Cocobacili: cauze si tratament

Cocobacili: cauze si tratament

Sorina Corneanu

Unul dintre principalele teste ginecologice este frotiul. Acesta poate oferi o privire de ansamblu asupra funcționării hormonale a femeii și poate identifica microorganismele patogene, între care și cocobacilii.

Ce sunt cocobacilii?

Cocobacilii care apar în frotiu sunt microbii responsabili pentru apariția vaginitei bacteriene. De cele mai multe ori, cocobacilii apar din cauza unui tratament puternic și îndelungat cu antibiotice, dar și ca urmare a infecției cu bacteria Gardnerella vaginalis, care provoacă vaginoza bacteriană. Cocobacilii se depistează în urma testului Papanicolau. În cazul în care analiza indică ”frecvenți cocobacili și bacili gram negativi”, înseamnă că rezultatul este pozitiv, adică este prezentă infecția.  

Tipuri de cocobacili

În funcție de capacitatea bacteriilor de a absorbi o colorație Gram (un test pentru depistarea bacteriilor), cocobacilii pot fi clasificați în:

  • Cocobacili Gram pozitivi- dacă absorb pata și au culoarea violet
  • Cocobacili Gram negativi- dacă nu absorb pata și devin roz

Cunoașterea formei și a colorației Gram a bacteriilor este de folos pentru diagnosticarea și tratarea infecțiilor cauzate de bacterii.

Cocobacili Gram negativi: definiție și tipuri

În mod obișnuit, bacteriile Gram-negative sunt mai rezistente împotriva anticorpilor, deoarece peretele lor celular este impenetrabil.

Există mai multe tipuri de bacterii cocobacili Gram negativi, și anume:

  • Gardenella vaginalis. Această bacterie este responsabilă pentru vaginoza bacteriană, o afecțiune caracterizată prin scurgeri galbene sau albe și miros vaginal asemănător peștelui. Totuși, în 75% din cazurile de vaginoză bacterianp, pacientele nu prezintă niciun simptom.
  • Haemophilus influenza. Acest cocobacil poate provoca o varietate de infecții, inclusiv meningita, o infecție care duce la inflamarea creierului și a măduvei spinării. De asemenea, Haemophilus influenza cauzează și pneumonie, o infecție a plămânilor.
  • Yersinia pestis. Această bacterie este responsabilă pentru devastatoarea „ciumă neagră” a secolului al XIV-lea. Simptomele ciumei pot include: febră bruscă, frisoane, dureri de cap și în tot corpul, o senzație de slăbiciune, greață și vărsături.
  • Bordetella pertussis. Acest cocobacil Gram-negativ este responsabil pentru „tusea convulsivă”, un tip de tuse frecventă la copii. Se manifestă printr-un sunet caracteristic șuierător în timpul inspirației.Imagine la microscop cu bacteria bordetella
  • Chlamydia trachomatis. Aceasta este bacteria responsabilă de infecția cu transmitere sexuală, chlamydia.
  • Aggregatibacter actinomycetemcomitans. Această bacterie cocobacil gram negative provoacă parodontita, o infecție a gingiilor și osului care susține dinții.Netratată, parodontita poate duce la pierderea dinților. Simptomele parodontitei includ gingii umflate, roșii sau violete, sângerări ale gingiilor, respirație urât mirositoare și durere la mestecat. A. actinomycetemcomitans poate provoca, de asemenea, infecții ale tractului urinar, endocardită și abcese.
  • Brucella.Acest tip de cocobacili gram-negativi provoacă bruceloza, o boală caracterizată prin febră și frisoane, dureri de cap, de spate și articulare, iritabilitate, insomnia, stare general proastă și altele. Cocobacilii din specia Brucella se găsesc de obicei la animale, precum oi, bovine și capre. Oamenii îl pot obține din consumul de carne sau de produse lactate nepasteurizate.Imagine la microscop cu bacteria brucella

Cocobacili Gram pozitivi

De obicei, la analize se pot identifica: coci gram-pozitivi (Streptococcus și Staphylococcus)și bacili gram-pozitivi (Corynebacterium, Clostridium,speciile Listeria).  

De la ce apar cocobacilii

O persoană poate dezvolta o infecție cu cocobacili prin mai multe modalități. Cei mai frecvenți factori de risc includ:

  • Contactul sexual (această modalitate de transmitere a cocobacililor este frecventă în special la persoanele care au mai mulți parteneri sexuali și practică sexul neprotejat);
  • Igiena intimă precară; 
  • Tulburările endocrine; 
  • Dereglările hormonale; 
  • Sarcina; 
  • Menopauza; 
  • Administrarea de anticoncepționale;
  • Diabetul; 
  • Imunitatea scăzută

Vezi cum îți poți întări imunitatea!

Simptome ale prezenței cocobacililor în organism

Toți acești factori contribuie la modificarea pH-ului vaginal și la dezvoltarea vaginitei. Dacă boala nu este tratată, aceasta poate declanșa pielonefrita sau cistita.

Cel mai adesea, cocobacilii sunt întâlniți în frotiul femeilor gravide. Deși aceștia sunt prezenți în frotiu și înainte de concepție, nu se manifestă decât odată cu sarcina, când imunitatea femeii scade. Din fericire, prezența cocobacililor nu pune în pericol nici sănătatea gravidei, nici pe cea a bebelușului, dar este esențial ca tratamentul să fie administrat la timp și urmat cu strictețe.

Simptomele infecției cu cocobacili se disting ușor, femeile confruntându-se cu:

  • Scurgeri vaginale de culoare gri cu miros de pește
  • Mâncărime
  • Disconfort
  • Durere la urinare

Cocobacilii pot apărea și la bărbați, dar la aceștia nu apar simptome. 

Când să te îngrijorezi?

Scurgerile vaginale anormale și senzația de mâncărime și de arsură sunt simptome care ar trebui să te trimită urgent la medicul ginecolog. Doar acesta va putea stabili un diagnostic clar și va putea prescrie tratamentul potrivit. Automedicația nu e cea mai bună idee, mai ales când nu cunoști cauza exactă, iar întârzierea tratamentului poate favoriza apariția complicațiilor!

Tratament pentru cocobacili

Tratamentul cocobacililor este destul de complex. După ce sunt distruși germenii din vagin, urmează repopularea vaginului cu lactobacili, care au rolul de a menține o microfloră normală și de a proteja împotriva diferitelor afecțiuni. 

Tratament cu ovule pentru cocobacili

Tratamentul constă în administrarea de antiseptice și ovule care se introduc în vagin. În cazuri mai grave, când situația nu se remediază ușor, este necesar tratamentul cu antibiotice.

După terminarea tratamentului, testele ginecologice amănunțite sunt obligatorii, pentru a exista siguranța că bacteriile au fost distruse. De-abia după aceea se va putea trece la pasul următor ce constă în colonizarea vaginului cu bacterii „bune”, care vor menține echilibrul pH-ului și vor proteja microflora.

Polygynax pentru cocobacili

Un tratament frecvent recomandat femeilor care se confruntă cu infecții de acest tip este Polygynax. În general, medicii pot recomanda 12 ovule (1/zi) după încheierea ciclului și 12 ovule macmiror 1/zi, luna următoare după terminarea ciclului. De asemenea, după terminarea tratamentului pentru cocobacili, se poate repeta testul Papanicolau.

Este important să nu-ți administrezi singură medicamente, fără să consulți înainte un medic de specialitate.

cocobacilii, ce sunt, cauze si tratament

Tratament naturist pentru cocobacili

Tratamentul standard recomandat de medici pentru cocobacili este administrarea de antibiotice. Cu toate acestea, unele persoane apelează și la remedii naturiste, pentru a scăpa de infecția cu cocobacili și a trata în special vaginoza.

Iată care sunt cele mai frecvente tratamente naturiste pentru cocobacili:

  • Ulei de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai are proprietăți puternice antibacteriene și antifungice naturale. Acestea pot ajuta la reducerea sau prevenirea vaginozei bacteriene. În plus, cercetările au arătat că uleiul de arbore de ceai poate ajuta la restabilirea echilibrului florei vaginale.

Uleiul de arbore de ceai trebuie diluat cu un ulei purtător neutru înainte de a fi aplicat pe vagin. Altfel, uleiul nediluat poate provoca iritații și arsuri.

  • Usturoi

Datorită proprietăților sale antimicrobiene puternice, usturoiul poate ajuta la atenuarea vaginozei bacteriene și la păstrarea sănătății vaginale. El are efecte similare cu ale antibioticului, reducând simptomele vaginozei. Specialiștii recomandă creșterea aportului de usturoi în dietă sau admnistrarea de suplimente cu usturoi.  

NU este recomandat să introduci căței de usturoi în vagin, deoarece pot apărea iritații și se pot crea diverse complicații de sănătate.

  • Iaurt

Deoarece vaginoza este cauzată de disbioză sau dezechilibru al florei vaginale, restabilirea florei vaginale normale este utilă pentru tratamentul afecțiunii. Conform specialiștilor, consumul de iaurt care conține culturi vii de Lactobacillus acidophilus crește cantitatea de bacterii bune și poate reduce simptomele vaginozei după 1-2 luni.

Dieta care poate preveni infecțiile vaginale

O dietă sănătoasă contribuie la păstrarea sănătății vaginale și prevenirea inclusiv a infecției cu cocobacili.

Alimentele grase, sărate, picante și băuturile alcoolice trebuie eliminate, iar produsele lactate, fructele, nucile și semințele, compoturile și sucurile naturale sunt esențiale pentru o vindecare rapidă!

Probioticele și prebioticele sunt esențiale pentru sănătatea florei vaginale. Prin urmare, se recomandă adoptarea unei diete care să conțină alimente bogate în acești compuși. Iată câteva exemple:

  • Iaurt
  • Chefir
  • Varză murată
  • Kimchi
  • Kombucha
  • Sparanghel
  • Usturoi
  • Cereale integrale
  • Banane
  • Ovăz
  • Ceapă și praz

De asemenea, deoarece apariția cocobacililor este strâns legată de o imunitate scăzută, un complex de multivitamine este bine-venit. În plus, sexul este interzis pe toată durata tratamentului!

Infecție cu cocobacili: Cum se poate preveni?

Activarea cocobacililor poate fi prevenită prin reducerea numărului de parteneri sexuali, o dietă sănătoasă, care ajută la întărirea sistemului imunitar, și o igienă intimă corectă. Totodată, purtarea lenjeriei intime de bumbac, precum și schimbarea acesteia la intervale mai scurte de timp, ajută la prevenirea dezvoltării cocobacililor.

În ceea ce privește cocobacilii Yersinia pestis (care provoacă ciuma), Haemophilus influenza (care provoacă diverse infecții, inclusiv pneumonie și meningită) și Bordetella pertussis (responsabilă pentru tusea convulsivă) există vaccinuri eficiente care previn infecțiile cu aceste bacterii. Conform site-ului Healthline.com, în timp ce este recomandat ca femeile însărcinate, copiii și adolescenții să fie vaccinați împotriva tusei convulsive, vaccinul împotriva Yersinia pestis este recomandat doar persoanelor care au un risc mai mare de a intra în contact cu această bacterie (de exemplu oamenii care lucrează în laboratoare de cercetare).  

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (88)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.