Chist arahnoidian: cauze, simptome și tratament

Chist arahnoidian: cauze, simptome și tratament

Redactor Raluca Margean

Chistul arahnoidian este unul dintre cele mai frecvente tipuri de chist cerebral și poate fi primar sau secundar - celș primar este congenital, adică apare la naștere, iar cel secundar este provocat de anumite leziuni sau traumatisme la nivelul capului. Trebuie menționat însă că chisturile nu sunt tumori, ci niște săculeți plini de lichid.

Cauzele apariției unui chist arahnoidian

chist arahnoidian-imagine creier

Specialiștii sunt de părere că apariția unui chist arahnoidian este, cel mai probabil, consecința scindării membranei arahnoide, care reprezintă unul dintre cele trei straturi de țesut care înconjoară și protejează creierul și măduva spinării. Nu se cunoaște exact cauza dezvoltării unui astfel de chist, însă, de cele mai multe ori, acesta este congenital. În cazul chistului secundar, pe lângă leziunile și traumatismele cerebrale, există și alte posibile cauze, precum:

  • complicații pe creier în urma unor intervenții chirurgicale
  • meningita
  • tumorile pe creier

De obicei, cele mai multe chisturi arahnoidiene nu prezintă un risc major pentru sănătate, dar este important ca acestea să fie monitorizate, deoarece pot deveni periculoase dacă se sparg și sângerează. Statisticile arată că băieții sunt de 4 ori mai predispuși decât fetele să dezvolte un astfel de chist.

Simptomele unui chist arahnoidian

chist arahnoidian -femeie cu durere de cap

De cele mai multe ori, un astfel de chist este asimptomatic și nu pune probleme. Însă unele chisturi pot cauza probleme supărătoare, pentru că pun presiune pe creier, pe nervi sau pe măduva spinării, în funcție de mărimea și de localizarea lor.

De exemplu, o persoană care are un chist arahnoidian localizat pe creier poate prezenta următoarele simptome:

  • Dureri de cap și amețeli
  • Senzație de greață și vomă
  • Letargie, senzație puternică de oboseală și lipsa de energie
  • Convulsii
  • Întârziere în dezvoltare
  • Proeminențe vizibile în cap sau coloana vertebrală
  • Hidrocefalie cauzată de obstrucția circulației normale a lichidului cefalorahidian
  • Probleme hormonale, cum ar fi pubertatea precoce
  • O mică deformare a capului
  • Probleme de vedere, de auz sau de mers

Dacă acest chist este localizat pe măduva spinării, simptomele pot fi:

  • Dureri de spate
  • Scolioză
  • Dureri de mușchi și spasme
  • Pierderea simțului tactil în brațe sau picioare
  • Probleme de controlare a vezicii urinare

Majoritatea pacienților dezvoltă aceste simptome în primii ani de viață sau până la vârsta de 20 de ani.

chist arahnoidian -teste imagistică creier

Chisturile localizate în lobul temporal stâng pot crește riscul unor tulburări de natură psihică, precum alexitimie - o afecțiune în care pacienții nu sunt capabili să descrie emoțiile în mod verbal -, halucinații, paranoia sau tulburare bipolară.

Pacienții care prezintă un chist arahnoidian în pliul emisferei drepte prezintă adesea semne de schizofrenie.

Chist arahnoidian: diagnostic și tratament

chist arahnoidian-RMN

Diagnosticul de chist arahnoidian se stabilește pe baza rezultatelor obținute la CT sau RMN. Dacă aceste analize confirmă suspiciunea de chist arahnoidian, însă acesta nu provoacă simptome, medicul poate decide să nu intervină asupra chistului, ci doar să îl țină sub observație, urmând ca pacientul să repete analizele imagistice o dată la câteva luni sau la un an. Pe de altă parte, dacă chistul începe să provoace probleme, medicul va recomanda un tratament, care va consta cel mai probabil în intervenție chirurgicală (fenestrare) sau drenajul chistului.

Fenestrarea presupune efectuarea unei mici incizii lângă chist și introducerea unui endoscop cu o cameră mică la capăt. Doctorul va folosi acest endoscop pentru a deschide ușor chistul și pentru a permite fluidului să se scurgă în lichidul cefalorahidian pentru a fi redistribuit mai departe în corp. În cazuri destul de rare, chistul se va reumple cu fluid și va fi nevoie să fie tratat din nou. Drenajul chistului constă în efectuarea unei mici incizii în chist.

Tratament naturist pentru chistul arahnoidian

Câteva remedii naturiste pot ajuta la ameliorarea simptomelor cauzate de chistul arahnoidian:

  • Ghimbirul. Acesta ajută la reducerea senzației de amețeală și de greață. Pentru rezultate bune este recomandat consumul a 2 căni de ceai de ghimbir pe zi.
  • Iasomia galbenă. Această plantă este benefică pentru tratarea migrenelor și este indicată persoanelor care se simt slăbite și letargice.
  • Medicamente homeopate pe bază de venin de șarpe. Acestea ajută la ameliorarea senzațiilor de amețeală însoțite de tulburări de vedere.

Chiar dacă apelezi la astfel de tratamente naturiste pentru ameliorarea simptomelor, este cel mai important să mergi la un consult de specialitate in mod regulat, sa fii supervizat de un doctor și să urmezi sfatul medicului.

Surse foto: Pixabay, iStock

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (22)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.