Anevrismul arterei renale - simptome, diagnostic si tratament

Anevrismul arterei renale - simptome, diagnostic si tratament

Chiriac Iulia

Ce este anevrismul arterei renale?

Rinichii sunt organe pereche situate in regiunea lombara, de o parte si de alta a coloanei vertebrale. Indeplinesc mai multe functii:

- realizeaza excretia substantelor nocive din organism prin filtrarea sangelui si eliminarea  acestora prin urina;

- regleaza volumul si compozitia apei din orgasnism, precum si echilibrul acido-bazic;

- secreta o serie de hormoni - vitamina D 3 activa, eritropoetina, renina- cu rol important pentru organism.

Artera renala asigura aportul de sange catre rinichi, fiind ram al aortei abdominale. Patrunde in rinichi prin hilul renal si se divide in ramuri interlobare, care la randul lor se divid in artere arcuate.

Anevrismul arterei renale este o dilatare patologica a peretelui arterei renale. In majoritatea cazurilor, anevrismul se dezvolta pe artera principala renala, inainte de bifurcatie, sau pe ramurile interlobare.

Pot fi clasificate in: anevrisme saculare (se dezvolta in jurul varstei de 40-60 de ani), fuziforme in care peretii anevrismului se dilata inegal, disecante sau intrarenale.               

Anevrismul apare in urma unui traumatism in zona abdominala, la persoanele cu ateroscleroza sau cu poliartrita nodoasa. Alteori este prezent inca de la nastere si denumirea este de anevrism congenital al arterei renale

Semnele si simptomele anevrismului de artera renala

Prezenta anevrismului de artera renala este de obicei asimptomatica.

Prin dezvoltarea sa pe artera renala, anevrismul favorizeaza insuficienta renalahipertensiune arteriala , producerea de trombembolii care produc infarcte renale.

Semnele si simptomele anevrismului de artera renala sunt:

- durere acuta in flanc -fiecare dintre cele doua parti laterale ale peretelui abdominal cuprins intre ultima coasta si sold;

hematurie  (prezenta sangelui sau a globulelor rosii in urina);

- hipertensiune arteriala manifestata prin palpitatii, cefalee, iritabilitate, nervozitate, ameteli, oboseala fizica si psihica.

 

Prezenta acestor semne (hematurie, durere, semne ale hipertensiunii arteriale) semnaleaza inceputul unei disectii sau rupturi a anevrismului arterei renale si de aceea este obligatorie vizita la medic cat mai repede, intrucat necesita tratament de urgenta.

Diagnosticul de anevrism al arterei renale

Anevrismul arterei renale este de cele mai multe ori asimptomatic. Diagnosticul este stabilit de catre medic, in urma examenului clinic si a celor paraclinice.

Prezenta la examenul clinic a unei formatiuni pulsatile localizate in regiunea rinichiului sau a unui suflu sistolic la nivelul hilului renal poate orienta diagnosticul de anevrism de artera renala. Pentru confirmare sunt necesare o serie de examene paraclinice:

- radiografia standard pe care se vizualizaeaza calcificari si imagini cu contur rotund in zona rinichilor;

- ecografie abdominala, Doppler;

- arteriografia renala este investigatia esentiala care confirma diagnosticul de anevrism al arterei renale;

- renoscintigrafia izotopica

Tratamentul anevrismului arterei renale

Dilatarea peretelui arterei renale atunci cand este asimptomatica trebuie supravegheata cu atentie pentru ca oricand se poate produce ruptura sau disectia acestuia.

Ruptura anevrismului arterei renale sau disectia acestuia reprezinta o urgenta si necesita tratament chirurgical urgent in sala de operatii.

Tratamentul anevrismului de artera renala se realizeaza in functie de varsta persoanei si de localizarea anevrismului,precum si de gradul afectarii rinichiului.

Procedeele reconstructive cele mai frecvente se realizeaza prin indepartarea anevrismului si reconstructia arterei renale cu proteza, fragment de artera sau vena.

In cazurile in care rinichiul este mic, nu mai functioneaza sau anevrismul s-a rupt si a produs ischemia renala este indicata nefrectomia (extirparea rinichiului).

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.