulat poate încetini îmbătranirea, deoarece este bogat în antioxidanți. Astfel, pielea devine mai elastică, ceea ce impiedică formarea ridurilor. 

Ceaiul de păducel poate fi folosit și ca ajutor în procesul de îmbunătățire a funcției cardiovasculare: sporește alimentarea cu sânge și oxigen în inimă și poate ajuta în prevenția și recuperarea rapidă în caz de infarct. Consumul zilnic de ceai de păducel ajută la întărirea arterelor și reduce nivelul de inflamație sau înfundarea acestora, curățând sistemul astfel încât inima să poată funcționa corect. În caz de insuficiență cardiacă ușoară, o cană de ceai de păducel pe zi ajută la îmbunătățirea funcției inimii.

Ceaiul de păducel dilată arterele, ceea ce permite o mai bună circulație a sângelui și favorizează un nivel mai ridicat de energie. Când toate părțile corpului sunt oxigenate corespunzător, abilitățile cognitive se îmbunătăţesc, nivelul de energie crește și metabolismul este capabil să funcționeze normal.

Înlocuiește cafeaua cu ceai de păducel, măcar pentru o perioadă scurtă, și bucură-te de beneficiile extraordinare pe care acesta le are asupra stării tale de spirit!

Vezi 5 beneficii ale consumului de ceai pentru sănătatea ta!

Ceaiul de păducel este bogat în antioxidanți benefici și compuși activi care pot ajuta la prevenirea leziunilor produse de radicalii liberi în organism. Astfel, consumat regulat, acesta poate preveni dezvoltarea diferitelor forme de cancer și sprijină întărirea sistemului imunitar.

Bogat în vitaminele C, A, B, potasiu și magneziu, ceaiul de păducel ajută la diminuarea stresului, a tensiunii arteriale și la reglarea digestiei.

De asemenea, ceaiul de păducel poate ameliora tulburările digestive, cum ar fi indigestia, diareea și durerea recurentă de stomac. Ceaiul de păducel conține o varietate de vitamine, dar și cantități echilibrate de lipide, zaharuri, proteine, calciu, fosfor, fier și alte minerale. În plus, acesta are o valoare nutrițională ridicată și este considerat „hrană pentru longevitate”. 

Potrivit webmd.com, ceaiul de păducel accelerează arderea grăsimilor, reduce colesterolul și scade nivelul  trigliceridelor. 

Contraindicațiile ceaiului de păducel

Pentru că nu se cunosc foarte multe lucruri despre efectele adverse ale ceaiului de păducel în cazul femeilor însărcinate, fie se recomandă o discuție amănunțită cu medicul, fie se va evita consumul acestuia pe perioada sarcinii.

Ceai de păducel: mod de preparare 

Pentru a prepara corect ceaiul de păducel, toarnă o ceașcă de apă fierbinte peste un plic de ceai. Dacă poți cumpăra ceai de păducel vrac, de la plafar, efectele vor fi cu atât mai rapid simțite. Lasă ceaiul la infuzat circa zece minute și adaugă, dacă vrei un plus de aromă, un vârf de cuțit de scorțișoară sau o linguriță de miere naturală. Este recomandat să bei zilnic una-două cești de ceai de păducel, indiferent de afecțiunea pe care vrei să o tratezi.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Yerba mate: beneficii, mod de administrare și riscuri
Yerba mate: beneficii, mod de administrare și riscuri
Ce chakră are nevoie de echilibrare?
Incepe quiz
Ce chakră are nevoie de echilibrare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.6 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.