swipe

Ceai pentru plămâni: proprietăți și efecte adverse

Ceai de iarbă mare

În tratamentul afecțiunilor pulmonare sunt folosiți în special rizomii și rădăcinile acestei plante, care conțin mucilagii, uleiuri esențiale și camfor, substanțe care au efect expectorant și antiviral. Ceaiul de iarbă mare este recomandat persoanelor care suferă de bronșită, tuse cronică, astm, emfizem pulmonar sau diverse afecțiuni respiratorii, deoarecele uleiurile esențiale stimulează curățarea plămânilor de mucus și flegmă. Acest ceai este contrandicat în cazul persoanelor care suferă de alergii la plantele din familia Asteraceae (exemple de plante din această familie: păpădie, cicoare, coada-șoricelului etc.).

Ceai pentru plămâni: proprietăți și efecte adverse

Ceai de păducel

Acest tip de ceai pentru plămâni este recunoscut mai ales pentru efectele sale benefice asupra inimii. Păducelul conține flavonoide și diverse substanțe care îmbunătățesc circulația sângelui la nivelul inimii și stimulează contracția musculară. Pe lângă aceste efecte benefice, păducelul este indicat și în caz de angină pectorală și congestie nazală. Ceaiul de păducel nu trebuie administrat în paralel cu alte tratamente naturiste sau medicale pentru inimă sau tensiune. De asemenea, nu este indicat femeilor gravide, pentru că poate provoca relaxarea uterului.

Ceai pentru plămâni: proprietăți și efecte adverse

Ceai de cimbru

Cimbrul este o plantă folosită adesea în gastronomie, pentru a îmbunătăți gustul preparatelor, dar poate fi util și în tratarea infecțiilor de tract respirator, precum gripa, pneumonia, bronșita sau bronșiolita. Aceste afecțiuni se manifestă în special prin tuse însoțită de flegmă și mucus, dureri în piept, respirație șuierătoare sau accelerată. Ceaiul de cimbru are proprietăți antiinflamatoare, antitusive și expectorante, datorită unei substanțe cu efect antibiotic numită timol, fiind recomandat în caz de tuse convulsivă, congestie nazală, stări febrile și alte afecțiuni ale căilor respiratorii, precum bronșita, gripa, răceala, laringita. Ceaiul nu este indicat gravidelor, persoanelor care suferă de ulcer gastric, gastrită sau tulburări ale pancreasului. 

Ceai pentru plămâni: proprietăți și efecte adverse

Ceai din rădăcină de lemn dulce

Rădăcina de lemn dulce este folosită de secole în medicina tradițională chinezească, datorită proprietăților sale antivirale și expectorante. Ceaiul din rădăcină de lemn dulce reduce febra, fluidizează secrețiile bronșice și ajută astfel la eliminarea cu ușurință a acestora, calmează gâtul inflamat și distruge microbii și virusurile care provoacă infecții în organism. De asemenea, studiile arată că ceaiul din rădăcină de lemn dulce, prin acțiunea glicirizinei, poate preveni dezvoltarea celulelor tumorale la nivelul plămânilor. Gravidele, bolnavii de hipertensiune și cei cu afecțiuni hepatice trebuie să evite consumul de ceai din rădăcină de lemn dulce.

Ceai pentru plămâni: proprietăți și efecte adverse

Ceai de oregano

Oregano este o plantă bogată în vitamine și minerale care întăresc sistemul imunitar, dar adevăratele beneficii provin din acțiunea acizilor carvacrol și rosmarinic conținuți. Acești compuși au efect decongestionant și ameliorează simptomele neplăcute ale afecțiunilor de tract respirator, care, netratate, pot îmbolnăvi plămânii. Ceaiul de oregano este indicat în caz de răceală, sinuzită, astm, bronșită. De asemenea, ceaiul de oregano are efect detoxificant și favorizează eliminarea mai ușoară a secrețiilor. Este contrandicat consumul de ceai de oregano femeilor gravide, bolnavilor de anemie și celor care suferă de alergii la plantele din familia Lamiaceae (isop, iarba-mâței, talpta-gâștei, mentă, busuioc, cimbru etc.).

Ceai pentru plămâni: proprietăți și efecte adverse

Ceai de plămânărică

După cum sugerează și numele, acest ceai pentru plămâni ajută la tratarea și vindecarea afecțiunilor respiratorii, calmând tusea și răgușeala datorită polifenolilor conținuți, care au proprietăți antispastice. De asemenea, reglează expectorația prin acțiunea acidului salicilic, palmitic și stearic, a vitaminei C și a sărurilor minerale care au efect emollient. Este indicat în caz de astm bronșic, laringită, bronșită și tuse cronică. Până în prezent, nu au fost constatate reacții adverse la consumul de ceai de plămânărică, dar trebuie manifestată precauție în cazul femeilor însărcinate și al bolnavilor cronici.

Ceai pentru plămâni: proprietăți și efecte adverse

Ceai de salvie

Această plantă conține flavonoizi și polifenoli, antioxidanți puternici care ajută organismul să refacă în urma infecțiilor. Salvia are efecte antiseptice și antisudorifice, ajutând astfel la combaterea transpirației și, implicit, la eliminarea toxinelor din corp. De asemenea, ceaiul de salvie este benefic în caz de afecțiuni gastrointestinale. Ceaiul de salvie nu este recomandat femeilor care alăptează, deoarece poate diminua lactația.

Ceai pentru plămâni: proprietăți și efecte adverse

Ceai din frunze de pătlagină

Frunzele de pătlagină conțin flavonoide, uleiuri esențiale, vitaminele A, C și K, mucilagii și carotenoizi, substanțe care calmează simptomele răcelii, astmului, bronșitei, laringitei și faringitei. Ceaiul de pătlagină calmează gâtul iritat și în mod special tusea uscată, favorizând formarea secrețiior, fluidizarea și eliminarea cu ușurință a acestora. Este contraindicat consumul de ceai de pătlagină de către femeile însărcinate, de cei care suferă de hiperaciditate gastrică sau ulcer gastric.

‹ Vezi si