Cinci semne că ai un ficat obosit

Cinci semne că ai un ficat obosit

Redactor Alexa Galgau

Termenul „ficat obosit” este mai degrabă unul folosit în popor, pentru a desemna la modul general problemele cu acest organ, dar mai ales insuficiența hepatică. Această problemă poate să fie una acută sau cronică, generată de anumite boli, medicamente sau de consumul de alcool ori alte substanțe toxice. Ficatul care nu funcționează cum trebuie pune în pericol întregul organism și chiar și viața pacientului.

Află mai multe despre ficatul obosit și ce simptome ar trebui să te îngrijoreze!

 

Ficat obosit: cauze și simptome

Ficatul obosit sau insuficiența hepatică este o problemă care apare atunci când o mare parte dintre celulele ficatului sunt distruse, iar porțiuni mari din acesta nu mai pot funcționa cum trebuie. Insuficiență hepatică reprezintă o urgență medicală, deși de obicei se agravează pe parcursul a câtorva ani, iar la început prezintă doar câteva simptome vagi. Insuficiența acută este cea în care degradarea ficatului are loc în 48 de ore și necesită intervenție medicală de urgență.

Există multe posibile cauze ale ficatului obosit cronic, cele mai comune fiind:

  • orice boală cronică a ficatului care nu este tratată corespunzător și care ajunge să distrugă țesutul acestui organ vital (hepatite, ciroza, cancerul ficatului etc.);
  • consumul excesiv de alcool pe termen lung;
  • malnutriția;
  • hemocromatoza, o boală moștenită care face ca organismul să absoarbă și să stocheze prea mult fier;
  • folosirea pe termen lung a unor medicamente care distrug ficatul.

În cazul insuficienței hepatice acute, cauzele sunt diferite, fiind vorba despre o intoxicație care acționează rapid:

  • supradoză de anumite medicamente sau de substanțe toxice;
  • virusuri care dau boli ce se acutizează brusc;
  • reacții la anumite medicamente naturiste;
  • ingestia unor substanțe otrăvitoare.

Simptomele ficatului obosit variază de la persoană la persoană și depind de cât de gravă este situația. De obicei, ficatul începe să dea semne că are probleme abia atunci când deja nu mai funcționează corect, ceea ce face dificilă diagnosticarea din timp a problemei, mai ales dacă persoana în cauză nu știe că suferă de vreo boală a acestuia. Deși se crede că unul dintre principalele simptome ale ficatului obosit este chiar oboseala fizică, acest semn apare atunci când boala este foarte avansată.

Câteva dintre semnele că suferi de un ficat obosit sunt:

  1. Ai probleme cu apetitul, pentru că ficatul nu mai poate procesa alimentele cum trebuie, ceea ce te face să simți nevoia de mult mai puțină mâncare. În plus, ficatul obosit poate să genereze stare de greață frecventă și o sensibilitate mult mai mare la diverse alimente, ceea ce iarăși duce la scăderea apetitului.

  2. Ai slăbit nejustificat de mult în ultima vreme. Aceasta se întâmplă nu doar din cauza apetitului scăzut, ci și din cauză că ficatul nu mai procesează cum trebuie nutrienții din alimente, ceea ce rezultă în scădere în greutate și deficiențe nutriționale.

  3. Creșterea nivelului de bilirubină din sânge și trecerea acesteia în piele, condiție care se numește „icter” și se manifestă prin colorarea gălbuie a tegumentelor, dar și prin eliminarea de urină închisă la culoare, portocalie.

  4. Te învinețești mult mai ușor, din aproape orice tip de lovitură, din cauză că organismul este foarte slăbit și nu mai poate să se vindece la fel de ușor.

  5. Ai probleme digestive, precum constipația sau diareea. Uneori, ficatul obosit provoacă un scaun albicios, deschis la culoare, din cauza dereglării în producția de bilirubină, sau, dimpotrivă, un scaun foarte închis la culoare, aproape negru, din cauza prezenței sângelui în acesta.

Ce să faci dacă ai un ficat obosit

Ficatul obosit nu poate fi tratat cu diferite medicamente naturiste sau sucuri de detoxifiere, deoarece acestea pot chiar să agraveze situația. În funcție de gravitatea bolii, medicul poate recomanda mai multe variante de tratament, care pot include:

  • regim alimentar special;
  • eliminarea factorului sau tratarea bolii care a dus la insuficiența hepatică;
  • administrarea unor medicamente care să ajute funcția hepatică;
  • transplantul de ficat, în cazul în care ficatul este prea deteriorat și nu mai există alte metode care să funcționeze.

Ficatul obosit este o problemă care poate deveni foarte gravă dacă nu o tratezi din timp. Dacă ai un stil de viață nesănătos sau probleme genetice cu acest organ ori alte boli care ar putea duce la insuficiență hepatică, trebuie să îți monitorizezi constant starea de sănătate!

Articolul urmator
Cele mai periculoase alimente pentru ficat. Stai departe de ele!
Cele mai periculoase alimente pentru ficat. Stai departe de ele!
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?
Incepe quiz
De care semne zodiacale ar trebui sa te feresti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.